Απόφραξη της στεφανιαίας αρτηρίας

Κοινοποίηση
Οι αρτηρίες ίσως σκληρύνουν λόγω ηλικίας, όμως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία, όπως το κάπνισμα, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η κακή διατροφή, η οποία οδηγεί σε υπερβολικό βάρος.

Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά αίματος, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, στον καρδιακό μυ. Όταν οι αρτηρίες αυτές φράσσονται, προκαλείται η πάθηση που είναι γνωστή ως στεφανιαία νόσος, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή προμήθεια αίματος στην καρδιά.Πρόκειται επομένως για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πρόβλημα υγείας.

Αν οι αρτηρίες φράξουν εντελώς, είναι πιθανό τα συγκεκριμένα σημεία της καρδιάς να υποστούν βλάβη. Σε πολλές περιπτώσεις, η χειρότερη συνέπεια είναι ο θάνατος του καρδιακού μυ. Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι σήμερα η νόσος αυτή έχει γίνει η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από φραγμένες στεφανιαίες αρτηρίες διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εμφράγματος του μυοκαρδίου. Η πάθηση αυτή προσβάλλει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, ενώ και στις δύο περιπτώσεις τα ποσοστά θνησιμότητας είναι αρκετά υψηλά


Ποιες είναι οι αιτίες της καρδιακής νόσου;

Η απόφραξη της στεφανιαίας αρτηρίας οφείλεται κυρίως στη συσσώρευση λιπωδών και κηρωδών εναποθέσεων μέσα στις αρτηρίες. Αυτές αποτελούνται από χοληστερίνη, ασβέστιο και άλλες ουσίες που βρίσκονται στο αίμα.
Γενικότερα, οι κύριες αιτίες της στεφανιαίας καρδιακής νόσου είναι οι εξής:

Πάχυνση των τοιχωμάτων των αγγείων, τα οποία εξασφαλίζουν τη θρέψη στον καρδιακό μυ.
Σχηματισμός αθηρωματικής πλάκας μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες.
Στένωση των στεφανιαίων αρτηριών.
Παρεμπόδιση της ροής του αίματος λόγω θρόμβου που σχηματίζεται μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες.
Φλεγμονή των στεφανιαίων αρτηριών.

Η απόφραξη μπορεί να παρουσιαστεί σε μία ή περισσότερες στεφανιαίες αρτηρίες, ανεξάρτητα από τη θέση τους. Επίσης, υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί σοβαρότητας. Επειδή η συγκεκριμένη νόσος εμποδίζει τη σωστή ροή του αίματος στον καρδιακό μυ, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος ή δύσπνοια.Συμπτώματα της καρδιακής νόσου

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με την απόφραξη της στεφανιαίας αρτηρίας είναι ότι συνήθως αναπτύσσεται με το πέρασμα των χρόνων. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, επειδή κατά τα πρώτα της στάδια δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα.
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αργά, όταν η νόσος έχει προχωρήσει και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ενώ επίσης διαφέρουν σε κάθε άτομο και σε κάθε περίπτωση.
Ωστόσο, γενικά όσοι υποφέρουν από τη συγκεκριμένη πάθηση παρουσιάζουν τα παρακάτω συμπτώματα:

Δυσφορία ή πόνο στο στήθος (στηθάγχη).
Δυσκολία στην αναπνοή.
Οίδημα ή κατακράτηση υγρών στα πόδια.
Υπερβολική κούραση και κόπωση μετά από την άσκηση.
Πόνο στους βραχίονες ή στους ώμους.
Υπερβολική εφίδρωση.
Ναυτία.

Παράγοντες κινδύνου

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζεται σκλήρυνση των αρτηριών.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επιταχύνουν τη συγκεκριμένη διαδικασία ή να οδηγήσουν στη φραγή των αρτηριών:

Φύλο: το ανδρικό φύλο διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής από ότι το γυναικείο.
Ηλικία: οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε ηλικία άνω των 45, ενώ για τις γυναίκες ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε ηλικία άνω των 55.
Γενετικοί παράγοντες: αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου.
Παχυσαρκία και υπερβολικό βάρος.
Καθιστική ζωή.
Κάπνισμα.
Υψηλή χοληστερίνη.
Υπέρταση.
Διαβήτης.
Άγχος.
Υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
Υπερβολική κατανάλωση λιπαρών τροφών, σακχάρων, τροφών πλούσιων σε χοληστερίνη και σε θερμίδες.

Είναι δυνατόν να αποτρέψουμε την απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών;

Όπως ισχύει για πολλές άλλες χρόνιες νόσους, ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι το κλειδί για την πρόληψη της στεφανιαίας καρδιακής νόσου.
Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινή σας ζωή, για την πρόληψη της απόφραξης των στεφανιαίων αρτηριών.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος και αποφύγετε τα υπερβολικά κιλά.
Αυξήστε την κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων και λαχανικών, τροφές ζωτικές για τον καθαρισμό των αρτηριών και τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων.
Καθιερώστε μια καλή ρουτίνα άσκησης που είναι κατάλληλη για την ηλικία σας και τις σωματικές σας ικανότητες.
Αν έχετε την κακή συνήθεια να καπνίζετε, ζητήστε βοήθεια για να σταματήσετε.
Σε περίπτωση που πάσχετε από υπέρταση ή διαβήτη, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τακτικούς προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους, προκειμένου να προλάβετε τις σοβαρές συνέπειες και των δύο αυτών ασθενειών.
Μια καθημερινή μικρή δόση ασπιρίνης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της απόφραξης των στεφανιαίων αρτηριών, όμως είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε πρώτα ένα γιατρό.
Αυξήστε την πρόσληψη τροφών με καλή χοληστερίνη και προσπαθείτε να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, προκειμένου να μειώσετε τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.
Bάλτε στην ζωή σας την αλόη βέρα με τσουκνίδα,λόγω του πυριτίου που έχει βοηθά στην καλύτερη οξυγόνωση και ελαστικότητα των αγγείων.

Πηγή.meygeia.gr


7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|9F26AE9E-DBE2-463C-937D-E31EBE8D49C5
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|09A941D6-2C05-4179-AB36-8A74D3EEC136
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok