Παχυσαρκία & Colostrum

Κοινοποίηση

Παχυσαρκία και βοήθεια στα προγράμματα απώλειας βάρους με το Colostrum

Παχυσαρκία αποκαλείται η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα.
Έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, οδηγώντας σε αυξημένα προβλήματα υγείας και μείωση του προσδόκιμου ζωής (1)
Σχετίζεται με την επίπτωση κάποιων μορφών καρκίνου, με την καρδιαγγειακή νόσο, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, την αρτηριακή υπέρταση, την οστεοαρθρίτιδα και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Για την εκτίμηση του βαθμού της παχυσαρκίας ενός ατόμου χρησιμοποιείται ο Δείκτης μάζας σώματος και υπολογίζεται από τον τύπο: (βάρος σε κιλά)/(Ύψος σε μέτρα στο τετράγωνο) Δημιουργήθηκε το 1832 (2)από τον Adolphe Quetelet.
Οι ενήλικες χαρακτηρίζονται ως υπέρβαροι όταν εμφανίζουν δείκτη μάζας σώματος (ΒMI) μεταξύ 25-30 kg/m2 και παχύσαρκοι όταν εμφανίζουν δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο του 30 kg/m2
Η τελευταία επίσημη παγκόσμια μελέτη υπολογίζει ότι μέχρι το 2030, το 38% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι υπέρβαροι και άλλο ένα επιπλέον 20% θα είναιπαχύσαρκοι.(3)
Το ίδιο δυσοίωνα είναι και τα πρόσφατα αποτελέσματα της μελέτης National Health and Nutrition Examination Survey από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention)
Αναφέρει ότι παρατηρείται διπλασιασμός , από 10.5% σε 19.4% στην παχυσαρκία τα τελευταία 30 χρόνια. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε σε νέους ηλικίας 15-19 ετών (4)
Η πανδημία της παχυσαρκίας δεν μπορεί να θεωρηθεί οτι ουσιαστικά οφείλεται σε γεννετικούς παράγοντες, επειδή το ανθρώπινο γονιδίωμα δεν είναι πιθανό να αλλάξει μέσα σε λίγα χρόνια.

Η παχυσαρκία και οι σχετικές επιπλοκές της όλο και περισσότερο συνδέονται με περιβαλλοντικούς ρύπους (obesogens), με τροποποιήσεις στη μικροχλωρίδα του εντέρου(5) και με μη ισορροπημένη πρόσληψη τροφής, η οποία μπορεί να προκαλέσει, μέσω επιγενετικών μηχανισμών, αύξηση του σωματικού βάρους και μεταβολικές συνέπειες.
Επιγενετική είναι η μελέτη κληρονομήσιμων αλλαγών στην έκφραση των γονιδίων, χωρίς αλλαγές στην αλληλουχία του DNA (κληρονομικό υλικό) (6).
Οι αλλαγές συμβαίνουν στις βάσεις που αποτελούν το DNA Οι τρεις κύριοι επιγενετικοί μηχανισμοί είναι η μεθυλίωση του DNA, οι τροποποιήσεις της ιστόνης και η ύπαρξη μικρο-RNAs (miRNAs) Ο περισσότερο μελετημένος μηχανισμός είναι η μεθυλίωση της κυτοσύνης Αυτή η προσθήκη μεθυλικής ομάδας έχει σαν αποτέλεσμα τη συμπίεση της χρωματίνης και την καταστολή της έκφρασης του γονιδίου (7)

Τούτο μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι εκτός από την αλληλουχία του DNA (τη σειρά δηλαδή των γραμμάτων από τα οποία αποτελείται το γενετικό υλικό μας), σημαντικό ρόλο παίζει και το τι συμβαίνει στα γράμματα. Ειδικότερα, η «αλλαγή στην εμφάνιση -διακόσμηση» ενός γράμματος είναι καθοριστικής σημασίας καθώς όχι μόνο ρυθμίζει πληθώρα φυσιολογικών καταστάσεων, αλλά φαίνεται πως συμμετέχει και σε παθολογικές, όπως η ανάπτυξη του καρκίνου της παχυσαρκίας κλπ(8).

Η βοήθεια που προσφέρει το πρωτόγαλα στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πολλαπλή και σε διάφορα επίπεδα.
Οι αυξητικοί παράγοντες και ειδικά ο IgF-1 είναι απαραίτητος εις τον οργανισμό για τον μεταβολισμό του λίπους προς παραγωγή ενέργειας μέσω του κύκλου του Krebs ( ο κύκλος του Krebs είναι μεταβολικό μονοπάτι δια μετατροπή των συστατικών των τροφών, υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών σε ενέργεια). Με την πάροδο της ηλικίας παράγεται μικρότερη ποσότητα IgF-1 στο σώμα. Οι ανεπαρκείς ποσότητες συνοδεύονται από αύξηση της επίπτωσης διαβήτη τύπου ΙΙ και δυσκολία απώλειας βάρους παρά την κατάλληλη διατροφή και επαρκή άσκηση. Το colostrum είναι μια πολλή καλή πηγή IgF-1 σαν συμπληρωματική αγωγή για την επιτυχή απώλεια βάρους.

Αποτοξινώνει τον οργανισμό με την γλουταθειόνη και την άφθονη ποσότητα πρόδρομων αμινοξέων και σεληνίου δια σύνθεση γλουταθειόνης που περιέχει. Καλό είναι να προηγείται η αποτοξίνωση της έναρξης της δίαιτας.
Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνει την επίδραση της IL-6 που εκλύεται από τον λιπώδη ιστό , στον οργανισμό. Διορθώνει το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου που είναι αιτία χρόνιων φλεγμονών και εμπόδιο στην απώλεια περιττού βάρους.
Περιέχει λακτοβακίλους που εξισορροπούν την βακτηριακή ανάπτυξη στο έντερο. Τελευταία σε μελέτες εφάνη ο ρόλος του μικροβιώματος στην στην διατήρηση του βάρους σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Η Λεπτίνη βρίσκεται επίσης στο πρωτόγαλα και μπορεί να καταστείλει την όρεξη και να οδηγήσει σε μείωση του βάρους του σώματος.

Η Λακτοφερρίνη, σε μελέτες, αποδεικνύει σαφή δυνατότητα καύσης λίπους τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ποντικούς. Σε μια μελέτη, στην οποία τα άτομα διατήρησαν όλες τις συνήθειες της διατροφής και του τρόπου ζωής τους, χορηγήθηκαν 300 mg λακτοφερρίνης ή εικονικό φάρμακο για 8 εβδομάδες. Τα άτομα που έλαβαν λακτοφερρίνη έδειξαν σημαντική μείωση 12,3% στο σπλαχνικό (κοιλιακό) λίπος. (9) Η ομάδα του εικονικού φαρμάκου, εν τω μεταξύ, απέκτησε επιπλέον λίπος.
Άλλη μελέτη έδειξε συσχέτιση μεταξύ λακτοφερρίνης και σωματικού λίπους. Υψηλότερα επίπεδα λακτοφερρίνης στο αίμα είχαν επακόλουθο χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος καθώς και χαμηλότερα επίπεδα νηστείας τριγλυκεριδίων και γλυκόζης του αίματος. (10) (11)

Τέλος σε μια άλλη εργασία, μελετήθηκαν δύο ομάδες ποντικών. Η μια ομάδα τρεφόταν με απεριόριστες θερμίδες ενώ η άλλη με περιορισμένες θερμίδες. Και οι δύο λάμβαναν λακτοφερρίνη στην τροφή τους. Τα υπερτρεφόμενα ποντίκια συνήθως γίνονται παχύσαρκα και αναπτύσουν λιπώδες ήπαρ. Σε αυτήν την μελέτη, ωστόσο, δεν έγιναν παχύσαρκα, ούτε ανέπτυξαν λιπώδες ήπαρ, διότι η λακτοφερρίνη εμπόδισε τη κατασκευή νέων λιποκυττάρων.Αντίθετα, στα υποσιτιζόμενα ποντίκια η απώλεια βάρους ενισχύθηκε με την λακτοφερίνη (12)

Το 2015 σε ελληνική μελέτη της επίδρασης του πρωτογάλατος σε αθλητές, εφάνη ότι το υγρό πρωτόγαλα παρουσιάζει λιπολυτική ιδιότητα (13).To πλήθος των βιταμινών ,μετάλλων ιχνοστοιχείων και αμινοξέων που υπάρχουν στο πρωτόγαλα συμπληρώνει ιδανικά την ολη προσπάθεια.Ολα τα ανωτέρω καθιστούν το πρωτόγαλα συμπλήρωμα στην ολοκληρωμένη προσπάθεια δια την διατήρηση η την απώλεια κιλών ,παράλληλα με την αποφυγή περιβαλλοντικών ρύπων και χημικών ,ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου και με ισορροπημένη πρόσληψη τροφής

Το παρόν άρθρο επιμελήθη ο Ιατρός Παναγιωτακόπουλος Θεοδόσης

(1)WHO 2000

(2)Τhe average man and indices of obesity Adolphe Quetelet (1796–1874)
(3)Obesity statistics Smith KB, Smith MS Prim Care. 2016 Mar;43(1):121-35. Epub 2016 Jan 12
(4) The future of pediatric obesity Hutchinson J, Emerick J, Saxena Prim Care. 2016 Mar;43(1):1-17. Epub 2016 Jan 12.
(5)Epigenetics of Obesity. Lopo mo A, Burgio E, Migliore L. Prog Mol Biol Transl Sci. 2016;140:151-84.
(6) Επιγενετική και περιβαλλοντικές εκθέσεις
Λάμπρου Αγγελική, τμήμα επιδημιολογικής επιτήρησης και παρέμβασης ΚΕΕΛΠΝΟ
(7) Inviting instability: Transposable elements, double-strand breaks, and the maintenance of genome integrity. Hedges DJ, Deininger PL. Mutat Res. 2007;616:46-59.
(8) Η επιγενετική κάνει τη διαφορά Σουφλέρη Ιωάννα 09/03/2003 Το Βήμα science
(9) Potent anti-obesity effect of enteric-coated lactoferrin: decrease in visceral fat accumulation in Japanese men and women with abdominal obesity after 8-week administration of enteric-coated lactoferrin tablets. Ono T, Murakoshi M, Suzuki N, et al. Br J Nutr. 2010 Dec;104(11):1688-95.

(10) Association of circulating lactoferrin concentration and 2 nonsynonymous LTF gene polymorphisms with dyslipidemia in men depends on glucose-tolerance status. Moreno-Navarrete JM, Ortega FJ, Bassols J, Castro A, Ricart W, Fernandez-Real JM. Clin Chem.2008 Feb;54(2):301-9.

(11)Decreased circulating lactoferrin in insulin resistance and altered glucose tolerance as a possible marker of neutrophil dysfunction in type 2 diabetes. Moreno-Navarrete JM, Ortega FJ, Bassols J, Ricart W, Fernandez-Real JM. J Clin Endocrinol Metab. 2009 Oct;94(10):4036-44.

(12) Whey protein isolate protects against diet-induced obesity and fatty liver formation. Shia J, Tauriainena E, Martonen E. Int Dairy J. 2011;21:513–22.

(13) Επίδραση της χορήγησης colοstrum σε δείκτες ασκησιογενούς μϋικής βλάβης σε ποδοσφαιριστές Tζώρτζης Νομικός ,Γιάννης Κωτσής ΧαροκόπειοΠανεπιστήμιο Λονδίνο Fifa Απρίλιος 2015
(14) Colostrum, Life`s First Food. Clark, Daniel G. and Wyatt, Kaye. Salt Lake City:CNR Publications. 1996.7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|A6CA6883-209B-448C-B3FA-1FBA7C7D6B2A
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|05AC461A-5BCD-4604-A57D-6530E111ACC8
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok