Φλεβική ανεπάρκεια: Αίτια και συμπτώματα

Κοινοποίηση

Φλεβική ανεπάρκεια ονομάζεται η πάθηση στην οποία οι φλέβες παρουσιάζουν δυσλειτουργία, με αποτέλεσμα να μην επιστρέφει ομαλά το αίμα από τα πόδια στην καρδιά.

Σύμφωνα με την Ιατρική Εγκυκλοπαίδεια MedlinePlus, υπό φυσιολογικές συνθήκες οι βαλβίδες των φλεβών που βρίσκονται βαθιά στα πόδια εξασφαλίζουν την ομαλή κίνηση του αίματος προς την καρδιά. Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια έχει σαν αποτέλεσμα τα τοιχώματα των φλεβών να εκφυλίζονται (αποδυναμώνονται) και οι βαλβίδες φθείρονται. Αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση αίματος στις φλέβες, ιδιαίτερα έπειτα από την πολύωρη ορθοστασία.

Αίτια και παράγοντες κινδύνου,

Η φλεβική ανεπάρκεια οφείλεται συνήθως σε δυσλειτουργία των βαλβίδων. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα παλαιού θρόμβου στα πόδια. Βασικοί παράγοντες κινδύνου για τη φλεβική ανεπάρκεια είναι η προχωρημένη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό της πάθησης, το φύλο (απαντάται συχνότερα στις γυναίκες λόγω της αυξημένης προγεστερόνης), η παχυσαρκία, η πολύωρη ορθοστασία και το ύψος (η πάθηση απαντάται συχνότερα σε ψηλούς ανθρώπους).

Συμπτώματα

Τα βασικότερα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας είναι τα εξής:

- Επίμονος πόνος, αίσθημα βάρους και συχνές κράμπες στα πόδια

- Φαγούρα και μούδιασμα

- Πόνος που επιδεινώνεται από την ορθοστασία

- Πόνος που υποχωρεί με την ανύψωση των ποδιών

- Πρησμένα πόδια

- Κοκκίνισμα στα πόδια και τους αστραγάλους

- Κιρσοί επιφανειακά στα πόδια

- Σκληρή επιδερμίδα στα πόδια και τους αστραγάλους (λιποδερματοσκλήρυνση)

- Έλκη στα πόδια και τους αστραγάλους

- Πληγές που δεν επουλώνονται γρήγορα στα πόδια και τους αστραγάλους

Ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει το πρόβλημα κατά την εξέταση και να επιβεβαιώσει τη διάγνωση με τη βοήθεια υπερηχογραφήματος duplex
πηγή.onmed.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|4FDB0DCA-4C73-482F-A5A8-B07630DA9FD1
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok