Ακατάλληλο είναι το 80% των αντηλιακών

Κοινοποίηση


Επί χρόνια οι δερματολόγοι τονίζουν ότι τα αντηλιακά προστατεύουν το δέρμα, αλλά σήμερα πολλοί το αμφισβητούν εγείροντας ζήτημα ποιότητας διαφόρων αντιηλιακών.

«Πράγματι,υπάρχει σύγχυση», δηλώνει ο Darrell Rigel, κλινικός καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος κάνει έρευνες εδώ και χρόνια σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος. «Είχα ασθενείς που επανέρχονταν και ρωτούσαν. Μήπως βλάπτομαι χρησιμοποιώντας αντηλιακά; Εχω ξοδέψει πολύ χρόνο συζητώντας με πολλά άτομα γι` αυτά».

Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση προέρχεται από Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας, που ισχυρίζεται ότι εξετάζοντας σχεδόν χίλια αντηλιακά προϊόντα, διαπίστωσε ότι «τέσσερα από τα πέντε» προσφέρουν... ακατάλληλη «προστασία» από τον ήλιο ή περιέχουν συστατικά, τα οποία πιθανώς αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Αλλά δερματολόγοι, οι οποίοι σχολίασαν την έρευνα της ομάδας, εκτιμούν ότι αυτή δεν έχει επιστημονική αυστηρότητα.

«Αυτό που κάνουν είναι να αναπτύσσουν ένα δικό τους σύστημα για την αξιολόγηση των πραγμάτων», είπε ο δρ Warwick Μorison, καθηγητής Δερματολογίας στο Johns Hopkins και πρόεδρος της επιτροπής φωτοβιολογίας του Ιδρύματος Καρκίνου του Δέρματος, που δοκιμάζει αντηλιακά για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Ο Morison διευκρινίζει ότι δεν έχει οικονομικές σχέσεις με παρασκευαστές αντηλιακών και η εργασία του με το Ιδρυμα Καρκίνου του Δέρματος δεν έχει χορηγούς.

Τα ειδικά φίλτρα

Η Sonya Lunder, από την άλλη, παλαιά αναλύτρια της Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας, είπε ότι τα στοιχεία και το σύστημα αξιολόγησης έχουν βασιστεί σε εκτεταμένη ανασκόπηση ιατρικής βιβλιογραφίας για τα αντηλιακά. Από σχεδόν χίλια αντηλιακά που εξετάστηκαν, η ομάδα εργασίας συνιστά μόνο 143 «ετικέτες». Οι περισσότερες είναι λιγότερο γνωστές, με οξείδια τιτανίου και ψευδαργύρου, τα οποία είναι αποτελεσματικά ανακλαστικά της υπεριώδους ακτινοβολίας. Ωστόσο, είναι λιγότερο δημοφιλή για τους καταναλωτές, επειδή αφήνουν λευκά -όμως μη βλαπτικά- υπολείμματα στο δέρμα.

Η ομάδα δηλώνει ιδιαιτέρως ανήσυχη για την ασφάλεια μιας ουσίας που ονομάζεται οξυμπενζόν (οxybenzone), η οποία χρησιμοποιείται στα πιο δημοφιλή αντιηλιακά. Η έρευνα όμως για το οξυμπενζόν είναι περιορισμένη. Πολύ πρόσφατα, αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανέλυσαν 2.517 δείγματα ούρων, που συνελέγησαν σε ανασκόπηση διατροφής το 2003-04 από αντιπροσωπευτικό δείγμα πληθυσμού ηλικίας άνω των 6 ετών. Η ανάλυση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Enviromental Health Perspectives, βρήκε οξυμπενζόν στο 97% των δειγμάτων.

Μερικές μελέτες σε πειραματόζωα προκάλεσαν ανησυχίες για το ότι το οξυμπενζόν θα μπορούσε να διαταράξει ενδοκρινείς λειτουργίες. Οι ερευνητές λένε ότι αυτή είναι θεωρητική ανησυχία και ότι καμιά τέτοια επίδραση δεν έχει αποδειχθεί σε ανθρώπους. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από δύο χρόνια στο περιοδικό Free Radical Biology and Medicine (Βιολογία και Ιατρική Ελευθέρων Ριζών) προκάλεσε ανησυχίες για το τι συμβαίνει όταν το αντιηλιακό απορροφάται από το δέρμα και αντιδρά με το ηλιακό φως. Εκεί, τονιζόταν ότι υπό ορισμένες συνθήκες τα αντιηλιακά με οξυμπενζόν και άλλα φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας μπορούν να προκαλέσουν βλάβες του δέρματος, κάτι που θα μπορούσε να εκδηλωθεί και ως καρκίνος του δέρματος. Η μελέτη χρησιμοποίησε εργαστηριακά πρότυπα δέρματος, έτσι ώστε μερικοί ερευνητές να λένε ότι δεν είναι αξιόπιστος δείκτης για το τι συμβαίνει στους ανθρώπους.

Μια λύση, υπογράμμισαν επιστήμονες είναι ίσως να προστίθενται αντιοξειδωτικές ουσίες στα αντιηλιακά. H FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) δρομολογεί κανόνες με παροχή πληρέστερων πληροφοριών στους καταναλωτές για τα αντηλιακά. Οι περισσότεροι γιατροί ακόμα συνιστούν αντηλιακά με υψηλούς δείκτες προστασίας και συνδυασμό avobenzone και oxybenzone, συστατικά που προστατεύουν το δέρμα από δύο τύπους υπεριωδών ακτινοβολιών, την UVA και UVB

Πηγή,Ιnternational Herald Tribune

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|3CBB567D-2594-42E7-9A6A-DC4215B4FC90
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|41A3FBF4-D6C8-4A86-890B-95DDEAD52BD5
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok