Οι περιπτώσεις πόνου στην οσφυϊκή χώρα είναι από τα συνήθη περιστατικά που προσέρχονται στο ιατρείο μας. Άλλωστε η αντιμετώπιση του πόνου γενικότερα ανήκει στις πιο επιβραβευτικές εφαρμογές της μεθόδου βιοσυντονισμού.
Ο πόνος είναι η κραυγή του συνδετικού ιστού για ενέργεια. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, αρχικά, πρέπει να εντοπιστούν τα αίτια του πόνου στο ενεργειακό επίπεδο. Ποιες είναι λοιπόν οι πιθανές ενεργειακές διαταραχές που μπορούν να οδηγήσουν σε συμπτώματα στην οσφυϊκή μοίρα;
– μπλοκάρισμα στη ροή της ενέργειας σε μεσημβρινό (κανάλι ροής ενέργειας σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική), ο οποίος διαπερνά το πάσχoν σημείο,
– μπλοκάρισμα σε ενεργειακό κέντρο (1ο ή 2ο τσάκρα σύμφωνα με την Ινδουϊστική παράδοση),
– επιβάρυνση του οργανισμού από ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες (π.χ. γεωπαθητικό στρες),
– μπλοκάρισμα στη ροή της ενέργειας λόγω ουλών (π.χ. παλιοί τραυματισμοί) στο σώμα,
– μπλοκάρισμα στην κροταφογναθική άρθρωση και τα δόντια,
– προβλήματα σε όργανα της κοιλιακής χώρας (ωοθήκες, μήτρα, προστάτης, έντερο) που δημιουργούν πόνο στη μέση
– ψυχολογικό στρες ή/και σοκ, αρνητικά συναισθήματα (τύψεις, οικονομικά βάρη, αυξημένο αίσθημα ευθύνης)
– καταθλιπτική διάθεση.
Διαβάστε: Τι δείχνει η στάση του σώματος για τη μελλοντική υγεία της μέσης σας
Οι προαναφερθέντες παράγοντες μόνοι τους ή σε συνδυασμό μπορούν να οδηγήσουν στην καταπόνηση της λειτουργίας αυτο-ρύθμισης του οργανισμού και έτσι σιγά-σιγά να εμφανιστούν και στο σώμα διαταραχές και συμπτώματα.
Τα μπλοκαρίσματα στο ενεργειακό επίπεδο μπορεί να εξηγούν τις περιπτώσεις των ασθενών, των οποίων τα συμπτώματα δεν συμβαδίζουν με τα ευρήματα των απεικονιστικών εξετάσεων. Συμβαίνει αρκετά συχνά, οι συμβατικές ιατρικές εξετάσεις π.χ. η αξονική τομογραφία ή η μαγνητική τομογραφία να μην δικαιολογούν την ένταση του πόνου του ασθενούς.
Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε πολλούς ασθενείς με σημαντικά ευρήματα στην αξονική ή μαγνητική τομογραφία, οι οποίοι δεν έχουν πόνο, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την σπονδυλική στήλη και, γενικά, δεν απαιτούν καμία θεραπεία. Είναι σημαντικό λοιπόν να «χειριζόμαστε» το άτομο ως σύνολο και να μην στεκόμαστε μόνο στα ευρήματα των εξετάσεων.
Όπως φαίνεται, ο πόνος στη μέση μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες οι οποίες απαιτούν ακριβή διευκρίνιση.
Οι σωματικές αιτίες πόνου στη μέση περιλαμβάνουν:
-τραυματισμούς, όπως αθλητικές κακώσεις, ατυχήματα και τραύματα, στρεβλώσεις της σπονδυλικής στήλης (λόρδωση),
-επεμβάσεις, όπως η σπονδυλοδεσία,
-ζημιές στους μεσοσπονδύλιους δίσκους και δισκοκήλες,
-φλεγμονή στη σπονδυλική στήλη και στο μυϊκό σύστημα,
-δυσπλασίες και παραμορφώσεις,
-βλάβη στα οστά, στους μύες, είτε από προδιάθεση είτε από κληρονομικούς παράγοντες,
-παθήσεις των οστών, π.χ. οστεοπόρωση,
-όγκοι,
-υπερβολικό βάρος,
-υπερβολική επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης, π.χ. από την άρση βαρέων αντικειμένων ή λανθασμένη άρση αντικειμένων,
-εγκυμοσύνη,
-παθήσεις της λεκάνης και των γοφών,
-οδοντιατρικά προβλήματα και προβλήματα της γνάθου,
-βλάβη από την καταπόνηση ή λανθασμένη στάση του σώματος στον χώρο εργασίας,
-λοιμώξεις όπως μπορρελίωση ή έρπης ζωστήρας,
-επιβάρυνση από τοξίνες.
Ας σταθούμε λίγο γύρω από το θέμα των λοιμώξεων. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση της EuropeanSpine μια έρευνα που αναφέρει ότι ο χρόνιος πόνος στη μέση οφείλεται σχεδόν στις μισές περιπτώσεις σε βακτήρια. Στη μελέτη συμμετείχαν 162 άνθρωποι που υπέφεραν από πόνο για περισσότερους από έξι μήνες λόγω κήλης. Στο 40% των συμμετασχόντων ο πόνος αντιμετωπίστηκε επιτυχώς απλώς με αντιβίωση.
Τα ευρήματα υποστηρίζουν προηγούμενα δεδομένα επιστημονικών μελετών, που συνέδεαν τον χρόνιο πόνο της οσφυϊκής χώρας με βακτηριακές μολύνσεις. Επιπλέον, περίπου το 80% των ατόμων που έπασχαν από χρόνιο πόνο στη μέση, λόγω εκφύλισης κάποιου δίσκου (δισκοκήλη) και δημιουργίας οιδήματος (εσωτερικό πρήξιμο), ανέφεραν ότι η κατάσταση της υγείας τους βελτιώθηκε σημαντικά όταν έλαβαν τρεις φορές την ημέρα αντιβιοτικό, για εκατό ημέρες.
Ο θεραπευτής γνωρίζει ότι ο πόνος μπορεί να οφείλεται όχι μόνο σε βακτήρια, αλλά και σε ιούς, παράσιτα ή μύκητες. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε χημική επιβάρυνση (φυτοφάρμακα, φάρμακα, άλλες χημικές ουσίες) ή σε βαριά μέταλλα (τρόφιμα, νερό, οδοντιατρικά υλικά, εμβόλια).
Το ψυχολογικό στρες μπορεί να κάνει τον πόνο εντονότερο. Ένα συναίσθημα μπορεί να «εγκατασταθεί» ενεργειακά στα κύτταρα και να «τροφοδοτεί» τον πόνο για πολλά χρόνια. Η εξισορρόπηση αυτών των καταστάσεων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη αγωγή με μακροχρόνιο αποτέλεσμα.
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό HOLISTIC LIFE
Άρθρο της Κασσάνδρας Μουγιάκου – Ιατρός παθολόγος
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|84A2502E-BC2F-473A-973C-EFAEBD46669C
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|9156BE44-AC3E-4B41-ADFD-BDE4D905D56F