Τι είναι η Αλλεργία;

Κοινοποίηση


Η αλλεργία είναι μια κατάσταση υπερευαισθησίας. Σε αυτήν, ο οργανισμός αντιλαμβάνεται με λάθος τρόπο ένα ή περισσότερα αθώα συστατικά του περιβάλλοντός του, νομίζοντας ότι πρόκειται για εχθρούς, για εισβολείς.

Όπως θα έκανε στην περίπτωση ενός επικίνδυνου παράσιτου, οπλίζεται με πυρομαχικά, στήνει παγίδες και είναι έτοιμος για την επόμενη ‘εισβολή’. Όταν αυτή συμβεί, όπως για παράδειγμα με την εισπνοή μιας γύρης, το τσίμπημα μιας μέλισσας, τη βρώση ενός φρούτου ή τη λήψη κάποιου φαρμάκου, ο οργανισμός πυροδοτεί μια χημική επίθεση εναντίον του υποτιθέμενου εχθρού. Τα αλλεργικά συμπτώματα εμφανίζονται ως αποτέλεσμα αυτής της αχρείαστης χημικής επίθεσης.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις συνήθως ξεκινούν στα σύνορα του σώματός μας με το περιβάλλον. Αυτά είναι το δέρμα από την εξωτερική πλευρά, η επιφάνεια της μύτης και του πνεύμονα, και η επιφάνεια του γαστρεντερικού σωλήνα από μέσα. Είναι λογικό ότι ανάλογα με το είδος του αλλεργιογόνου, πρωτοστατεί το αντίστοιχο όργανο.

Για παράδειγμα, όταν εισπνέουμε το αλλεργιογόνο, τα συμπτώματα από αυτή την επιθετική άμυνα του οργανισμού εμφανίζονται στις πύλες του εισπνεόμενου αέρα: στη μύτη και στον πνεύμονα. Στις περιπτώσεις όμως που η ποσότητα του αλλεργιογόνου είναι μεγάλη, ή η βαρύτητα της αλλεργίας είναι σοβαρή, οι χημικές ουσίες που εκκρίνονται ως απάντηση στην ‘εισβολή’ κυκλοφορούν με το σύστημα των αγγείων του σώματος και μπορούν να φτάσουν σε πολλά διαφορετικά όργανα.

Τότε συμβαίνει η αναφυλακτική αντίδραση, που εκδηλώνεται με αιφνίδια, ταυτόχρονα αλλεργικά συμπτώματα σε πολλά όργανα και αποτελεί το σημαντικότερο κίνδυνο, ακόμα και για τη ζωή των αλλεργικών ασθενών.

Καθώς ο οργανισμός δεν ξεχνάει εύκολα τους εχθρούς που έχει αναγνωρίσει, η αλλεργία έχει την τάση να διαρκεί πολλά χρόνια και να πυροδοτεί αντιδράσεις σε κάθε επόμενη επαφή με το αλλεργιογόνο.

Ο αλλεργιολόγος είναι ο ιατρός που είναι ειδικά εκπαιδευμένος να εντοπίζει τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα και να σχεδιάζει μέτρα αποφυγής και αντιμετώπισης των αλλεργικών αντιδράσεων.

Ακόμη σημαντικότερο, μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να μειώσει ή και να εξαλείψει αυτήν την ‘παρεξηγημένη’ υπερευαισθησία, εφαρμόζοντας φυσικές θεραπείες που ‘συμφιλιώνουν’ το αμυντικό σύστημα του οργανισμού με το αλλεργιογόνο.


πηγή..allergikos.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|692FFD7D-3084-4494-8480-FDDC4AA20CCE
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|0A3F961D-CB98-409A-83CB-B0459CD1780E
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok