Φερριτίνη – Τιμές αναφοράς: Τι δείχνουν τα αυξημένα ή μειωμένα επίπεδα στο αίμα

Κοινοποίηση

Η φερριτίνη είναι η κύρια πρωτεΐνη αποθήκευσης σιδήρου του σώματος. Τα επίπεδα φερριτίνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έμμεση μέτρηση των επιπέδων σιδήρου στο σώμα.

Η φερριτίνη, ως μόριο, έχει το σχήμα μιας κοίλης σφαίρας που επιτρέπει την είσοδο μεταβλητών ποσοτήτων σιδήρου για αποθήκευση.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές φερριτίνης στο αίμα

Τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν από τη μία εργαστηριακή εξέταση στην άλλη, αλλά, σε γενικές γραμμές, τα κανονικά επίπεδα φερριτίνης είναι τα 12-300 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο αίματος (ng/mL) για τους άνδρες και τα 12-150 ng/ml για τις γυναίκες.

Τι δείχνει η αυξημένη φερριτίνη στο αίμα

Τα υψηλά επίπεδα της φερριτίνης μπορεί να είναι ενδεικτικά της αιμοχρωμάτωσης, μιας διαταραχής του οργανισμού στην αποθήκευση σιδήρου.

Η αιμοχρωμάτωση είναι μια κληρονομική (γενετική) διαταραχή, στην οποία υπάρχει υπερβολική συσσώρευση σιδήρου στο σώμα. Σε άτομα με κληρονομική αιμοχρωμάτωση, η ημερήσια απορρόφηση του σιδήρου από τα έντερα είναι μεγαλύτερη από την ποσότητα που χρειάζεται. Δεδομένου ότι το σώμα δεν μπορεί να αυξήσει την αποβολή σιδήρου, αυτός μοιραία συσσωρεύεται.

Ένας άντρας με αιμοχρωμάτωση μπορεί να συσσωρεύσει 20 γραμμάρια σιδήρου στο σώμα μέχρι την ηλικία 40 έως 50 ετών (η κανονική περιεκτικότητα σε σίδηρο για το σώμα είναι 3-4 γραμμάρια). Η περίσσεια σιδήρου εναποτίθεται στις αρθρώσεις, το ήπαρ, τους όρχεις και την καρδιά, προκαλώντας βλάβη σε αυτά τα όργανα.

Οι γυναίκες με αιμοχρωμάτωση συσσωρεύουν σίδηρο με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι οι άνδρες, επειδή χάνουν περισσότερο σίδηρο με φυσικό τρόπο. Ως εκ τούτου, αναπτύσσουν συνήθως τα συμπτώματα της βλάβης κάποιου οργάνου λόγω της περίσσειας σιδήρου περίπου 10 χρόνια αργότερα από τους άνδρες.

Τα άτομα με κληρονομική αιμοχρωμάτωση μπορεί να μην εκδηλώσουν συμπτώματα για αρκετό καιρό. Όταν αυτό συμβεί, τότε τα σημάδια αυτά είναι:

Σεξουαλική δυσλειτουργία
Καρδιακή ανεπάρκεια
Πόνοι στις αρθρώσεις
Κίρρωση του ήπατος
Σακχαρώδης διαβήτης
Κόπωση
Σκούρο χρώμα του δέρματος

Τα συμπτώματα προκύπτουν επειδή ο σίδηρος συσσωρεύεται στα όργανα και οδηγεί στην καταστροφή και απώλεια της φυσιολογικής τους λειτουργίας.

Άλλες αιτίες για την αυξημένη φερριτίνη είναι τα χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, όπως η ασθένεια του ήπατος, ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ή ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Τι σημαίνει η χαμηλή φερριτίνη στο αίμα

Τα χαμηλά επίπεδα της φερριτίνης υποδηλώνουν ανεπάρκεια σιδήρου. Χωρίς αρκετό σίδηρο, ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει επαρκή επίπεδα αιμοσφαιρίνης, ένα συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που τους επιτρέπει να μεταφέρουν οξυγόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση σιδηροπενικής αναιμίας.

Σε ήπιες μορφές της, η αναιμία μπορεί να μην παράξει συμπτώματα καθόλου. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις αναιμίας μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

Δύσπνοια
Κόπωση
Ζάλη
Χλωμό δέρμα
Ταχυκαρδία

www.medicinenet.com

πηγή.iatropedia.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|1D426AB5-6F6D-4B0C-AB3B-CC6D98EB05C1
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|3711C11F-126F-4392-BBF2-7A9609B83DBF
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok