Η θεϊική χονδροϊτίνη βοηθά στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος

Κοινοποίηση
Η θειϊκή χονδροϊτίνη είναι εξίσου καλή με ένα κοινό αντιφλεγμονώδες φάρμακο για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή μελέτη. Τα ευρήματα έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο στα «Annals of the Rheumatic Diseases» και οι ερευνητές προτείνουν ότι η θειϊκή χονδροϊτίνη θεωρείται ως θεραπεία, ειδικά για τους ηλικιωμένους.
Προηγούμενες μελέτες για το συμπλήρωμα έδειξαν μικτά αποτελέσματα. Μερικοί έχουν διαπιστώσει ότι έχει κάποιο όφελος για άτομα με οστεοαρθρίτιδα, ενώ άλλα αποτελέσματα είναι λιγότερο ελπιδοφόρα.Τι είναι η θειϊκή χονδροϊτίνη και πως συνδέεται με την Οστεοαρθρίτιδα ;

Η χονδροϊτίνη υπάρχει φυσιολογικά στους συνδετικούς ιστούς ανθρώπων και ζώων. Συχνά πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής, συνήθως προέρχεται από ζωικό ή θαλάσσιο χόνδρο. Είναι δημοφιλής, συχνά συνδυάζεται με το συμπλήρωμα γλυκοζαμίνης, ως θεραπεία για τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, που επηρεάζει περίπου 8,5 εκατομμύρια άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για μια εκφυλιστική κατάσταση που προκαλεί πόνο, απώλεια της λειτουργικότητας και συχνά κάποιον βαθμό αναπηρίας. Δεν υπάρχει θεραπεία για την αρθρίτιδα, συνήθως αντιμετωπίζεται με παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη και με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) αλλά και με άλλες θεραπευτικές μεθόδους.

Ωστόσο, αυτά δεν είναι κατάλληλα για όλους ενώ πολλοί πάσχοντες λαμβάνουν τακτικά υψηλές δόσεις παρακεταμόλης ή ΜΣΑΦ οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με σοβαρές παρενέργειες.Συνεπώς, η ερευνητική ομάδα αναζήτησε αποτελεσματικές και ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις.

Η διεξαγωγή της μελέτης και τα συμπεράσματα

Πραγματοποιήθηκε κλινική δοκιμή στην οποία 604 ασθενείς με αρθρίτιδα του γόνατος, από 5 ευρωπαϊκές χώρες, τοποθετήθηκαν τυχαία σε μία από τις τρεις ημερήσιες θεραπείες που συμπεριλάμβαναν την θεϊική χονδροϊτίνη, το ΜΣΑΦ celecoxib και τα χάπια με εικονικό φάρμακο.Η θεϊική χονδροϊτίνη είναι διαθέσιμη ως συμπλήρωμα στην αγορά, αλλά το επίπεδο του δραστικού συστατικού μπορεί να ποικίλει.
Έτσι, για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκε υψηλής καθαρότητας, φαρμακευτικής ποιότητας, θειϊκή χονδροϊτίνη.Ο πόνος, η λειτουργικότητα των αρθρώσεων και η γενική αποδοχή στους ασθενείς αξιολογήθηκαν σε διάστημα 6 μηνών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο πόνος στο γόνατο και η λειτουργικότητα των αρθρώσεων βελτιώθηκαν σημαντικά με όλες τις τρεις θεραπείες στο τέλος του πρώτου μήνα και αυτό το αποτέλεσμα συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια των 6 μηνών.
Ωστόσο, οι μειώσεις στον πόνο και οι βελτιώσεις στη λειτουργικότητα των αρθρώσεων ήταν σημαντικά μεγαλύτερες μετά από 3 και 6 μήνες σε ασθενείς που έλαβαν θειϊκή χονδροϊτίνη ή σελεκοξίμπη.
Η λειτουργικότητα βελτιώθηκε ταχύτερα σε ασθενείς που λάμβαναν celecoxib, αλλά δεν υπήρξαν συνολικές διαφορές στην αποτελεσματικότητα στις δύο αυτές θεραπείες.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η υψηλής ποιότητας (φαρμακευτική) θειϊκή χονδροϊτίνη είναι τόσο καλή όσο η ευρέως συνταγογραφούμενη ΜΣΑΦ celecoxib για τη θεραπεία της επώδυνης οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Πιστεύουν, λαμβάνοντας υπόψη τους γνωστούς κλινικούς κινδύνους που συνδέονται με τη μακροχρόνια χρήση των ΜΣΑΦ και της παρακεταμόλης, ότι η θεϊική χονδροϊτίνη πρέπει να θεωρείται ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

Οι απαραίτητες προφυλάξεις

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας (Arthritis Foundation) στην ιστοσελίδα του προειδοποιεί ότι μερικά δισκία χονδροϊτίνης μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα μαγγανίου, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα σε μακροχρόνια χρήση. Αν υπάρχει αλλεργία σε σουλφοναμίδες, θα πρέπει να γίνεται έναρξη με μια μικρή δόση θειϊκής χονδροϊτίνης και να αναγνωρίζονται πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα και κοιλιακό άλγος.

Η Arthritis Research του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι αν παίρνετε αντιπηκτικά, θα πρέπει να πάρετε χονδροϊτίνη μόνο κάτω από την επίβλεψη του γιατρού σας επειδή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Λέει επίσης ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με τη λήψη χονδροϊτίνης εάν έχετε άσθμα γιατί μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά προβλήματα. Η τελευταία έρευνα χρηματοδοτήθηκε από φαρμακευτική εταιρεία που εμπορεύεται θειική χονδροϊτίνη.

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η νέα μελέτη

Η Natalie Carter, επικεφαλής του ερευνητικού συνδέσμου και αξιολόγησης στην Arthritis Research UK, απαντά στα ευρήματα της μελέτης: "Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλώντας καθημερινό πόνο και δυσκαμψία. Μπορεί να προκαλεί δυσκολίες σε απλές δραστηριότητες όπως η ανάβαση σε σκάλες, το ντύσιμο και η μετακίνηση στην εργασία.

"Αυτή η κλινική δοκιμή βελτιώνει την κατανόησή μας για την αποτελεσματικότητα της θειϊκής χονδροϊτίνης, αλλά είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα ΜΣΑΦ προσέφεραν ταχύτερη βελτίωση στη λειτουργία των αρθρώσεων. Εάν ο πόνος είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα, σας προτείνουμε να μιλήσετε με το γιατρό σας. Οι επιλογές σας περιλαμβάνουν τα ΜΣΑΦ, την παρακεταμόλη, την άσκηση ή τη φυσιοθεραπεία, έτσι μπορείτε να αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών".

ΠΗΓΕΣ

1. Annals of the Rheumatic Diseases
2. Pharmaceutical-grade chondroitin sulfate is as effective as celecoxib and superior to placebo in symptomatic knee osteoarthritis: the ChONdroitin versus CElecoxib versus Placebo Trial (CONCEPT)
3. Laboratory of the Government Chemist
4. Arthritis Foundation
5. British National Formulary
6. NHS Choices
7. Arthritis Research UK


πηγή.health4you.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|EC06DD62-F479-4AB4-A6CC-E99C89C28186
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|26A444FE-765F-4323-880F-B669960C473D
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok