Ακμή: Συχνές Ερωτήσεις

Κοινοποίηση


Τι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι μια πολύ συχνή μόλυνση του δέρματος, η οποία προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες. Οι πόροι του δέρματος αποφράσσονται λόγω του υπερβολικού σμήγματος και των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Αυτό κάνει το δέρμα σας κατάλληλο έδαφος για βακτηριακές λοιμώξεις με αποτέλεσμα το σχηματισμό εξογκωμάτων στο πρόσωπό σας που είναι γεμάτα πύον.

Πότε ξεκινάει η ακμή;

Η ακμή συνήθως ξεκινάει με την έναρξη της εφηβείας. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις έναρξης της ακμής κατά την ενήλικη ζωή καθώς και περιπτώσεις όπου η ακμή συνεχίζεται κατά την ενήλικη ζωή. Σπανιότερα συναντούμε περιστατικά ακμής κατά τη νεογνική, βρεφική και παιδική ηλικία.

Από τι προκαλείται η ακμή;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ενδέχεται να εμπλέκονται στην εμφάνιση της ακμής ανάλογα με την ηλικία έναρξης και τον τύπο δέρματος κάθε ατόμου. Μεταξύ αυτών των παραγόντων είναι η ορμονική ανισορροπία, η θυλακική υπερκερατινοποίηση και η βακτηριακή λοίμωξη.

Τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω την ακμή;

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις την ακμή με επιτυχία και ασφάλεια είναι να επισκεφτείς ένα εξειδικευμένο δερματολογικό κέντρο. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες για την ακμή είτε με τη χρήση φαρμάκων, είτε με φυσικό τρόπο, χωρίς φάρμακα, ακολουθώντας τη Φωτοδυναμική θεραπεία (PDT).

Πόσο δύσκολο είναι να βρω μια αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής μου;

Ένας εξειδικευμένος δερματολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να επιλέξεις την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της ακμής ανάλογα με τους παράγοντες που επηρεάζουν στη δική σου περίπτωση, τον τύπο ακμής και τον τύπο του δέρματός σου.

Η διατροφή μπορεί να προκαλέσει ή να επηρεάσει την εξέλιξη της ακμής μου;
Υπάρχουν διάφορες απόψεις ως προς την επίδραση της διατροφής στην ακμή. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία ο ρόλος της διατροφής στην παθογένεση της κοινής ακμής παραμένει αμφιλεγόμενος. Για πολλά χρόνια, συνιστούσαν τον περιορισμό διαφόρων τροφών όπως η σοκολάτα, τα αναψυκτικά, το γάλα και οι λιπαρές τροφές.
Πρόσφατα, έχει διερευνηθεί η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και της ανάπτυξης ακμής, με ορισμένες μελέτες να επιβεβαιώνουν τη θετική συσχέτιση, η οποία ενδεχομένως συνδέεται με συνδυασμό εξωγενών ορμονών και αυξητικών παραγόντων και με τη διέγερση των ενδογενών ορμονών. Επίσης, βάσει κάποιων μελετών υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης υδατανθράκων και της εμφάνισης της ακμής. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες ερευνητικές μελέτες για να έχουμε καταληκτικά αποτελέσματα.

Είναι χρήσιμο να αναζητήσω ιατρική συμβουλή εάν εμφανίσω ακμή;

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να αντιμετωπίσεις την ακμή είναι να επισκεφτείς ένα δερματολόγο. Αυτός είναι ο ειδικός που μπορεί να σε κατευθύνει να ακολουθήσεις την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για εσένα, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ακμής και τον τύπο του δέρματος σου. Ο δερματολόγος μπορεί να σε κατευθύνει προς την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή σε θεραπεία χωρίς φάρμακα.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ ένα δερματολόγο;

Εάν αισθάνεστε άσχημα λόγω της ακμής στο πρόσωπό σας, σε περίπτωση που η ακμή επιδεινώνεται, εάν αρχίζουν να σχηματίζονται ουλές, εάν έχετε μεγάλες κύστεις κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, εάν η ακμή είναι σοβαρή και έχει προσβάλλει και άλλα σημεία του σώματός σας, όπως το στέρνο ή η πλάτη και, εάν είστε γυναίκα, σε περίπτωση που η ακμή επιδεινώνεται ενώ έχετε έμμηνο ρύση σε μη φυσιολογικά διαστήματα ή/και υπερβολική τριχοφυΐα.

Τι να κάνω εάν έχουν ήδη αναπτυχθεί ουλές λόγω της ακμής;

Σε πολλές περιπτώσεις η ακμή οδηγεί στο σχηματισμό ουλών. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να αντιμετωπίσεις την ακμή με το σωστό τρόπο από την αρχή. Σημαντική είναι τόσο η έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμή ακολουθώντας τις πλέον εξελιγμένες δερματολογικές μεθόδους αλλά και η αποφυγή άσκησης πίεσης με τα δάχτυλα στο πρόσωπο. Επομένως, ένας εξειδικευμένος δερματολόγος μπορεί να σε βοηθήσει τόσο στην αποφυγή του σχηματισμού ουλών όσο και στην αντιμετώπιση των ουλών σε περιπτώσεις σοβαρής ακμής.

Τι προϊόντα μακιγιάζ πρέπει να χρησιμοποιώ;

Πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα μακιγιάζ που χρησιμοποιείτε καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιδεινώσουν την ακμή σας ή ακόμα και να προκαλέσουν ακμή. Μιλήστε καλύτερα με έναν ειδικό, ένα δερματολόγο, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει τα κατάλληλα προϊόντα μακιγιάζ ανάλογα με τον τύπο του δέρματος σας και τη σοβαρότητα της ακμής, τα οποία θα σας προσφέρουν το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα και παράλληλα θα προστατεύουν το δέρμα σας. Και φυσικά δεν πρέπει να παραλείπετε να αφαιρείτε πλήρως το μακιγιάζ κάθε βράδυ.

Ποια καλλυντικά είναι κατάλληλα για εμένα;

Τα καλλυντικά προϊόντα που χρησιμοποιείτε πρέπει να μην είναι φαγεσωρογόνα, δηλαδή να μην προάγουν την ανάπτυξη μαύρων και άσπρων στιγμάτων. Η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών που περιέχουν συστατικά όπως φυτικά έλαια αλλά και ο μη σχολαστικός καθαρισμός του προσώπου στο τέλος της ημέρας μπορεί να οδηγήσουν σε απόφραξη των πόρων και εμφάνιση ακμής. Σε κάθε περίπτωση ο δερματολόγος είναι ο πλέον ειδικός που μπορεί να σας καθοδηγήσει στην αγορά των κατάλληλων καλλυντικών προϊόντων.

πηγή.acnelaser.gr/
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|DF5DE595-5328-4E83-89AD-C98EA0EDE2E7
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok