Αιμορροΐδες: Αίτια και πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε

Κοινοποίηση

Αιμορροΐδες ονομάζονται οι φλέβες στο τέλος του παχέος εντέρου στην περιοχή του πρωκτού, οι οποίες διογκώνονται (πρήξιμο) και παρουσιάζουν φλεγμονή.

Οι αιμορροΐδες μπορούν να προκύψουν από υπερβολική πίεση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου στην τουαλέτα ή από την αυξημένη πίεση σε αυτές τις φλέβες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι πιθανό να βρίσκονται στο εσωτερικό του ορθού (εσωτερικές αιμορροΐδες), ή μπορούν να αναπτυχθούν κάτω από το δέρμα και γύρω από τον πρωκτό (εξωτερικές αιμορροΐδες).

Οι αιμορροΐδες είναι μια αρκετά κοινή πάθηση, για την οποία, ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν να μιλούν ανοιχτά, κυρίως εξαιτίας της ευαίσθητης περιοχής που εμφανίζονται. Μέχρι την ηλικία των 50 ετών, περίπου το ήμισυ των ενηλίκων θα έχει βιώσει την φαγούρα, τη δυσφορία και την ελαφρά αιμορραγία που συνοδεύουν την παρουσία των αιμορροΐδων.

Αίτια

Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της πίεσης στις φλέβες κοντά στο ορθό περιλαμβάνουν:

Πίεση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου
Αν χρειάζεστε πολύ ώρα στην τουαλέτα για την κένωση του εντέρου σας
Χρόνια διάρροια, ή δυσκοιλιότητα
Παχυσαρκία
Εγκυμοσύνη
Πρωκτική επαφή κατά τη σεξουαλική συνεύρεση
Διατροφή που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Οι αιμορροΐδες είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν όσο μεγαλώνετε, επειδή οι ιστοί που στηρίζουν τις φλέβες στο ορθό έντερο και τον πρωκτό σας μπορεί να αποδυναμωθούν. Στην παρακάτω φωτογραφία, μπορείτε να δείτε σε μορφή γραφήματος, πού ακριβώς σχηματίζονται οι εσωτερικές αιμορροΐδες (internal hemorrhoids) και πού οι εξωτερικές αιμορροΐδες (external hemorrhoids).
Τι μπορείτε να κάνετε

Πέρα από κάποια φαρμακευτική αγωγή με αλοιφές, ή μια χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε από μόνοι σας για να μειώσετε τα συμπτώματα των αιμορροΐδων.

Κάντε μπάνιο και ενυδατώστε/μουλιάστε την πρωκτική σας περιοχή με ζεστό νερό για 10 έως 15 λεπτά δύο έως τρεις φορές την ημέρα.
Κρατήστε την πρωκτική σας περιοχή καθαρή. Κάντε μπάνιο (κατά προτίμηση) ή ντους καθημερινά για να καθαρίσετε το δέρμα γύρω από τον πρωκτό σας απαλό με χλιαρό νερό. Το σαπούνι δεν είναι απαραίτητο, ενώ μπορεί και να επιδεινώσει το πρόβλημα.
Αποφύγετε τα αρωματικά μαντηλάκια με αλκοόλ σε εκείνο το σημείο. Στεγνώστε προσεκτικά την περιοχή με ένα πιστολάκι για τα μαλλιά μετά το μπάνιο και όχι με την πετσέτα.
Μην χρησιμοποιείτε στεγνό χαρτί όταν σκουπίζεστε στην τουαλέτα. Για να βοηθήσετε να μείνει η πρωκτική σας περιοχή καθαρή χωρίς να ερεθίσετε περισσότερο τις αιμορροΐδες σας, χρησιμοποιήστε υγρά μαντηλάκια χωρίς αλκοόλ ή ελαφρώς βρεγμένο χαρτί τουαλέτας.
Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες ή κρύα επιθέματα στον πρωκτό σας για να μειώσετε το οίδημα.
Αναλγητικά: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακεταμινοφαίνη, ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη προσωρινά για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

Με αυτές τις θεραπείες, τα συμπτώματα των αιμορροΐδων συχνά υποχωρούν μέσα σε μία εβδομάδα. Εάν δεν δείτε σημαντική βελτίωση μετά από μία εβδομάδα, ή εάν έχετε σοβαρό πόνο ή αιμορραγία, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

http://www.mayoclinic.org

πηγή.iatropedia.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|04052F87-3F2D-473C-B7CD-80F94E626D00
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok