Ακράτεια ούρων: Πόσοι τύποι υπάρχουν και τι μπορείτε να κάνετε

ΚοινοποίησηΗ ακράτεια είναι η απώλεια ούρων χωρίς τη θέληση του ατόμου. Εκτιμάται ότι απασχολεί το 30% του πληθυσμού και είναι συχνότερη στις γυναίκες.

Στις ηλικίες άνω των 60 η μία στις δύο γυναίκες πάσχει από ακράτεια ούρων. Στους άνδρες τα ποσοστά είναι πολύ μικρότερα στις νεώτερες ηλικίες και αυξάνονται μετά την ηλικία των 60 λόγω της υπερπλασίας του προστάτη.Τύποι ακράτειας

Επιτακτική ακράτεια

Σχετίζεται με το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης και νευρολογικές παθήσεις ή κακώσεις νεύρων που ελέγχουν την ούρηση. Ο πάσχων αισθάνεται ξαφνική και πολύ έντονη επιθυμία για ούρηση, την οποία δεν μπορεί να αναστείλει και δεν προλαβαίνει να φτάσει σε τουαλέτα.

Ακράτεια από προσπάθεια

Παρουσιάζεται όταν ο πάσχων βήχει, γελάει δυνατά, φταρνίζεται, κατά τη διάρκεια του σεξ και γενικά όταν καταβάλλει έντονη προσπάθεια. Αφορά κυρίως τις γυναίκες, μετά την εμμηνόπαυση, καθώς και τις παχύσαρκες

Μεικτή ακράτεια

Παρουσιάζεται και με τις δύο μορφές που προαναφέρθηκαν στον ίδιο ασθενή.

Ακράτεια από υπερπλήρωση
Είναι η συνεχής ανεξέλεγκτη ροή ούρων λόγω αδυναμίας κένωσης της ουροδόχου κύστης που οδηγεί σε μεγάλη κατακράτηση ούρων. Ο πάσχων έχει την αίσθηση ότι η κύστη του δεν αδειάζει ποτέ. Οφείλεται σε αιτίες που εμποδίζουν την κένωση της κύστης, όπως η υπερτροφία προστάτη, το εγκεφαλικό επεισόδιο, κακώσεις της σπονδυλικής στήλης κ.λπ.)

Αντιμετώπιση

Η ακράτεια έχει πολύ σοβαρές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς οδηγεί τον πάσχοντα σε απώλεια της αυτοεκτίμησης και κατάθλιψη.

Η σύγχρονη αντιμετώπιση της ακράτειας περιλαμβάνει φάρμακα (τα αντιμουσκαρινικά), που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ υπάρχει και η χειρουργική επιλογή με πολύ καλά αποτελέσματα.

πηγή.onmed.gr

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|3E013A9D-37A5-4EF9-B43C-71137B65AE39
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok