Με ήλιο και συννεφιά, και όλες τις εποχές, απαραιτήτως αντηλιακό

Κοινοποίηση
Οι λιακάδες είναι ιδανικές για περιπάτους, εκδρομές στην ύπαιθρο, ποδηλατάδες, βόλτες με τα παιδιά σε πάρκα και παιδικές χαρές. Ο ήλιος ομορφαίνει τη ζωή μας, μας δίνει ενέργεια, βελτιώνει την ψυχολογία και ανεβάζει τη διάθεσή μας.

Μέσα στα τόσα οφέλη όμως, υπάρχουν και κάποιες άσχημες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν από την απότομη έκθεση του σώματός μας στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Έτσι λοιπόν, είναι πολύ εύκολο να πάθουμε ηλιακό έγκαυμα. Επίσης, το δέρμα μετά από το χειμώνα, δεν έχει ξεκινήσει να συνθέτει μελανίνη και είναι εντελώς εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία.


Ο ήλιος όταν αμελούμε να προστατευτούμε αποτελεσματικά, μπορεί να προκαλέσει δερματοπάθειες – μέχρι και καρκίνο του δέρματος – ενώ επιδεινώνει τις ήδη υπάρχουσες δερματοπάθειες, όπως τον επιχείλιο έρπη, τη ροδόχρου ακμή, τη λεύκη, την ακμή, κ.ά. Επιπλέον, είναι η αιτία για τη γήρανση του δέρματος, καθώς καταστρέφει την ελαστίνη και το κολλαγόνο – πρωτεΐνες που παρέχουν στο δέρμα ελαστικότητα και σφριγηλότητα.

Επίσης, πολλά καλλυντικά περιέχουν ουσίες που προκαλούν μικροαπολέπιση της επιδερμίδας (οξέα φρούτων, βιταμίνη Α) και η χρήση τους ακόμα και τη νύχτα επιβάλλει την αντηλιακή προστασία την ημέρα, διαφορετικά το δέρμα είναι πιθανό να κάνει πανάδες, φακίδες ή δυσχρωμίες. Η έγκαιρη, λοιπόν, αντηλιακή προστασία είναι πολύ σημαντική και το αντηλιακό πρέπει να είναι η πρώτη αγορά καλλυντικού μας.

Πρέπει να έχει υψηλό δείκτη SPF, που αναφέρεται στην προστασία από τη Β ακτινοβολία. Αντίστοιχος δείκτης δεν υπάρχει για την Α, αλλά πρέπει το αντηλιακό μας να αναφέρει υψηλή προστασία και για αυτή. Σημαντική ιδιότητα που πρέπει να έχουν τα αντηλιακά είναι η φωτοσταθερότητα, να μην αλλοιώνεται δηλαδή η σύνθεσή τους άρα και η αποτελεσματικότητά τους κατά την αλληλεπίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και των αντηλιακών τους φίλτρων.

Τα μεταλλικά φίλτρα (οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου) είναι κατάλληλα για ευαίσθητες καθώς και παιδικές επιδερμίδες. Όλα τα αντηλιακά απαιτούν κατάλληλη ποσότητα και συχνή ανανέωση, συνήθως συνίσταται η εφαρμογή τους 20-30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και επανάληψη το πολύ κάθε 2 ώρες ίσως και συχνότερα ανάλογα με τις συνθήκες που βρισκόμαστε. Στο εμπόριο υπάρχουνε αντίστοιχα προϊόντα, σε άκρως δελεαστικές τιμές πολλές φορές, αμφιβόλου ποιότητας , ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Γι` αυτό πρέπει να απευθύνεστε στον φαρμακοποιό σας, ο οποίος είναι ο αρμοδιότερος για την ενημέρωση σας και τη διάθεση των προϊόντων αυτών εξασφαλίζοντας όλα τα παραπάνω μέσα από την επιστημονική του ιδιότητα.

Και φυσικά φοράμε πάντα γυαλιά ηλίου και ένα καπέλο, αποφεύγοντας την έκθεση του δέρματός μας στον ήλιο τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας, για ακόμα καλύτερη προστασία.

Του Θάνου Μπακέλλα

πηγή.newsgf.net


7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|B248B736-602E-4261-B2AB-859BE1BABF6B
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|1B488657-51CA-409F-812B-09373C20ECC5
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok