Πράσινο τσάι: Πώς μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά

Κοινοποίηση
Το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό μας και γι’ αυτό είναι και τόσο αγαπητό από τον κόσμο. Είναι πλέον γνωστό ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, τονώνει τον μεταβολισμό και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και το ανοσοποιητικό σύστημα.

(**im|a7yx3|**}Πρόσφατα όμως, οι επιστήμονες εντόπισαν άλλη μία σημαντική λειτουργία μιας ουσίας του πολύτιμου πράσινου τσαγιού. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Surrey ανακάλυψε ότι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που εντοπίζεται στο πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των βακτηρίων των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Medical Microbiology και βρήκε ότι η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG) μπορεί να αποκαταστήσει τη δραστηριότητα της αζτρεονάμης, ενός αντιβιοτικού που χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει λοιμώξεις που προκαλούνται από το βακτήριο Ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa).

Το βακτήριο αυτό σχετίζεται με σοβαρές μολύνσεις στην αναπνευστική οδό και στο αίμα και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ανθεκτικό στις κύριες τάξεις αντιβιοτικών. Μέχρι σήμερα χορηγείται ένας συνδυασμός αντιβιοτικών για την καταπολέμηση του P. aeruginosa.

Εντούτοις, αυτές οι λοιμώξεις έχουν γίνει ολοένα και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, καθώς παρατηρείται όλο και μεγαλύτερη αντίσταση. Για να αποκτήσουν πρόσβαση στη σχέση ανάμεσα στην EGCG και στην αζτρεονάμη, οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα, αναλύοντας πώς αλληλεπιδρούσαν με το P. aeruginosa, ξεχωριστά και συνδυαστικά.

Η ομάδα του Surrey βρήκε ότι ο συνδυασμός αζτρεονάμης και EGCG ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικός στη μείωση των αριθμών P. aeruginosa απ’ ότι όταν χορηγούνταν μόνα τους. Εν ολίγοις, η ουσία που υπάρχει στο πράσινο τσάι θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ενισχύει τη δράση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού.

Ο καθηγητής Χάραλντ Ζάιφερτ, ερευνητής στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας Λοιμώξεων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Κολωνίας ανέφερε: «Μπορέσαμε να δείξουμε ότι η αζτρεονάμη ανέστειλε τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων καλύτερα, όταν στο μέσο καλλιέργειας υπήρχε η EGCG».

Χρειάζεται εδώ να προστεθεί ότι η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προστατεύσει από την αρτηριοσκλήρυνση, η οποία φυσικά προκαλεί καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Συνεπώς, είναι μια άκρως σημαντική ουσία για τον οργανισμό μας, που αξίζει να ερευνηθεί περισσότερο.


Πηγές
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190923101922.htm
πηγή.enallaktikidrasi.com
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|F180DA95-992F-4A6B-8A4B-8F9D1F794E30
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok