Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, συμπτώματα και θεραπεία

Κοινοποίηση
Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένα στενό πέρασμα από την πλευρά της παλάμης του χεριού που αποτελείται από οστά και συνδέσμους.
Το μέσο νεύρο, που ελέγχει την αίσθηση και την κίνηση του αντίχειρα και των πρώτων τριών δακτύλων, περνά μέσα από αυτό το πέρασμα μαζί με τους τένοντες για τα δάχτυλα και τον αντίχειρα. Οταν είναι τσιμπημένο ή συμπιεσμένο, μουδιάζει, παρουσιάζει αδυναμία ή πόνο στο χέρι και αυτό ονομάζεται σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Συμπτώματα: Πόνος και φαγούρα

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς. Στην αρχή είναι πιθανό να το αντιληφθείτε το βράδυ, ή αμέσως μόλις ξυπνήσετε το πρωί. Το συναίσθημα είναι παρόμοιο με τις καρφίτσες και βελόνες που ταλαιπωρούν το χέρι σας όταν έχει μουδιάσει. Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αισθανθείτε πόνο ή τσούξιμο όταν κρατάτε πράγματα, όπως για παράδειγμα το τηλέφωνο, ή ένα βιβλίο, ή καθώς οδηγείτε. Η κίνηση των δαχτύλων συνήθως βοηθάει.

Συμπτώματα: Αδυναμία

Οσο το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα εξελίσσεται, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε αδυναμία στον αντίχειρα και στα δύο πρώτα δάχτυλα και μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε το χέρι σας γροθιά ή να γραπώσετε αντικείμενα. Μπορεί να σας πέφτουν πράγματα ή να έχετε πρόβλημα να κάνετε διάφορες κινήσεις, όπως για παράδειγμα να κρατήσετε ένα σκεύος ή να ράψετε ένα κουμπί στο πουκάμισό σας.


Συμπτώματα: Προβλήματα αίσθησης

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί επίσης να προκαλέσει ένα αίσθημα μουδιάσματος στα χέρια. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται σα να είναι πρησμένα τα δάχτυλά τους, ακόμα κι αν δεν υπάρχει πρήξιμο, ή μπορεί να έχουν πρόβλημα να διακρίνουν ανάμεσα στο ζεστό και το κρύο.


Τι το προκαλεί

Συνήθως δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη αιτία του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα. Επειδή ο καρπιαίος σωλήνας είναι στενός και άκαμπτος, οποτεδήποτε υπάρχει οίδημα ή φλεγμονή στην περιοχή, το μέσο νεύρο μπορεί να συμπιεστεί και να προκαλέσει πόνο. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόντα στο ένα ή και τα δύο χέρια αν και συνήθως αναπτύσσονται πρώτα στο κυρίαρχο χέρι.

Ποιος μπορεί να αναπτύξει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Ορισμένες καταστάσεις μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Αυτές περιλαμβάνουν:

* Διαβήτη, ουρική αρθρίτιδα, υποθυρεοειδισμό, ρευματοειδή αρθρίτιδα

* Εγκυμοσύνη

* Διάστρεμμα ή κάταγμα καρπού

Μπορεί να φταίει η εργασία;

Είναι κοινή πεποίθηση ότι η συχνή πληκτρολόγηση μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Αλλά στην πραγματικότητα είναι τρεις φορές πιο συχνό μεταξύ των εργαζόμενων που εργάζονται σε εργοστάσια συναρμολόγησης υλικών απ’ ό,τι είναι μεταξύ χειριστών ηλεκτρονικών υπολογιστών που εισάγουν δεδομένα στο κομπιούτερ. Επιπλέον, η συχνή χρήση εργαλείων χειρός που κάνουν δονήσεις, αυξάνει τον κίνδυνο. Αντίθετα μια μελέτη του 2001 διαπίστωσε ότι ακόμα και η βαριά χρήση υπολογιστή, έως και επτά ώρες την ημέρα, δεν καθιστά περισσότερο πιθανό να αναπτύξει κάποιος σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.


Τι θα συμβεί χωρίς θεραπεία;

Κατ’ αρχήν τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα έρχονται και παρέρχονται, αλλά όταν η κατάσταση επιδεινώνεται, τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν συνεχή. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά σε όλη τη διαδρομή του χεριού, μέχρι τον ώμο. Με την πάροδο του χρόνου, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να προκαλέσει ατροφία στους μύες που βρίσκονται από την πλευρά του αντίχειρα. Ακόμα και με τη θεραπεία, η ενδυνάμωση και η αίσθηση μπορεί να μην αποκατασταθούν ποτέ πλήρως.


Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή κάτι άλλο;

Λίγες συνθήκες έχουν συμπτώματα που να μπορούν να μιμηθούν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Αυτές περιλαμβάνουν:

* Τραυματισμό σε έναν μυ, σε συνδέσμους ή τένοντες

* Αρθρίτιδα στον αντίχειρα ή τον καρπό

* Νευρικά προβλήματα, όπως η διαβητική νευροπάθεια

Ο γιατρός σας θα κάνει εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες συνθήκες υγείας

Διάγνωση

Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις, στις οποίες θα σας υποβάλλει ο γιατρός σας για να δει αν έχετε σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Το τεστ κάμψης του καρπού, που συχνά είναι μειωμένη και οδηγεί σε αύξηση του πόνου και του μουδιάσματος. Το τεστ Τinel που περιλαμβάνει ελαφρά χτυπήματα πάνω από τον καρπιαίο σωλήνα και προκαλεί μια δυσάρεστη τοπική αίσθηση. Και το τεστ Phalen που περιλαμβάνει παρατεταμένη έκταση του καρπού για ένα λεπτό για να δει αν αυτό προκαλεί πόνο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα.

Ηλεκτροδιαγνωστικά τεστ

Για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση ο γιατρός θα ζητήσει την εκπόνηση μελέτης νευρικής αγωγιμότητας. Σ’ αυτή τη δοκιμή τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται στα χέρια και τους καρπούς και εφαρμόζονται μικρά ηλεκτροσόκ για τη μέτρηση του πόσο γρήγορα το μέσο νεύρο μεταδίδει ερεθίσματα. Μια άλλη δοκιμή που ονομάζεται ηλεκτρομυογράφημα, χρησιμοποιεί μια λεπτή βελόνα που εισάγεται σε έναν μυ για να μετρήσει την ηλεκτρική δραστηριότητα και να εκτιμήσει τις ζημιές προς το μέσο νεύρο.

Ξεκούραση και ακινητοποίηση

Οι βαθύτερες αιτίες, όπως ο διαβήτης ή η αρθρίτιδα θα χρειαστούν θεραπεία. Στη συνέχεια ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ανάπαυση του χεριού και του καρπού και θα χρειαστεί να φορέσετε ένα στήριγμα για να περιορίσετε τις κινήσεις του. Η χρήση του στηρίγματος τη νύχτα είναι σημαντική για να αποφεύγει το χέρι το δίπλωμα στη διάρκεια του ύπνου που μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μαζί με κρύα επιθέματα μπορούν να μειώσουν τον πόνο.

Φάρμακα

Οταν η περίπτωση είναι πιο σοβαρή, ο γιατρός μπορεί να συστήσει κορτικοστεροειδή με ένεση ή από το στόμα. Τα στεροειδή μπορούν να μειώσουν προσωρινά τη φλεγμονή γύρω από το μέσο νεύρο και να ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας. Η έγχυση ενός τοπικού αναισθητικού όπως η λιδοκαΐνη μπορεί επίσης να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Αλλα πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν περιλαμβάνουν διουρητικά που μειώνουν πρήξιμο και συμπληρώματα βιταμίνης Β6.

Χειρουργική επέμβαση

Εάν η χειρουργική επέμβαση κριθεί απαραίτητη, γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία (που σημαίνει ότι θα είστε ξύπνιοι κατά τη διάρκειά της). Ο σύνδεσμος που βρίσκεται πάνω από την κορυφή του καρπιαίου σωλήνα κόβεται για να ανακουφίσει από την πίεση. Ο θεραπευμένος σύνδεσμος θα δώσει περισσότερο χώρο στον καρπιαίο σωλήνα. Μερικές φορές η διαδικασία γίνεται ενδοσκοπικά, χρησιμοποιώντας μια μικρή κάμερα που εισάγεται μέσω μιας πολύ μικρής τομής για την καθοδήγηση της διαδικασίας.

Τι να περιμένετε μετά την επέμβαση

Μπορεί να υπάρξει κάποιο πρήξιμο και μια δυσκαμψία μετά την επέμβαση, που μπορεί να ανακουφιστεί με την ανύψωση του χεριού πάνω από την καρδιά σας και τη συχνή κίνηση των δακτύλων. Μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε περικάρπιο για μερικές εβδομάδες, αλλά θα μπορείτε να είστε σε θέση να χρησιμοποιείτε τα χέρια σας. Ο πόνος και η αδυναμία συνήθως υποχωρούν μέσα σε δύο μήνες από την επέμβαση, αλλά μπορεί να χρειαστούν έξι μήνες έως ένας χρόνος για να ανακάμψετε πλήρως.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Μόλις τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα υποχωρήσουν ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας διδάξει διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης για να σας βοηθήσουν στην πρόληψη από τον πόνο, το μούδιασμα και την αδυναμία όταν αυτά επιστρέψουν. Παράλληλα, με εργοθεραπεία μπορείτε να μάθετε τον σωστό τρόπο να εκτελείτε τις κινήσεις σας, ώστε το μέσο νεύρο να μην αναπτύξει ξανά φλεγμονή, προκαλώντας και πάλι νέα συμπτώματα του συνδρόμου.

Συμπληρωματικές θεραπείες

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η χειροπρακτική χειραγώγηση του καρπού, του αγκώνα και του ανώτερου τμήματος της σπονδυλικής στήλης μπορούν να βελτιώσουν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των λειτουργιών των νεύρων και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε αυτές ή οποιεσδήποτε άλλες συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες.


Μπορεί η γιόγκα να βοηθήσει;

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η γιόγκα μπορεί να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει την δύναμη της λαβής. Σε μια μικρή μελέτη οι συμμετέχοντες που έκαναν οκτώ εβδομάδες γιόγκα σε στάσεις που αποσκοπούσαν σε ενίσχυση, τέντωμα, ισορροπία των αρθρώσεων στο πάνω μέρος του σώματος είχαν καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που παρουσίασαν οι συμμετέχοντες που φορούσαν νάρθηκες καρπού και τους συμμετέχοντες στους οποίους δεν δόθηκε καμία θεραπεία.

Μπορεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα να προληφθεί;

Αν και δεν υπάρχει οριστικός τρόπος για την πρόληψη του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, οι παρακάτω ενέργειες μπορούν να βοηθήσουν:

* Καλή στάση του σώματος

* Εργονομικά εργαλεία και θέσεις εργασίας

* Τέντωμα χεριών και καρπών τακτικά

* Συχνή ξεκούραση και τίναγμα χεριών και ποδιών, καθώς και αλλαγή στάσης στη θέση στη διάρκεια της εργασίας


πηγή..medinova.gr

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|37B86539-9CB3-43BD-9661-DF841355C096
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|2A93A9C4-02C0-4AD2-802E-CB10BAF007DD
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok