Πράσινο Τσάι: Σημαντικό στην πρόληψη του καρκίνου του στήθους

Κοινοποίηση

Το στοματικό εκχύλισμα πράσινου τσαγιού με την ονομασία Polyphenon E, φαίνεται να αναστέλλει δύο σημαντικούς παράγοντες ανάπτυξης, οι οποίοι προωθούν την ανάπτυξη των κυττάρων στους καρκινικούς όγκους, τη μετάσταση και την διήθηση. Οι παράγοντες αυτοί είναι ο ενδοθηλιακός παράγοντας ανάπτυξης και ο ηπατοκυτταρικός παράγοντας ανάπτυξης.

Οι ερευνητές έκαναν αυτή την ανακάλυψη κατά τη διάρκεια της δευτερεύουσας ανάλυσης της φάσης Ib κλινικής δοκιμής, όπου εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα της Polyphenol E σε 40 γυναίκες με αρνητικό σε ορμονικούς υποδοχείς καρκίνο του μαστού. Η Katherine D. Crew, M.D., καθηγήτρια ιατρικής και επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Columbia στη Νέα Υόρκη, παρουσίασε αυτά τα δεδομένα σε Διεθνές Συνέδριο για την Πρόληψη του καρκίνου.

Οι περισσότερες προκλινικές μελέτες εξετάζουν την 3-γαλλική επιγαλλοκατεχίνη, EGCG, η οποία είναι το κύριο συστατικό του πράσινο τσαγιού, και τους πιθανότερους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί για να καταπολεμήσει τον καρκίνο, αλλά είναι πολύ δύσκολο να γίνουν παρόμοιες μελέτες σε ανθρώπους, αναφέρει η Crew. Η μελέτη αυτή δεν είχε το ανάλογο δείγμα για να πούμε ότι το πράσινο τσάι προλαμβάνει τον καρκίνο του στήθους, αλλά σίγουρα μειώνει κάποια στατιστικά τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξή του.

Στην πρωτογενή ανάλυση, οι 40 γυναίκες χωρίστηκαν σε ομάδες που λάμβαναν 400mg, 600mg ή 800mg του εκχυλίσματος αυτού ή εικονικό φάρμακο δύο φορές την ημέρα για έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, οι ερευνητές έπαιρναν δείγματα αίματος και ούρων από τις συμμετέχουσες πριν την έναρξη της μελέτης, στους δύο, στους 4 και στους έξι μήνες.

Στη δευτερογενή ανάλυση, η Crew και οι συνάδερφοί της χρησιμοποίησαν αυτά τα δείγματα για να μετρήσουν βιολογικούς δείκτες, όπως φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, παράγοντες ανάπτυξης και λιπιδικούς βιοδείκτες, οι οποίοι σχετίζονται με την δράση του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού.

Οι γυναίκες που έπαιρναν το εκχύλισμα είχαν κατά μέσο όρο 10 φορές μεγαλύτερα επίπεδα μεταβολιτών του πράσινου τσαγιού σε σχέση με τις γυναίκες που έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, είχαν σημαντική μείωση στον ηπατοκυτταρικό παράγοντα ανάπτυξης στους δύο μήνες της μελέτης. Επιπλέον, οι μελετητές βρήκαν μειωμένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και μειωμένα επίπεδα του ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα.
Προφανώς, η λήψη και μόνο πράσινου τσαγιού δεν είναι από μόνη της αρκετή να για να προλάβει την εμφάνιση του καρκίνου του στήθους. Σίγουρα όμως, αποτελεί μία αλλαγή στον τρόπο ζωής, η οποία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.

Πηγή.nutrilabs.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|6C25000C-1ECD-4641-BE2E-3C45E4D56904
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|12F558CD-CB2A-415C-AADA-0A39488BFA64
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok