Η περιοδοντίτιδα μπορεί να είναι το πρώτο σημείο του διαβήτη

Κοινοποίηση
Η σοβαρή νόσος των ούλων, που είναι γνωστή ως περιοδοντίτιδα, μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι του διαβήτη τύπου 2, αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύεται στο ηλεκτρονικό περιοδικό BMJ Open Diabetes Research & Care.

Η περιοδοντίτιδα αποτελεί ενίοτε σοβαρή μόλυνση των ούλων που καταστρέφει τον μαλακό ιστό και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια, ενώ μπορεί να προκαλέσει απώλεια των δοντιών ή ακόμη χειρότερα να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Η διαλογή των ασθενών -που επισκέπτονται τον οδοντίατρο τους για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας – για σακχαρώδη διαβήτη, θα ήταν εφικτή, προτείνουν οι ερευνητές.

Βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε 313 κυρίως μεσήλικες που παρακολουθήθηκαν σε μία πανεπιστημιακή οδοντιατρική κλινική: 109 δεν είχαν καμία νόσο των ούλων, 126 είχαν ήπια έως μέτρια νόσο, ενώ σε 78 ήταν σοβαρή, τόσο που επηρεάζονταν οι υποστηρικτικές δομές των δοντιών. Το σωματικό βάρος ήταν σημαντικά υψηλότερο στα άτομα με σοβαρή νόσο: είχαν κατά μέσο όρο δείκτη μάζας σώματος 27 ή μεγαλύτερο.

Ωστόσο άλλοι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, και των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, ήταν παρόμοιοι μεταξύ των τριών ομάδων.
Λιγότερο από το 3% των ατόμων χωρίς νόσο είχε ήδη διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, ενώ είχε διαγνωσθεί το 4% των ατόμων με ήπια έως μέτρια νόσο των ούλων, και σχεδόν το 8% των ατόμων με σοβαρή μορφή. Αναφορικά με τις τιμές HbA1C, ήταν υψηλότερα σε αυτούς με την πιο σοβαρή μορφή περιοδοντίτιδας. Η μέση τιμή HbA1C τους ήταν 6,3%, σε σύγκριση με 6,1% σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο των ούλων και 5,7% σε εκείνους χωρίς νόσο.

Προηγουμένως αδιάγνωστες περιπτώσεις διαβήτη βρέθηκαν και στις τρεις ομάδες: σε 8,5% των ατόμων χωρίς νόσο, κάτω από το 10% σε ήπια έως μέτρια νόσο των ούλων και σχεδόν σε έναν στους πέντε (18%) σε αυτούς με σοβαρή περιοδοντίτιδα.
Πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης και έτσι δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα για την αιτία και το αποτέλεσμα.

Παρ ‘όλα αυτά οι ερευνητές λένε: «Αυτό επιβεβαιώνει την υπόθεση ότι η σοβαρή περιοδοντίτιδα θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημείο του μη διαγνωσμένου διαβήτη. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του διαβήτη μπορεί να βοηθήσει και να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας των δοντιών που συνδέεται με μακροχρόνια και σοβαρή περιοδοντίτιδα».

Πηγή www.life2day.gr:


//
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|751D135D-8085-47C4-9C42-978B69F5A0D0
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok