Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Κοινοποίηση
Ως Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος (ΓΟΠΝ) ορίζεται η παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο, που μπορεί να φτάσει ως τον φάρυγγα και τις αναπνευστικές οδούς και προκαλεί συμπτώματα ή βλεννογονικές βλάβες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η ΓΟΠΝ αποτελεί ένα από τα συχνότερα γαστρεντερολογικά προβλήματα:

• 25% του γενικού πληθυσμού, παγκοσμίως, εμφανίζει οπισθοσθερνικό καύσο.

• 43% εμφανίζει το ίδιο σύμπτωμα μία-δύο φορές την εβδομάδα.

• Η νόσος είναι συχνότερη στις δυτικές κοινωνίες.

• 25% των Ελλήνων πάσχει από ΓΟΠΝ

Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Ποια Είναι τα Τυπικά Συμπτώματα της ΓΟΠΝ

Ο οπισθοστερνικός καύσος, δηλαδή οι καούρες, είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της ΓΟΠΝ και συμβαίνουν όταν το όξινο περιεχόμενο του στομάχου ανεβαίνει προς τον οισοφάγο.

Mετά από ένα γεύμα, μπορεί όλοι να παθαίνουμε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πρόκειται όμως για «φυσιολογική» αντίδραση και διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Πρόβλημα δημιουργείται όταν το γαστρικό περιεχόμενο παραμένει για πολλή ώρα στον οισοφάγο, οπότε και προκαλεί τις καούρες, τις ξινίλες και -κάποιες φορές- δυσκολία στην κατάποση.

Στα τυπικά οισοφαγικά σύνδρομα ΓΟΠΝ συμπεριλαμβάνεται επίσης και το σύνδρομο θωρακικού άλγους μη καρδιακής αιτιολογίας.

Στις επιπλοκές της περιλαμβάνονται η ανάπτυξη οισοφαγίτιδας, στένωσης οισοφάγου Barrett και αδενοκαρκινώματος.

Πως Προκαλείται η ΓΟΠΝ

Φυσιολογικά, κατά τη διαδικασία της κατάποσης, ο σφιγκτήρας του οισοφάγου ανοίγει επιτρέποντας στο φαγητό να φθάσει στο στομάχι και ξανακλείνει, για να το εμποδίσει να ξαναγυρίσει στον οισοφάγο.

Η ΓΟΠΝ συμβαίνει όταν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας χαλαρώνει κι επιτρέπει στο περιεχόμενο του στομάχου να ξαναγυρίσει στον οισοφάγο.

Αυτό συμβαίνει συχνά σε ασθενείς που έχουν διαφραγματοκήλη, σε ασθενείς με υπερβολική αύξηση του υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι ή σε μειωμένη κινητικότητα ή σε διάταση του στομάχου.

Επίσης, στα παχύσαρκα άτομα υπάρχει αυξημένη πίεση στην κοιλιά, πράγμα που βοηθά το περιεχόμενο του στομάχου να ανεβαίνει προς τον οισοφάγο.

Το ίδιο συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πως Γίνεται η Διάγνωση της ΓΟΠΝ

Η ΓΟΠΝ μπορεί εύκολα να διαγνωστεί με ένα λεπτομερές ιστορικό και να επιβεβαιωθεί με την πλήρη ανταπόκριση του ασθενούς στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Είναι πιθανό στη διερεύνηση να εντάξει ο Ιατρός και διαγνωστικές δοκιμασίες όπως η γαστροσκόπηση, όπου μεταξύ άλλων, είναι δυνατό να εκτιμηθεί και η βαρύτητα της οισοφαγίτιδας από την παλινδρόμηση.

Άλλες διαγνωστικές δοκιμασίες είναι ακτινογραφίες του οισοφάγου και του στομάχου, καθώς επίσης και 24ωρη μελέτη του pH του οισοφάγου.

Ποια Είναι η Θεραπεία της ΓΟΠΝ

• Αποφεύγουμε να ξαπλώσουμε για 3 ώρες μετά το γεύμα,

• Προτιμούμε μικρά και τακτικά γεύματα, με όσο γίνεται λιγότερα λιπαρά,

• Δοκιμάζουμε να ανασηκώσουμε το προσκέφαλο στο κρεβάτι κατά 15-20 εκ,

• Αποφεύγουμε «ερεθιστικές» ουσίες, όπως κρεμμύδι, σκόρδο, μπαχάρια, κόκκινες σάλτσες, μέντα, σιροπιαστά γλυκά, τηγανητά, σοκολάτα, αλκοόλ (ειδικά το κόκκινο κρασί), ξύδι,

Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

• Αποφεύγουμε, ή μειώνουμε το κάπνισμα και

• Επιχειρούμε να μειώσουμε το βάρος μας.

Σε πολλούς ασθενείς όμως τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν και απαιτείται η χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων που μειώνουν την παραγωγή οξέος από το στομάχι (αναστολείς αντλίας πρωτονίων) ή φαρμάκων που αυξάνουν την κινητικότητα του στομάχου, ώστε να γίνεται γρηγορότερα η πέψη.

Υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα που θα πρέπει να ακολουθήσουν όσοι πάσχουν από ΓΟΠΝ;

Γενικά πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά, τα γλυκά και τα όξινα.


ΠΗΓΉ.pharmamanage.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|7B89E2F6-1E30-4634-9B4A-8DB35B051281
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok