8 αιτίες της ημικρανίας που πιθανότατα αγνοείτε

ΚοινοποίησηΓνωρίζατε ότι ο υπερβολικός αλλά και ο ελλιπής ύπνος μπορούν να σας προκαλέσουν ημικρανία; Είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα τακτικό πρόγραμμα για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα.
Οι ημικρανίες χαρακτηρίζονται από έναν έντονο πονοκέφαλο ο οποίος συνήθως παρουσιάζεται μόνο σε μια πλευρά, αλλά μπορεί να κάνει την εμφάνισή του και στους κροτάφους, στο μέτωπο ή γύρω από τα μάτια.

Εκτός από τον πόνο υπάρχουν και μερικά άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν όπως υπερευαισθησία στο φως, στο θόρυβο, ναυτία και τάση εμετού.

Σε αντίθεση με τον πονοκέφαλο, η κατάσταση επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να αποφέρει ακόμη και εξάντληση.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), η ημικρανία βρίσκεται στις 10 πιο εξουθενωτικές διαταραχές στον κόσμο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες και δεν αντιδρά στα παυσίπονα.
Αν και παραμένει άγνωστος ο τρόπος που αναπτύσσεται η ημικρανία, θεωρείται ότι έχει σχέση με τις ορμονικές αλλαγές που προκαλούν τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε μερικές πιθανές αιτίες της ημικρανίας. Ας ρίξουμε μια ματιά στις 8 κορυφαίες και πώς μπορείτε να τις αποφύγετε.

1. Αιτίες της ημικρανίας: όταν τρώτε ενώ δουλεύετε

Μπορεί να προσπαθείτε να ακολουθείτε ένα τακτικό πρόγραμμα γευμάτων στο σπίτι ή σε κάποιο εστιατόριο αλλά δυστυχώς οι αναρίθμητες υποχρεώσεις σας αναγκάζουν να τρώτε ενώ ασχολείστε με άλλες δραστηριότητες.

Αυτό έχει συσχετιστεί με αυξημένους πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα της ημικρανίας. Προφανώς, η απόσπαση της προσοχής του εγκεφάλου σας προκαλεί μειωμένα επίπεδα της ορμόνης σεροτονίνη.

2. Διαταραχές ύπνου

Ο υπερβολικός ή ελλιπής ύπνος μπορούν να προκαλέσουν αυτό το πρόβλημα υγείας. Όταν δεν προσφέρετε στο σώμα σας την ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται, δεν μπορεί να διεξάγει πολλές από τις φυσιολογικές του λειτουργίες κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης.

Το πρόβλημα είναι ότι εκτός από την έλλειψη συγκέντρωσης, θα βιώσετε έντονα συναισθήματα κόπωσης και ημικρανία που μπορούν να σας εμποδίσουν να ανταπεξέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Επίσης, αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται όταν κοιμάστε υπερβολικά επειδή αλλάζει ο φυσιολογικός ρυθμός του σώματός σας.

3. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας έως και 30%.
Η αιθανόλη, ένα από τα συστατικά των αλκοολούχων ποτών, αφυδατώνει το σώμα και προκαλεί ανισορροπίες στα επίπεδα υγρών του σώματος.
Ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονου πονοκεφάλου.

4. Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού ή τηγανητών

Αν και αποτελεί έναν από τους παράγοντες που συχνά παραβλέπουμε, η διατροφή σας έχει άμεση σχέση με τις επαναλαμβανόμενες ημικρανίες.
Η κακή διατροφή είναι μια από τις κύριες αιτίες της ημικρανίας και αυξάνει τα συμπτώματα όπως κόπωση και ευαισθησία.
Τα πρόχειρα φαγητά, τα τηγανητά και οι επεξεργασμένες τροφές μπορεί να δημιουργήσουν αρνητικές επιδράσεις σε σωματικό αλλά και πνευματικό επίπεδο.

Το όξινο γλουταμινικό νάτριο, ενισχυτικό γεύσης που βρίσκεται στο επιτραπέζιο αλάτι, στις σούπες ή στο κινέζικο ενεργοποιεί το σχηματισμό φλεγμονών στο σώμα που μπορούν να προκαλέσουν και ημικρανίες.

5. Έντονες μυρωδιές

Οι άνθρωποι που πάσχουν από επαναλαμβανόμενες ημικρανίες, συνήθως υποτροπιάζουν όταν μυρίζουν κάποια έντονη ή περίεργη μυρωδιά.
Τα αρώματα, τα αποσμητικά χώρου και μερικά χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτή την αντίδραση.

6. Αλλαγή καιρού ή κλιματική αλλαγή

Οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας μπορούν να προκαλέσουν διάφορες αντιδράσεις στο σώμα, όπως αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, κρυολογήματα και πονοκεφάλους.
Η εναλλαγή από τη ζέστη στο κρύο ή αντιστρόφως μπορεί να σας προκαλέσει ημικρανία.

7. Δυνατοί θόρυβοι ή δυνατά φώτα

Η παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους ή σε δυνατό φωτισμό μπορεί να προκαλέσει τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων σας που τελικά καταλήγει σε ημικρανία.
Η ένταση και το στρες είναι οι βασικοί λόγοι αυτής της αντίδρασης. Επιπλέον, η ημικρανία μπορεί να κάνει την εμφάνισή της μετά από την έκθεσή σας στο φως του ήλιου.

8. Υπερβολικά κιλά ή παχυσαρκία

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην το γνωρίζουν αυτό αλλά τα προβλήματα βάρους μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες.
Τα υπερβολικά κιλά και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών διαταραχών και άλλων προβλημάτων στο σώμα.
Καθώς οι διαταραχές βάρους αποτελούν βασική αιτία των προβλημάτων του κυκλοφορικού, επηρεάζεται και η εμφάνιση των ημικρανιών.
Αν πάσχετε από επαναλαμβανόμενες ημικρανίες, προσπαθήστε να αναλύσετε τις καθημερινές σας συνήθειες και δείτε αν κάτι από τα παραπάνω σας προκαλεί αυτή την κατάσταση.

Αν ναι, προσπαθήστε να τις αποφύγετε και δείτε αν η κατάστασή σας αρχίζει να βελτιώνεται.

πηγή.meygeia.gr

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|A8DFFA25-5237-4EE6-905D-258A11270BDD
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|82B66A4E-B49A-41AD-9B42-1F01974AB492
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok