Λεκιθίνη: Η ουσία-θησαυρός για τη μνήμη, την καρδιά & τον μεταβολισμό

Κοινοποίηση
H λεκιθίνη είναι μια λιπαρή ουσία που παράγεται από το συκώτι και συντίθεται από χολίνη, μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα των φυτών και των ζώων. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις βιολογικές διαδικασίες – συμπεριλαμβανομένης της μετάδοσης του νευρικού σήματος, την αναπνοή και την παραγωγή ενέργειας.

Η λεκιθίνη είναι σημαντικό στοιχείο για όλες αυτές τις βιολογικές λειτουργίες και περισσότερο για τις μεταβολικές και ενεργειακές διαδικασίες του εγκεφάλου. Μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων κρόκων αυγών, γάλα, κρέας, ψάρια και όσπρια.

Δεδομένου ότι η πρόσληψη μερικών από αυτά τα τρόφιμα έχει μειωθεί λόγω της χοληστερόλης και λίπους που περιέχουν, έχουμε μειωμένη πρόσληψη ταυτόχρονα σε αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό.

Κάθε ζωντανό κύτταρο έχει απόλυτη ανάγκη από επάρκεια των φωσφολιπιδίων και αυτό κάνει την λεκιθίνη απαραίτητο σχεδόν συμπλήρωμα διατροφής.

Σημαντικότατο συστατικό των κυτταρικών μεμβράνων
Η λεκιθίνη λειτουργεί ως όχημα για τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και για την προώθηση του μεταβολισμού μέσω της κυτταρικής μεμβράνης.

Λεκιθίνη & νευρικό σύστημα – Εγκέφαλος

Ειδικά σε ότι αφορά τη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος απειλείται ιδιαίτερα σε κάθε περίπτωση που υπάρχουν σημαντικές ανεπάρκειες σε βασικά συστατικά της λεκιθίνης εμφανίζοντας μια ποικιλία νευρολογικών διαταραχών.

Η λεκιθίνη αποτελείται από πολλά διαφορετικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της χολίνης, ινοσιτόλης, λινελαϊκό οξύ, Phosphatidylserine, ευεργετικά λιπαρά οξέα και τριγλυκερίδια. Αυτά τα πολύτιμα συστατικά της λεκιθίνης είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος και για την διεξαγωγή και περάτωση πολλών μεταβολικών διαδικασιών

Οι θήκες μυελίνης που προστατεύουν τους νευρώνες του εγκεφάλου της σπονδυλικής στήλης και τα χιλιάδες μίλια των νεύρων στο σώμα σας αποτελούνται κατά τα δύο τρίτα από λεκιθίνη Η Φωσφατιδυλοχολίνη χτίζει το σώμα και κυρίως τις μεμβράνες των νευρικών κυττάρων και αποτελεί βασικό συστατικό των νευροδιαβιβαστών. Ο ρόλος της είναι εξαιρετικά σημαντικός ειδικά για τη μνήμη. Ως λιποτροπική ουσία η λεκιθίνη και ειδικά η χολίνη είναι κρίσιμη στην διαχείριση και το κάψιμο του λίπους και στο μεταβολισμό της χοληστερόλης κυρίως μέσω του ήπατος.

Η έρευνα έχει δείξει ότι φωσφατιδυλοχολίνη είναι ευεργετική στην κατάθλιψη, απώλεια μνήμης, νευρολογικές διαταραχές.

Κατά το 1996 διεξήχθη το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο για φωσφολιπίδια. Στο συνέδριο αυτό φανερώθηκε , ότι η λεκιθίνη και κάποια συστατικά της (χολίνη) παίζουν ουσιαστικό ρόλο για υποστήριξη της υγείας κι ακόμη για αποτροπή πολλών ασθενειών.

Αυτά και κάποια άλλα φωσφολιπίδια είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την βελτίωση της μνήμης, μειώνει τον κίνδυνο καρδιο-αγγειακών παθήσεων και καρκίνου και επαναφέρει την κανονικότητα σε διάφορες κυτταρικές λειτουργίες.

Έχει παρατηρηθεί ουσιαστική βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας για προσανατολισμό σε λαβύρινθο, σε μικρά ποντίκια, των οποίων οι μαμάδες δέχονταν επιπρόσθετα από λεκιθίνη κατά την εγκυμοσύνη.Να γιατί συνιστάται στις έγκυες γυναίκες κι εκείνες που θηλάζουν να λαμβάνουν επιπρόσθετη λεκιθίνη με σκοπό την υποβοήθηση της ανάπτυξη του εγκέφαλου του βρέφους.

Οι περισσότερες επικυρωμένες γνωστές βρεφικές τροφές στον κόσμο περιέχουν λεκιθίνη.

Η χολίνη είναι σημαντική για την καρδιά, αφού μαζί με το φολικό οξύ συμμετέχει στον μεταβολισμό της αμινοξικής ομοκυστίνης. Υπολογίζεται, ότι η τελευταία είναι υπεύθυνη για κάποιες καρδιακές-αγγειακές παθήσεις.Η λήψη λεκιθίνης συμβάλλει και στην μείωση της βλαβερής χοληστερόλης .

Είναι γνωστό προ καιρού , ότι η λεκιθίνη και η χολίνη είναι σημαντικές για την σωστή λειτουργία του συκωτιού. Η έλλειψή τους οδηγεί στην δραματική επιδείνωση της κατάστασης και γρήγορο θάνατο των καλλιεργημένων κυττάρων του συκωτιού, λεγόμενα in-vitro .Στα πειραματόζωα η έλλειψη χολίνης οδηγεί γρήγορα σε καρκίνο του συκωτιού.Η παρακολούθηση υγειών εθελοντών, οι οποίοι δέχθηκαν να λάβουν ελλειπή σε χολίνη τροφή δείχνουν, ότι μόνο για μερικές βδομάδες οδηγεί σε δυσλειτουργίες του συκωτιού. Κοιταγμένο απ’ άλλη μεριά, η λεκιθίνη προφυλάσσει μέχρι σημείου το συκώτι από κακώσεις, συνδεδεμένες με την χρήση οινοπνευματώδη ποτών.

Τα φωσφολιπίδια παίζουν ρόλο κλειδί στη μετάδοση πληροφοριών από κύτταρο σε κύτταρο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την σωστή ροή του μεταβολισμού και την προστασία από ασθένειες. Ανακοινώνεται για παραβιασμένη μεταξύ των κυττάρων επικοινωνία κατά κακώσεις των ιστών, φλεγμονώδη διαδικασίες, καρκίνο, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαταραχές στην πήξη του αίματος, αλλεργίες και ανοσοποιητικές παθήσεις. Σ’ όλες αυτές η πρόσθεση λεκιθίνης στο μενού μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση

Γενικές ιδιότητες της Λεκιθίνης – Ωφέλεια λήψης συμπληρώματος Λεκιθίνης

*Η λεκιθίνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για να έχουμε καλή υγεία, ζωντάνια και είναι απαραίτητη για αναζωογόνηση.

*Η λεκιθίνη είναι ένα από τα κύρια θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα των εγκεφαλικών νεύρων και στο σπέρμα.

*Είναι απαραίτητη για τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών.

*Είναι ένας φυσικός γαλακτωματοποιητής του λίπους αυτό δε σημαίνει ότι η λεκιθίνη έχει μία ιδιαίτερη χημική δομή που συγκρατεί τις ελαιώδεις και υγρές φάσεις διαφόρων τροφών μαζί. Αυτό της δίνει και το όνομα γαλακτωματοποιητής

*Ως φυσικός γαλακτωματοποιητής του λίπους προλαμβάνει τη συσσώρευση χοληστερίνης. Η λεκιθίνη αυξάνει την απέκκριση των αποβλήτων από ουδέτερα στεροειδή μόρια. Αυτό μπορεί να μειώσει την απορρόφηση της διατροφικής χοληστερόλης από τα περιεχόμενα του εντέρου, ενώ μπορεί επίσης να περιορίσει την επαναπορρόφηση της ενδογενούς χοληστερόλης από τη ροή του αίματος.

*Η λεκιθίνη μπορεί να αυξήσει την ικανότητα που έχει η χολή να διαλύει τη χοληστερόλη

*Επιβραδύνει την αρτηριοσκλήρυνση.

*Είναι επίσης και μία καλή πηγή της αναζωογονητικής βιταμίνης Ε

*Είναι επίσης πηγή και δύο βιταμινών Β (χολίνη και ινοσιτόλη), οι οποίες επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης

*Βοηθάει στην μνήμη, Η λεκιθίνη είναι μια πολύ πλούσια πρωταρχική πηγή χολίνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία.

*Βοηθά στην πρόληψη από πέτρες της χολής
πηγή.eleftherostypos.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|07B4283C-E6E5-46DE-8906-410ED6A8EE9C
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|968B2096-4898-4143-852B-86CBA25AC79C
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok