Η Δίαιτα μπορεί να Αναγεννήσει το Πάγκρεας και να Αναστρέψει τον Διαβήτη τύπου 1

Κοινοποίηση

Νέα έρευνα δείχνει πως μια δίαιτα που μοιάζει με νηστεία, ίσως μπορεί να αναγκάσει τα βήτα-κύτταρα στο πάγκρεας να αναγεννηθούν και να αρχίσουν να παράγουν και πάλι ινσουλίνη.

Σύμφωνα με αναφορά στο BBC News, τα ποντίκια στο εργαστήριο μπήκαν σε διαδικασία δίαιτας νηστείας. Η δίαιτα είναι παρόμοια με αυτή που κάνουν οι άνθρωποι, περνώντας 5 μέρες με διατροφή χαμηλή σε θερμίδες, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Μοιάζει με χορτοφαγική δίαιτα, με ξηρούς καρπούς και σούπες και 800-1.100 θερμίδες τη μέρα. Έπειτα ακολουθούν 25 μέρες που μπορούν να φάνε ότι θέλουν.

Τα ποντίκια ήταν χωρισμένα σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα είχε γονιδιακή μετάλλαξη που προκαλούσε αντίσταση στην ινσουλίνη και μείωση στην έκκρισή της, πράγμα που μοιάζει με διαβήτη τύπου 2. Στην άλλη ομάδα χρησιμοποιήθηκε ένα χημικό για να καταστραφούν τα βήτα-κύτταρα, πράγμα που μοιάζει με διαβήτη τύπου 1. Και οι δύο ομάδες έκαναν την δίαιτα σε τρεις κύκλους.

Το ενδιαφέρον είναι πως τα αποτελέσματα έδειξαν πως υπάρχει η δυνατότητα αναγέννησης των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2, αλλά και του διαβήτη τύπου 1.

Ο Δρ Βάλτερ Λόνγκο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του τμήματος γεροντολογίας και επικεφαλής της έρευνας, λέει: «Το συμπέρασμά μας είναι πως αναγκάζοντας τα ποντίκια αρχικά να πεινάσουν και έπειτα να ξαναφάνε, τα κύτταρα του παγκρέατος μπαίνουν στη διαδικασία ενός αναπτυξιακού επαναπρογραμματισμού που ξαναχτίζει το μέρος του οργάνου που δεν λειτουργεί».

Η έρευνα υπονοεί πως με αυτόν τον τρόπο, το σώμα επαναπρογραμματίζεται όταν αναγκαστεί να καθυστερήσει την διαδικασία του γήρατος – και φτιάχνει νέα κύτταρα.

Ο Δρ Λόνγκο συνεχίζει: «Ιατρικά, τα συμπεράσματα μπορούν δυνητικά να είναι πολύ σημαντικά, διότι δείχνουν πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη διατροφή για να αναστρέψει τα συμπτώματα του διαβήτη. Επιστημονικά, τα συμπεράσματα είναι ίσως ακόμα πιο σημαντικά γιατί δείχνουν πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη διατροφή για ξαναπρογραμματίσουμε τα κύτταρα, χωρίς να χρειάζονται γενετικές αλλοιώσεις».

Η δίαιτα έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους για διάφορους λόγους και έχει δείξει βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, η συμβουλή των ερευνητών είναι να μην δοκιμάσει κάποιος τη δίαιτα αυτή μόνος του, καθώς θα μπορούσε να έχει επιβλαβή επίδραση στην υγεία αν δεν γίνει υπό καθοδήγηση.

Η ερευνητική ομάδα λέει πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα πριν τα αποτελέσματα πάρουν έγκριση για τους ανθρώπους. Οι επόμενες κλινικές δοκιμές, όμως, έχουν ήδη σχεδιαστεί και είναι έτοιμες να ξεκινήσουν.

πηγή.Glykouli.Gr7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|09FC1A4C-D1A0-4E1B-A0EF-C4C862D30FD7
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|B30F6022-DFB9-4711-85B8-BE5E2985FF1A
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok