Αιτίες και θεραπεία για το πρήξιμο στην κοιλιά

Κοινοποίηση

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να επιδεικνύουν την επίπεδη κοιλιά τους. Το πρήξιμο της κοιλιακής χώρας δεν είναι μόνο μια αισθητικά δυσάρεστη εικόνα αλλά μπορεί να αποτελεί και σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα σας. Και ακόμα χειρότερα, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι συμβαίνει με την υγεία σας και γι αυτό η κοιλιά σας αντιδρά με το πρήξιμο.

Το πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα δεν είναι απλώς και μόνο ενοχλητικό αλλά θα μπορούσε να σημαίνει και κάτι πολύ σοβαρότερο όπως για παράδειγμα το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Και αυτός είναι μόνο ένας από τους πολλούς λόγους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το πρήξιμο.
Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς είναι απολύτως απαραίτητο να γνωρίζετε τι ακριβώς θα μπορούσε να σας δημιουργήσει μια τέτοια ενόχληση για να μπορέσετε να το αποφύγετε, ει δυνατόν.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις πιο κοινές αιτίες που προκαλούν πρήξιμο της κοιλιακής χώρας. Θα σας δώσουμε επίσης χρήσιμες συμβουλές ώστε να μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε και να αποφύγετε περαιτέρω βλάβες στην υγεία σας.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι από τους βασικότερους λόγους που προκαλεί την πρησμένη κοιλιά. Η χαμηλή σε φυτικές ίνες και υγρά διατροφή αν μάλιστα συνδυάζεται με την έλλειψη άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Για να την αποφύγετε, ξεκινήστε να τρέφεστε με περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και σπόρους. Θα πρέπει επίσης να καταναλώνετε πολλά υγρά και να κάνετε κάποιο είδος καρδιαγγειακής άθλησης για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα.

Αλλεργίες

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν σε διαφορετικά είδη τροφών κάποια αλλεργία. Μερικές από αυτές τις αλλεργίες ενδέχεται να προκαλούν κοιλιακό πρήξιμο. Η λακτόζη, για παράδειγμα, είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλεί πρήξιμο επειδή αναγκάζει το σώμα να συσσωρεύει αέρια. Για αυτό, αν είστε αλλεργικοί σε αυτές τις τροφές, θα ήταν προτιμότερο να τις αντικαταστήσετε με γιαούρτι, τυριά και γάλα με χαμηλά λιπαρά και χωρίς λακτόζη.

Γρήγορα γεύματα
Μερικές κακές συνήθειες, όπως για παράδειγμα το να μασάτε το φαγητό σας γρήγορα, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το πρήξιμο. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας δυσκολεύεται στη χώνεψη καθώς καταναλώνετε υπερβολικό αέρα όσο τρώτε πολύ γρήγορα. Σας προτείνουμε λοιπόν να τρώτε σιγά σιγά, ώστε να μπορέσετε να ευχαριστηθείτε το γεύμα σας και να φτάσετε στο σημείο κορεσμού της πείνας σας πιο γρήγορα, το οποίο θα σας κάνει να τρώτε και λιγότερο.

Υπάρχει ακόμα μια πιθανή αιτία που οδηγεί σε πρήξιμο και πολλές φορές συγχέεται με μια άλλου είδους κατάσταση, αυτή της εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουρες, σας προτείνουμε να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Αν αυτό είναι θετικό θα πρέπει να φροντίσετε να λάβετε την απαραίτητη φροντίδα που αρμόζει σε εγκύους ώστε να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα τόσο στη κύηση όσο και με το μωρό.

Κατακράτηση υγρών

Η κατακράτηση υγρών μπορεί να προκαλέσει επίσης πρήξιμο στη κοιλιακή χώρα. Σε αυτή την περίπτωση, συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας καθώς μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Επεξεργασμένες τροφές

Οι επεξεργασμένες τροφές είναι ακόμη μια αιτία που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο. Πολλοί γαστρεντερολόγοι επιβεβαιώνουν ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν υπερβολικά αέρια στο στομάχι τους, τα οποία προκαλούνται από την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών τροφών. Συνήθως τέτοιου είδους τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και χαμηλή σε φυτικές ίνες, δύο ουσίες που προκαλούν άμεσα την αντίδραση στην κοιλιά. Λόγω αυτού, οι ειδικοί συστήνουν την αγορά τροφών που περιέχουν είτε ελάχιστο είτε καθόλου νάτριο.

Ασθένειες

Αρκετές ασθένειες προκαλούν επίσης πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα. Μερικές από αυτές είναι οι εξής: καρδιαγγειακές ασθένειες, όγκοι, κίρρωση, σκωληκοειδίτιδα, γαστρικά έλκη, εκκολπωματίτιδα, παγκρεατίτιδα, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και πολλές ακόμα. Να θυμάστε ότι αν πάσχετε από μια ή περισσότερες από τις ανωτέρω ασθένειες, θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με την υγεία σας και να επισκεφτείτε το γιατρό σας.
Θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβληθείτε σε σχετικές εξετάσεις για να παραμερίσετε οποιαδήποτε αμφιβολία. Παράλληλα πρέπει να αποκτήσετε πιο υγιεινές συνήθειες, όπως καλύτερη διατροφή, άσκηση και τρόπους χαλάρωσης.

Τέλος, θα πρέπει να ξέρετε ότι το πρήξιμο της κοιλιάς οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανθυγιεινή διατροφή και στις κακές συνήθειες ζωής. Σας προτείνουμε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και το σώμα σας θα σας το ανταποδώσει.
Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη το οποίο μεταφράζεται σε μια επίπεδη κοιλιά.πηγή.meygeia.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|CBD546AC-846B-4F15-AD73-B107A4FF4E11
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|BFC3266D-B02C-477E-AD48-FD208FF4F5B0
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok