Νεφρική ανεπάρκεια: 8 κρίσιμα σημάδια που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν

ΚοινοποίησηΕπειδή τα σημάδια της νεφρικής ανεπάρκειας θα μπορούσαν να μπερδευτούν εύκολα με άλλες συνηθισμένες παθήσεις, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια αν παρουσιάζετε δύο ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα.

Τα νεφρά παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην υγεία ολόκληρου του σώματος. Βρίσκονται ακριβώς κάτω από το θωρακικό κλωβό και είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα 120 με 150 λίτρων αίματος τη μέρα.

Η σωστή λειτουργία των νεφρών προλαμβάνει τη συγκέντρωση υγρών και άχρηστων ουσιών στο αίμα διατηρώντας το καθαρό, προλαμβάνοντας έτσι τις λοιμώξεις.

Τα νεφρά είναι επίσης υπεύθυνα για την εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών στο σώμα συμμετέχοντας στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, ελέγχοντας την αρτηριακή πίεση.

Λόγω των παραπάνω, κάθε αλλαγή στην υγεία των νεφρών οδηγεί σε σοβαρές διαταραχές που χειροτερεύουν την ποιότητα ζωής.

Η νεφρική ανεπάρκεια είναι μία από τις πιο συνηθισμένες νόσους, ενώ οι ασθενείς σπάνια αναγνωρίζουν τα πρώτα της στάδια.

Επειδή τα συμπτώματά της μπορούν εύκολα να μπερδευτούν με εκείνα άλλων πιο συνηθισμένων παθήσεων, πολλοί άνθρωποι δεν τους δίνουν την απαραίτητη προσοχή.

Έχετε υπόψη σας ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε τα οχτώ σημαντικότερα προειδοποιητικά σημάδια.
1. Οίδημα ή φλεγμονή ως σύμπτωμα της νεφρικής ανεπάρκειας

Οι δυσκολίες που επιφέρει η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσουν σε κατακράτηση υγρών στους ιστούς προκαλώντας φλεγμονή.

Αρκετές διαφορετικές νόσοι μπορούν να προκαλέσουν το συγκεκριμένο σύμπτωμα, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό συνδέεται με πρόβλημα στα νεφρά.

Το οίδημα είναι εμφανές στα εξής σημεία:

Πόδια
Πέλματα
Αστράγαλοι
Πρόσωπο
Χέρια
Κοιλιά

2. Δερματικά εξανθήματα που οφείλονται σε νεφρική ανεπάρκεια

Η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση τοξινών στο αίμα, οι οποίες έπειτα μεταφέρονται στο δέρμα.

Αυτό προκαλεί αρκετά διαφορετικά δερματικά συμπτώματα, όπως ακμή, κνίδωση και έντονη φαγούρα.

Τα συμπτώματα αυτά σχεδόν πάντα μειώνονται με τη χρήση κάποιου είδους κρέμας ή λοσιόν, όμως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να τα εξαλείψετε είναι η αποτοξίνωση των νεφρών.

3. Αλλαγές στην ούρηση

Οι αλλαγές στην ούρηση ανιχνεύονται εύκολα και αποτελούν τα πιο φανερά σημάδια κάποιας νεφρικής διαταραχής.

Στις αλλαγές περιλαμβάνονται τα εξής:

Πίεση ή δυσκολία κατά την ούρηση.
Αίμα στα ούρα.
Πολύ πιο σκούρα ούρα ή ούρα με έντονη οσμή.
Αυξημένη ή μειωμένη ποσότητα ούρων.
Ούρα με αφρό ή φουσκάλες.
Αυξημένη ανάγκη ούρησης τη νύχτα.
Ακράτεια.
Κάψιμο στο τέλος της ούρησης.

4. Κόπωση

Ένας από τους κύριους σκοπούς των συγκεκριμένων οργάνων είναι να παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται ερυθροποιητίνη, η οποία συμμετέχει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων για τη μεταφορά οξυγόνου μέσω του αίματος.

Αν ένα από τα νεφρά σας παρουσιάσει ανεπάρκεια, η παραγωγή αυτής της ουσίας θα μειωθεί και, κατά συνέπεια, θα αισθάνεστε κόπωση.

Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής μπορεί να κουράζεται περισσότερο, να έχει μυϊκούς πόνους και να παρουσιάζει δυσκολία συγκέντρωσης.
5. Αίσθηση κρύου

Η νεφρική ανεπάρκεια μειώνει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και επομένως αυξάνει τον κίνδυνο για αναιμία.

Μαζί με τις επιπτώσεις αυτές, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάζει έλλειψη ενέργειας και να αισθάνεται ότι κρυώνει υπερβολικά, γεγονός που τον κάνει να αρρωσταίνει.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτή τη νόσο συχνά αναφέρουν ότι δεν σταματούν να κρυώνουν ακόμα και όταν κάθονται στον ήλιο, ενώ μπορεί να έχουν ακόμα και ρίγη.
6. Πόνος στη μέση

Ο έντονος πόνος στη μέση ή στα πλευρά μπορεί να αποτελεί σημάδι νεφρικής νόσου.

Ο πόνος αυτός συνδέεται με πολυκυστική νόσο των νεφρών, πέτρες στα νεφρά και ηπατικές παθήσεις και γενικά επιδεινώνεται αν το άτομο μείνει όρθιο για πολλές ώρες.

Ο πόνος αυτός δεν θα πρέπει να συγχέεται με το συνηθισμένο πόνο στη μέση, κάτι που αποτελεί κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση της συγκεκριμένης πάθησης.

7. Μεταλλική γεύση στο στόμα σας

Η βλάβη στα νεφρά αυξάνει την παρουσία τοξινών στο αίμα σας και προκαλεί διάφορες διαταραχές στα κύτταρα.

Πολλοί άνθρωποι έχουν δυσάρεστη γεύση στο στόμα όταν τρώνε και δυσάρεστη αναπνοή μετά το φαγητό.

Αισθάνονται μια μεταλλική γεύση στο στόμα τους, σαν αμμωνία, ενώ σταματούν να απολαμβάνουν τη γεύση αρκετών τροφών, γεγονός που οδηγεί σε διατροφικές ελλείψεις.

8. Ναυτία και εμετοί

Η συνεχής ναυτία και οι εμετοί χωρίς εμφανή λόγο μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι προβλημάτων με τη λειτουργία των νεφρών.

Επειδή οι άχρηστες ουσίες δεν αποβάλλονται σωστά, τα συγκεκριμένα συμπτώματα αυξάνονται και επιδεινώνονται με την απώλεια της όρεξης.
Τα σημάδια της νεφρικής ανεπάρκειας μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι αυτή.

Αν παρουσιάζετε δύο ή περισσότερα από τα παραπάνω σημάδια, αυτό αποτελεί σημαντικό λόγο να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα.


πηγή.meygeia.gr7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|B7ED5874-9A2E-418F-82B6-866521B20E67
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|CBE85E9A-8E24-45C3-904C-880D129FDE14
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok