Τι είναι ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός; Πως μπορεί να με βοηθήσει στις αλλαγές που θέλω να κάνω;

Κοινοποίηση

Τι είναι το NLP;

Το NLP αφορά τον εντοπισμό μοτίβων στον τρόπο σκέψης, τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά και το να μάθει κάποιος πώς να επιλέξει συνειδητά τα πρότυπα που θα κρατήσει και ποια θα αλλάξει. Το NLP έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να κατακτήσουν τους επιχειρηματικούς και προσωπικούς τους στόχους.

Το Neuro-Linguistic Programming (NLP) είναι η μελέτη του πώς σκεφτόμαστε και πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Η φύση του εγκεφάλου μας και η συνείδησή μας δεν αποτελούν συγκεκριμένη επιστήμη ακόμα, και έτσι η βασική μέθοδος που χρησιμοποιείται από το NLP είναι το να σχηματιστούν μοντέλα για το πώς αυτά λειτουργούν. Τα μοντέλα αυτά χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για τη δημιουργία τεχνικών ταχείας αλλαγής των σκέψεων, των πεποιθήσεων και των συμπεριφορών που κάποιος μπορεί να μην θέλει να έχει, να μην έχει ανάγκη να έχει ή να μην γνώριζε ότι έχει.

Η ιδέα πίσω από NLP είναι να προσφέρει μια σειρά από εργαλεία που μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιήσει για να παρακολουθήσει τον εαυτό του, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά. Όταν κάποιος δεν ωθείται πλέον από φαινομενικά αόρατες δυνάμεις, η αυτοπεποίθηση και η ενέργειά του μπορεί να αυξηθούν κατακόρυφα καθώς έχει μεγαλύτερο έλεγχο των περιστάσεων. Με τον τρόπο αυτό θα έχει πάντα περισσότερες διαθέσιμες επιλογές σε κάθε κατάσταση, αντί να περιορίζεται σε μία ή δύο που οι καταστάσεις στο παρελθόν του επέτρεπαν.


Ο Νευρο-Γλωσσικός προγραμματισμός λειτουργεί με τη βασική παραδοχή…

…ότι η πραγματικότητα είναι υποκειμενική. Αντί να υποτεθεί ότι υπάρχει μια μόνο αντικειμενική πραγματικότητα στην οποία όλοι συμμετέχουν, εστιάζει στο πώς κάθε άτομο αντιλαμβάνεται και βιώνει την πραγματικότητα εκ των έσω. Ως εκ τούτου, αντί για «γεγονότα», το NLP μελετά τις προσωπικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις.

Κάθε ένας από εμάς αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα μέσα από μια τεράστια συλλογή αντιλήψεων, σκέψεων, πεποιθήσεων και η οποία έχει μια δομή και οργάνωση, ακόμα κι αν είναι πολύ περίπλοκη για να την κατανοήσουμε από μόνοι μας.

Κάτι τέτοιο δεν διαφέρει από τις επικρατούσες αρχές της ψυχολογίας σύμφωνα με τις οποίες αναζητούνται οι ρίζες ενός προβλήματος στην παιδική ηλικία του ασθενούς, με την πεποίθηση ότι υπάρχει μια σύνδεση. Το NLP εξετάζει αυτές τις συνδέσεις με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και η πιο μικρή λεκτική ή μη λεκτική επικοινωνία ή συμπεριφορά μπορεί να αποκαλύψει μερικές από τις βασικές εσωτερικές διαρθρωτικές διαδικασίες και ότι οποίος έχει εκπαιδευτεί στην παρατήρηση αυτών των σημάτων μπορεί να «δουλέψει» ώστε να αλλάξουν αυτές οι συμπεριφορές.

Αντί να είναι μια άκαμπτα πειθαρχημένη θεωρία…

…η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιεί εργαλεία έχοντας ελεύθερα και απενοχοποιημένα δανειστεί στοιχεία από διάφορες θεωρίες και κλάδους. Μάλιστα, ο πειραματισμός ενθαρρύνεται ώστε να βρεθεί το κατάλληλο μέσο που το άτομο θα χρησιμοποιήσει. Δεδομένου ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί μια συγκεκριμένη προσέγγιση που θα έχει εφαρμογή για όλους είναι λιγότερο αποτελεσματική. Ως αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης, το NLP είναι κάτι περισσότερο από μια συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία παρά μια φιλοσοφία και επικεντρώνεται περισσότερο στο τι «λειτουργεί» σε σχέση με το τι είναι «αλήθεια».


Η ουσία της σχετικής εκπαίδευσης

Αντίθετα από διάφορες μεθόδους ψυχοθεραπείας, το NLP δεν «εξετάζει» τους ανθρώπους και στη συνέχεια να αποφασίσει για αυτούς ποια προβλήματα έχουν και πώς θα πρέπει να «θεραπευτούν». Στην ουσία του, βοηθά τα άτομα να αποφασίσουν τα ίδια ποια είναι τα «προβλήματά» τους και στη συνέχεια τα βοηθάει στην προσπάθεια επίλυσης αυτών. Δίνεται δηλαδή η ευκαιρία στον καθένα να αποφασίσει τι είναι αυτό που δεν του αρέσει στον εαυτό του ή στη ζωή του. Βασικό στοιχείο της μεθόδου είναι ότι το NLP δεν κάνει κρίσεις για τα προβλήματά του, ούτε προσπαθεί να αναδείξει προβλήματα που το ίδιο το άτομο δεν εντοπίζει.Κάθε «περιοχή» που κάποιος αποφασίζει υποκειμενικά ότι θέλει να αλλάξει ή να βελτιώσει στη ζωή του θεωρείται έγκυρη και αποδεκτή. Το ίδιο το άτομο αποφασίζει τι υλικό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τον «θεραπευτή» να ακούσει. Η διάγνωση καθορίζει ποια θα πρέπει να είναι η θεραπεία, αλλά αυτή, σε κάθε βήμα, μπορεί να αλλάξει αν αποδειχθεί ότι μια άλλη κατεύθυνση ή διάσταση θα ήταν πιο εποικοδομητική για το άτομο.

«Με το NLP μπορείς να ανακαλύψεις το δικό σου πνευματικό χάρτη και πώς αυτός επηρεάζει ότι κάνεις. Ενδιαφέρον, έτσι δεν είναι; Το τι προσφέρει η εκπαίδευση στο NLP είναι μια από τις πιο εύλογες ερωτήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος όταν θέλει να μάθει περισσότερα για το NLP» επισημαίνει ο Νικόλαος Φραγκιάς, Manager & NLP Trainer, Kariera Seminars και συνεχίζει: «Για πολύ κόσμο ακόμα είναι άγνωστες οι εφαρμογές του NLP και σίγουρα όχι τόσο ξεκάθαρες. Είναι όμως αρκετά ενδιαφέρον ότι με την ίδια διαδικασία μπορείς να αναπτύξεις την επαγγελματική σου ευελιξία και απόδοση, να έχεις καλύτερη σχέση με τους ανθρώπους γύρω σου.

Βεβαίως όσο πιο γρήγορα ανακαλύψεις και γίνεις γνώστης αυτής της τέχνης θα καταλάβεις ότι υπάρχουν όρια μόνο εκεί που εσύ θες να βάλεις για τη χρήση του. Μαθαίνεις συγκεκριμένα βήμα προς βήμα μεθοδολογίες για να βελτιώσεις τον τρόπο που σκέφτεσαι, τον τρόπο που λαμβάνεις την πληροφορία μέσω των 5 αισθήσεων, να καταλαβαίνεις τους ανθρώπους, να συναναστρέφεσαι πιο αποτελεσματικά, να ψάχνεις για νέες και πιο δημιουργικές προσεγγίσεις, για τις προκλήσεις της ζωής».

«Λόγω του διττού χαρακτήρα που προσφέρει η εκπαίδευση σε NLP, μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο διεισδυτική, η πιο άμεση και η πιο αποτελεσματική. Συγκεκριμένα, καθ’όλη τη διάρκεια της εκπαιδεύσεως, το κάθε άτομο, ξεχωριστά, έχει την ευκαιρία να φανταστεί και να δημιουργήσει, πρώτα νοητά και έπειτα πρακτικά, την επαγγελματική – προσωπική του επιτυχία. Με το πέρας αυτής, η αίσθηση που διακατέχει τον εκπαιδευόμενο, είναι της πλήρους πνευματικής ολοκλήρωσης» εξηγεί ο Θωμάς Κ. Κρύπας, CEO & Founder, Feel the Change Business and Personal Coach & Consultant.

«Το σημαντικότερο όφελος που προσφέρει το NLP είναι η αρίστευση μέσω της γνώσης του πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος νους και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την απεριόριστη δύναμή του» τονίζει ο John Stockdale, Master Coach & Trainer of NLP, Stockdale & Associates και Performance Partnership. Ο ίδιος επισημαίνει ότι μέσω συγκεκριμένων μεθόδων, τεχνικών και εργαλείων επικοινωνίας, το NLP επιτρέπει στον καθένα από εμάς να δημιουργήσει άμεση και διαρκή αλλαγή. «Συνεπώς, μαθαίνεις να αλλάζεις τον τρόπο που επικοινωνείς και συμπεριφέρεσαι, να θέτεις και να πετυχαίνεις στόχους με συνέπεια και να αλλάζεις τη στάση ζωής σου. Εν ολίγοις θα έλεγα ότι είναι το απόλυτο “εγχειρίδιο” του ανθρώπινου νου!» καταλήγει.

«Η εκπαίδευση σε NLP προσφέρει αναγνώριση του τρόπου σκέψης μας και ταυτόχρονα απόκτηση τεχνικών για αυτοβελτιώση. Ως αποτέλεσμα αυτής της εκπαίδευσης, ο ενδιαφερόμενος είναι σε θέση να δημιουργήσει το μέλλον που του αξίζει και έχει ονειρευτεί» επισημαίνει ο Νίκος Πολίδης, Business & Life NLP Coach, ABNLP & Soft-Skills Trainer, NLP Polidis. Αναφορικά με τη συγκεκριμένη εκπαίδευση η Μυρσίνη Κάνκελ -Αν., BSBA – MSc Trainer & Master Practitioner of NLP, Time-Line Therapy® & Hypnosis, Change your L.I.F.E – Living In Full Excellence δηλώνει: «Μας προσφέρει μια σειρά από εργαλεία και τεχνικές για το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Μας δίνει στην ουσία ένα εγχειρίδιο χρήσης του μηχανισμού όσων πράττουμε καθώς και το πώς να ανακαλύπτουμε το τι μας κρατάει μακριά από αυτά που είμαστε ικανοί να πετύχουμε. Επίσης, μας προσφέρει την επιστήμη της επικοινωνίας. Η επιτυχία μας σε οποιονδήποτε τομέα, προσωπικό ή επαγγελματικό έχει να κάνει με το πόσο αποτελεσματικά επικοινωνούμε».

Πηγή hrpro.gr


7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|18BCA549-A58A-490E-893F-3CC7FDF2829D
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok