Ρεσβερατρόλη: Τι είναι και πώς δουλεύει;

Κοινοποίηση

Η ρεσβερατρόλη είναι μια φυτοαλεξίνη, δηλαδή, είναι ένα ένζυμο που παράγεται από τα φυτά σαν άμυνα εναντίον των βακτηριακών και μυκητιακών προσβολών. Έχει περίπλοκη χημική δομή, αλλά το πιο ενδιαφέρον μέρος είναι ότι παρουσιάζεται στα στρείδια, στα φιστίκια, στα βατόμουρα, στα καρύδια, στα μύρτιλλα, στα σταφύλια και στα παράγωγα προϊόντα, όπως το κρασί και ο χυμός σταφυλιού. Και πάντα το καταναλώναμε χωρίς καν να γνωρίζουμε για τις υπέροχες ιδιότητες του!

Αυτό το μόριο ανακαλύφθηκε το 1940 κι αρχικά χρησιμοποιήθηκε στις θεραπείες του καρκίνου. Εμφάνισε μια απίστευτη ικανότητα να ρυθμίζει τα σήματα οξειδοαναγωγής και να αλληλεπιδρά με κύτταρα από διαφορετικούς ιστούς. Πρόσφατα, η ρεσβερατρόλη αποτελεί θέμα διάφορων μελετών επειδή σε πειραματικό στάδιο έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί τα πιο ποικίλα ευεργετικά αντικαρκινογενή, αντιγηραντικά κι αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα ανάμεσα σε διάφορα άλλα. Οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες μας έχουν κάνει να σκεφτούμε ιδιαίτερα ότι είναι η θεραπεία εναντίον της κυτταρικής γήρανσης κι εναντίον της γενικότερης επιδείνωσης της κατάστασης του σώματος. Οι κάψουλες και οι κρέμες που την περιέχουν πωλούνται πλέον σε όλο τον κόσμο.

Τα φαρμακευτικά προϊόντα που πωλούνται δεν θεωρούνται φάρμακα, αλλά μάλλον συμπληρώματα διατροφής που παρασκευάζονται από φυσικά αποξηραμένες φλούδες και σπόρους μαύρων σταφυλιών και ριζών από άλλα φυτά. Λέγεται ότι η ρεσβερατρόλη είναι το δυνατότερο αντιοξειδωτικό και προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό, σαν αποτέλεσμα, προκαλεί ορατά αντιγηραντικά αποτελέσματα, αλλά…

Ποια είναι η αλήθεια σε όλο αυτό;

Ας δούμε λοιπόν τα γεγονότα τα οποία έχουν αποδειχθεί σε πειραματικό στάδιο και δεν βασίζονται αποκλειστικά σε ερμηνείες.

Έχει αποδειχθεί ότι η ρεσβερατρόλη:Είναι ένα αντιοξειδωτικό.

Ενεργοποιεί συγκεκριμένα ρυθμιστικά γονίδια που βρίσκονται σε διαφορετικούς οργανισμούς και προστατεύουν από διάφορες ασθένειες. Μπορεί να λειτουργήσει ως αντιοιστρογόνο ή μάλλον μπορεί να απενεργοποιήσει γονίδια που ρυθμίζονται από οιστρογόνα εξαλείφοντας συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Στα πειράματα με αρουραίους και ποντίκια, έχουν καταγραφεί ευεργετικά αντικαρκινογόνα, αντιγηραντικά, αντιφλεγμονώδη κι άλλα καρδιοαγγειακά αποτελέσματα καθώς κι επιδράσεις όσον αφορά την εξάλειψη της υπερχοληστερόλης.

Κατά την διάρκεια της πειραματικής δράσης σε πολλαπλά αντικείμενα εμφανίζει θετικές επιδράσεις στα κύτταρα του μαστού και του δέρματος, καθώς επίσης στον προστάτη και στα κύτταρα του πεπτικού συστήματος.

Σε υψηλές δόσεις μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του ζαχάρου .

Στα πειραματόζωα βελτιώνει την σωματική ικανότητα.

Προκαλεί αύξηση της οξείδωσης των λιπαρών οξέων, της μιτοχονδριακής βιογένεσης, της μιτοχονδριακής αναπνοής και της γλυκονεογένεσης ή καλύτερα παρουσιάζει ιδιότητες νευροπροστασίας.

Αμφιβολίες

Τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν παρατηρηθεί ακόμη στους ανθρώπους. Πειράματα γίνονται καθημερινά, τα οποία, από την μια στιγμή στην άλλη, θα μπορούσαν να δώσουν την απάντηση που όλοι περιμένουμε. Όμως εν τω μεταξύ, αυτό που όλοι μπορούμε να κάνουμε είναι να καθίσουμε και να περιμένουμε με τα μάτια ανοιχτά.

Επί του παρόντος, μελετάται αν η ρεσβερατρόλη μπορεί:

Να καταπολεμήσει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και το κρασί, ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί, φαίνεται να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά.

Να έχει προστατευτικές επιδράσεις κατά της οξείδωσης της δομής του εγκεφάλου και των μεταβολικών διαταραχών, όπως ο διαβήτης.

Να είναι χρήσιμη για την βελτίωση της ισορροπίας και της κινητικότητας των ηλικιωμένων ανθρώπων, αλλά τα αποτελέσματα είναι ακόμη ασαφή. Πιστεύεται ότι μετριάζει την βλάβη που προέρχεται από ελεύθερες ρίζες, ένα προϊόν εκφυλισμού της ντοπαμίνης κι ότι αυξάνει τη ζωή των κυττάρων.

Να επηρεάζει θετικά την σωματική ικανότητα των ανθρώπων.

Να έχει αντιγηραντικές κι αντιϊνωτικές επιδράσεις στους ανθρώπους καθώς και να καταπολεμά την υπερχοληστερίνη.


Ρεσβερατρόλη, μια Εξαίσια Ασπίδα για τον Εγκέφαλο, ενδυναμώνει και προστατεύει ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος μας: τον εγκέφαλο.

Τα κύτταρα του εγκεφάλου χρειάζονται συνεχή εφοδιασμό με οξυγόνο για να παραμένουν υγιή και να λειτουργούν σωστά. Όμως η απορρόφηση του οξυγόνου δεν αρκεί για τη διαδικασία της μάθησης και των αναμνήσεων. Έτσι, η ρεσβερατρόλη, σε συγκεκριμένες δόσεις, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και την καλύτερη χρήση του οξυγόνου σε αυτή την περιοχή.

Ένα άλλο από τα καλά νέα είναι ότι, σύμφωνα με τις διάφορες μελέτες, η φυτοαλεξίνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της επιταχυνόμενης εκφύλισης των κυττάρων. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ρεσβερατρόλη λειτουργεί σαν ασπίδα που προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου, εμποδίζοντας το θάνατο λόγω έλλειψης οξυγόνου σε καταστάσεις όπως είναι η αποπληξία, εμποδίζει την καταστροφή του DNA κι εξουδετερώνει την εκφυλιστική επίδραση που συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν πάσχει από ασθένειες άνοιας όπως το Αλτσχάιμερ. Επίσης, μειώνει την πιθανότητα να υποφέρουμε από αυτά. Ακόμη, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι όλα αυτά έχουν μόνο παρατηρηθεί στο εργαστήριο, υπό ελεγχόμενες συνθήκες και με πολύ υψηλότερη δόση από αυτήν που βρίσκεται στις τροφές.
Μια τελευταία μικρή συμβουλή

Έτσι τώρα ξέρετε τι είναι και τι δεν είναι η ρεσβερατρόλη. Έχει πολλές υπέροχες ιδιότητες, αλλά οι άλλες ιδιότητες που υποστηρίζεται ότι βρίσκονται στα φαρμακευτικά προϊόντα δεν έχουν αποδειχθεί ακόμη. θυμηθείτε ότι δεν έχουν διεξαχθεί ακόμα επαρκείς μελέτες.7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|3858E61C-3F7D-4543-B338-5CDA92CAC04A
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok