Τα θανάσιμα δηλητήρια που υπάρχουν μέσα σας και τι να κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε

Κοινοποίηση

Όταν πρόκειται για τοξίνες και δηλητήρια, οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να τα αποφύγουν.

Αλλά υπάρχουν ορισμένα δηλητήρια που ερχόμαστε σε επαφή κάθε μέρα (πολλά είναι μέσα μας), που δεν έχουμε καν ιδέα ότι είναι τοξικά!

Αυτές οι δηλητηριώδεις ουσίες μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα, τα οστά, τα δόντια, τα εσωτερικά όργανα, τις αρθρώσεις και το ανοσοποιητικό σύστημα, μεταξύ άλλων.

Μιλάμε για τα βαρέα μέταλλα.

Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, σχετικά με τα βαρέα μέταλλα, τι μπορούν να σας κάνουν, και τι μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές επιπτώσεις τους.

Τα βαρέα μέταλλα

Οι κύριοι «παραβάτες» που είμαστε εκτεθειμένοι και που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας είναι το αλουμίνιο, ο υδράργυρος, ο μόλυβδος, το κάδμιο και το αρσενικό.

Είναι πολύ πιο διαδεδομένα στην ατμόσφαιρά μας σήμερα από ότι ήταν πριν από μερικές δεκαετίες, γιατί τα εξορύσσουμε για την προμήθεια μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κτιρίων.

Ας ρίξουμε μια ματιά πως είμαστε εκτεθειμένοι σε κάθε ένα από αυτά, και τι μπορούν να μας κάνουν ενδεχομένως:

1- Αλουμίνιο

Βρίσκεται σε: Μαγειρικά σκεύη, τροφές, μπύρα και δοχεία σόδας, αλουμινόχαρτο, σε αντιόξινα, στο μπέικιν πάουντερ, αντιιδρωτικά αποσμητικά, μαργαρίνη, ασπιρίνη και επεξεργασμένο λευκό αλεύρι.

Κίνδυνοι:

Το αλουμίνιο είναι επιβλαβές για το νευρικό σας σύστημα με συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν διαταραχή ύπνου, νευρικότητα, συναισθηματική αστάθεια, απώλεια μνήμης, πονοκεφάλους, διαταραχές της σκέψης και της μνήμης.

Μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σας να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο και το φώσφορο. Αυτό αποτρέπει την ανάπτυξη των οστών και μειώνει την πυκνότητα των οστών. Το αλουμίνιο μπορεί επίσης να προκαλέσει συνθήκες βοηθού στην αποβολή του ασβεστίου από τα οστά σας.

Η τοξικότητα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μυϊκούς πόνους, προβλήματα στην ομιλία, αναιμία, πεπτικά προβλήματα, μείωση της λειτουργίας του ήπατος, κολικούς και μειωμένη νεφρική λειτουργία.

Το αλουμίνιο προσκολλάται στα κύτταρα του εγκεφάλου και συνδέεται με την νόσο του Αλτσχάιμερ

2- Υδράργυρος

Βρίσκεται σε: οδοντιατρικά σφραγίσματα, μυκητοκτόνα και παρασιτοκτόνα, καλλυντικά, βαφές τατουάζ, εμβόλια γρίπης, καθαρτικά, χαρτικά προϊόντα, θερμόμετρα οικιακής χρήσης και σε ψάρια (ιδιαίτερα καρχαρίες, ξιφίες, τόνο, σκουμπρί και λαβράκι).

Κίνδυνοι:

Ο υδράργυρος προκαλεί βλάβες στα κύτταρα και τις λειτουργίες τους. Αυτή η βλάβη μπορεί να είναι δραστική και τελικά να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη σε όργανα όπως οι πνεύμονες, τα νεφρά και ειδικά ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα.

Η υπερβολική έκθεση σε υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει νοητική δυσλειτουργία, κόπωση, κακή μνήμη, μειωμένη αισθήση της αφής, της ακοής και της όρασης, κατάθλιψη, νευρολογικές και μυϊκές διαταραχές, νεφρικά και γαστρεντερικά προβλήματα, στειρότητα και καρδιακές παθήσεις. Βαρύτερες επιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν κώμα και θάνατο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο υδράργυρος δρα ως ανοσοκατασταλτικό στο σώμα, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενθαρρύνει την ανάπτυξη των αυτοάνοσων νοσημάτων.

3- Μόλυβδος

Βρίσκεται σε: Αγωγούς, βαφές, βενζίνη, γυαλικά, δρόμους, καλλυντικά, βαφές μαλλιών, εκτυπωμένες εφημερίδες και σε θραύσματα γυαλιού που χρησιμοποιούνται στην κεραμική.

Κίνδυνοι:

Ο μόλυβδος ανταγωνίζεται και αδρανοποιεί πολλά σημαντικά μέταλλα, κυρίως τον ψευδάργυρο και τον σίδηρο, και διώχνει το ασβέστιο από τα οστά σας, δημιουργώντας έλλειψη μεταλλικών ιχνοστοιχείων.

Στα παιδιά, μεγάλη περιεκτικότητα σε μόλυβδο στο σώμα μπορεί να προκαλέσει διαρκή προβλήματα στην ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά, την ακοή και την σχολική εκμάθηση και μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του παιδιού.

Σε ενήλικες, η δηλητηρίαση από μόλυβδο μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και νευρικό σύστημα, το στομάχι, τα νεφρά, τον θυρεοειδή και το συκώτι. Μπορεί επίσης να προκαλέσει υψηλή πίεση του αίματος και άλλα προβλήματα υγείας.

4- Κάδμιο

Βρίσκεται σε: Η μεγαλύτερη πηγή του καδμίου είναι ο καπνός του τσιγάρου. Είτε είστε ενεργητικός καπνιστής είτε παθητικός, όλοι αναπνέουν αέρα μολυσμένο από τον καπνό του τσιγάρου, αλλά προφανώς οι καπνιστές παίρνουν περισσότερο κάδμιο από τους μη καπνιστές.

Το κάδμιο επίσης απελευθερώνεται όταν καίγεται ο άνθρακας και βρίσκεται σε πολλά πλαστικά, μπαταρίες, ορισμένα λιπάσματα και βαφές. Έχει επίσης βρεθεί σε σόδα και σε επεξεργασμένα τρόφιμα.

Κίνδυνοι:

Το κάδμιο και οι ενώσεις του αναβαθμίστηκαν το 2000 από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στα «γνωστά καρκινογόνα για τον άνθρωπο», με αυξημένο τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε εργαζομένους που εκτίθενται στο κάδμιο.

Το κάδμιο συσσωρεύεται στα νεφρά και υπονομεύει την ικανότητά του συκωτιού να παράγει αποτοξινωτικά ένζυμα.

Το κάδμιο ενθαρρύνει επίσης την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών που μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή και σε ασθένεια, καθώς και σε πρόωρη γήρανση.

5- Αρσενικό

Βρίσκεται σε: Πεπιεσμένο επεξεργασμένο ξύλο που χρησιμοποιείται συνήθως σε παιδικές κούνιες και σε μπαλκόνια. Το αρσενικό βρίσκεται επίσης σε φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και μυκητοκτόνα, ορισμένα οστρακοειδή, και σε ορισμένα συμπληρώματα ασβεστίου παρασκευασμένο από κοχύλια.

Κίνδυνοι:

Το αρσενικό έχει συσχετισθεί με τον καρκίνο του δέρματος, καθώς επίσης και του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, του ήπατος, του παχέος εντέρου, και του καρκίνο των νεφρών.

Πολύ υψηλή έκθεση σε αρσενικό μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στο δέρμα και τα νύχια, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών του δέρματος που μοιάζουν με κρεατοελιές, που ονομάζεται “υπερκεράτωση.”

Το αρσενικό είναι επιβλαβές για το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο, πονοκεφάλους και μούδιασμα.

Άλλες επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να περιλαμβάνουν βλάβες των αιμοφόρων αγγείων, υψηλή αρτηριακή πίεση, αναιμία, στομαχικές διαταραχές και ακόμα και ηπατική βλάβη.

Τι μπορείτε να κάνετε

Σαφώς, τα βαρέα μέταλλα βρίσκονται παντού γύρω μας και είναι σχεδόν αδύνατο να τα αποφύγουμε 100 τοις εκατό.

Αλλά υπάρχουν ορισμένα σημαντικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτά, καθώς και να συμβάλετε στην αντιμετώπιση επιβλαβών επιπτώσεών:

1) Να τα αποφεύγετε

Προσπαθήστε να περιορίσετε την έκθεσή σας σε γνωστές πηγές βαρέων μετάλλων όσο το δυνατόν περισσότερο. Εδώ είναι μερικές ιδέες:

Πρώτα απ “όλα, αν καπνίζετε, σταματήστε το κάπνισμα.

Αποφύγετε τη χρήση σκευών αλουμινίου. Χρησιμοποιήστε σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα ή χυτοσίδηρο αντ “αυτού.

Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να χρησιμοποιεί εναλλακτικά σύνθετα υλικά σε σφραγίσματα αντί για αμάλγαμα αργύρου. Και αν έχετε πολλά σφραγίσματα αμαλγάματος στο στόμα σας τώρα, εξετάστε το ενδεχόμενο να τα αφαιρέσετε και να τα αντικαταστήσετε με σύνθετα υλικά.

2) Κάντε αιματολογικές εξετάσεις

Ρωτήστε το γιατρό σας για να κάνετε ένα τεστ ούρων για βαρέα μέταλλα. Απλώς περιλαμβάνει τη συλλογή των ούρων σας για ένα χρονικό διάστημα (συνήθως 6 ώρες), κατόπιν υποβάλετε το δείγμα για ανάλυση.

3) Εξετάστε θεραπεία αποσιδήρωσης

Η θεραπεία αποσιδήρωσης βοηθά να αποβάλλετε τα βαρέα μέταλλα από το σώμα σας. Αυτό μπορεί να γίνει με υπέρυθρες ή με χηλικοποιητές μέσω του στόματος.

4) Κάντε υγιεινή διατροφή με βιολογικά τρόφιμα για αποτελεσματική πέψη

Οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που βρέθηκαν σε τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα υγιή λίπη είναι απαραίτητα για το σώμα σας και μπορούν να απαλλάξουν το σώμα σας από τα βαρέα μέταλλα.

Όταν τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών σας είναι χαμηλά, τα βαρέα μέταλλα έχουν πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση στα κύτταρά σας και μπορεί ακόμη και να «κλειδώσουν» θρεπτικά συστατικά, ξεκινώντας μια μια βλάβη ή ακόμη και νόσο.

Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ίνες είναι ζωτικής σημασίας. Οι ίνες δεσμεύουν τα βαρέα μέταλλα και βοηθούν να την αποβολή τους από το σώμα σας με τις κινήσεις του εντέρου.

5) Λάβετε προβιοτικά συμπληρωμάτα

Τα προβιοτικά βοηθούν στη διαδικασία της πέψης, τη στήριξη του τοίχωματος του εντέρου σας και ενθαρρύνει τις τακτικές κινήσεις του εντέρου, οι οποίες είναι ουσιώδεις για την εξάλειψη των βαρέων μετάλλων.

Επιπλέον τα προβιοτικά μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση τυχόν επιπτώσεων που τα βαρέα μέταλλα μπορεί να έχουν ήδη προκαλέσει στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Τα βαρέα μέταλλα είναι παντού γύρω μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είστε εντελώς ανυπεράσπιστοι εναντίον τους και τις βλαβερές επιδράσεις τους.

Τώρα ξέρετε πώς να τα αποφύγετε και να δώσετε στο σώμα σας την βοήθεια που χρειάζεται για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη αυτών των θανατηφόρων δηλητηρίων.


πηγή.linelife.gr

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|9918C428-8DBB-41DE-948B-B51F1DF4A958
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|F6EA7669-F3CE-4124-AA92-377A8961F235
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok