Τα αντηλιακά περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες

Κοινοποίηση
Τα αντηλιακά προϊόντα περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, οι οποίες απορροφούνται μέσω του δέρματος και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, αναπτυξιακά και αναπαραγωγικά προβλήματα.

Οι ουσίες αυτές έχουν ανιχνευθεί στο αίμα, σε ποσότητες που φτάνουν μέχρι και εκατοντάδες φορές πάνω από τα αναγνωρισμένα επίπεδα ασφαλείας, παρόλο που τα άτομα έχουν εφαρμόσει τις κρέμες και τα σπρέι σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.


Ο «Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων» (FDA) των ΗΠΑ, έχει θέσει ως όριο ασφαλείας, στο πλάσμα αίματος για τα ενεργά συστατικά που βρίσκονται στα περισσότερα αντηλιακά, το 0,5 ng/mL.

Οι ερευνητές του FDA έλεγξαν 24 εθελοντές που ορίστηκαν τυχαία, 12 άνδρες και 12 γυναίκες, για να εφαρμόσουν στο δέρμα τους 1 από τα 4 δημοφιλή αντηλιακά που διατίθενται στο εμπόριο, 2 σπρέι, 1 λοσιόν και 1 κρέμα. Οι συμμετέχοντες εφάρμοσαν το αντηλιακό, 4 φορές την ημέρα για 4 ημέρες στο 75% του σώματός τους. Σε διάστημα μιας εβδομάδας από την αρχή της έρευνας, ο FDA συνέλεξε 30 δείγματα αίματος από κάθε συμμετέχοντα και τα έλεγξε για την ύπαρξη των χημικών ουσιών αβοβενζόνη (avobenzone), οξυβενζόνη (oxybenzone), οκτοκριλένιο (octocrylene) και ecamsule.

Διαπιστώθηκε ότι ενώ χρειάστηκε μόνο λίγες ώρες για τις χημικές ουσίες να αυξηθούν απότομα, στις 3 από τις 4 μορφές του αντηλιακού τα υψηλά επίπεδα παρέμειναν ανεβασμένα μέχρι το τέλος της έρευνας, (3 μέρες μετά την διακοπή τους). Μόνο στην περίπτωση της κρέμας, οι συγκεντρώσεις των χημικών ουσιών, μειώθηκαν σταδιακά.

Η οξυβενζόνη απορροφήθηκε πιο εύκολα και ανιχνεύτηκαν υψηλά επίπεδα, 209,6 ng/mL.

Αν τα επίπεδα των παραπάνω χημικών ουσιών είναι πάνω από 0,5 ng/mL, θα πρέπει να ακολουθήσει τοξική αξιολόγηση, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο και να επηρεάσουν την υγιή ανάπτυξη και αναπαραγωγή.

Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες εισχωρούν στο κυκλοφορικό σύστημα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα συστατικά αυτά δεν είναι ασφαλή.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ λίγα για τους ενδεχόμενους κινδύνους και τα οφέλη των χημικών ουσιών που περιέχονται στα αντηλιακά.

Για να κατανοήσουμε αν οι χημικές ουσίες επιδρούν αρνητικά στους εσωτερικούς ιστούς, θα απαιτηθούν περισσότερες έρευνες.

Για να αποδείξει ο FDA, ότι τα αντηλιακά είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ζητά από τους κατασκευαστές να υποβάλλουν πρόσθετα δεδομένα για τον τρόπο με τον οποίο τα χημικά συστατικά απορροφούνται στο αίμα. Εάν δεν απορροφούνται πάνω από το τοξικολογικό όριο, τότε είναι ασφαλή. Αλλά αν έχουν ξεπεράσει το όριο, τότε ο FDA ζητάει περισσότερους ελέγχους, που να αξιολογούν τον κίνδυνο καρκίνου και την βλάβη στα αναπαραγωγικά και ενδοκρινικά συστήματα.

Μόνο δύο συστατικά μέχρι στιγμής έχουν χαρακτηριστεί ασφαλή και αποτελεσματικά, το οξείδιο ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA.
πηγή.dromostherapeia.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|B0BD6F2F-40E0-4D71-B6A2-C99F13858304
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|E6BC9AC5-B17E-412D-8072-A01286653C40
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok