Οι Αναστολείς Ασβεστίου Μειώνουν την Κατασκευή Κολλαγόνου στα Κύτταρα των Τοιχωμάτων των Αγγείων

Κοινοποίηση
Συχνά Συνταγογραφούμενα Καρδιαγγειακά Φάρμακα μπορούν να οδηγήσουν σε Εξασθένιση των Αρτηριακών Τοιχωμάτων

//
Τα φάρμακα που προορίζονται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και για τη διόρθωση των αρρυθμιών και ορισμένων μορφών καρδιακής νόσου, είναι τα συνηθέστερα συνταγογραφούμενα φάρμακα στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα.
Ένας στους τρεις ενήλικες, ή περίπου 75 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση στις ΗΠΑ και πολλοί άλλοι είναι στα πρόθυρα της υπέρτασης.
Περίπου 15 εκατομμύρια ασθενείς στις ΗΠΑ έχουν κάποια μορφή ακανόνιστων καρδιακών παλμών, ή αρρυθμίες.
Τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη θεραπεία αυτών και άλλων συνθηκών είναι οι λεγόμενοι «αναστολείς διαύλων" ή "ανταγωνιστές", οι οποίοι περιλαμβάνουν αναστολείς διαύλων για το ασβέστιο, το νάτριο και το κάλιο. Οι πωλήσεις αυτών των φαρμάκων έχουν φθάσει τα 6 δισεκατομμύρια $ σε όλο τον κόσμο.
Στις ΗΠΑ, οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου είναι η όγδοη μεγαλύτερη κατηγορία στις πωλήσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Μια μελέτη από το Dr Rath Research Institute δείχνει ότι οι αναστολείς ασβεστίου ειδικά η νιφεδιπίνη εμποδίζουν την παραγωγή του κολλαγόνου, το οποίο είναι το πιο σημαντικό μόριο για τη σταθερότητα του συνδετικού ιστού και των αιμοφόρων αγγείων.
Η βιταμίνη C, από την άλλη πλευρά, είναι σε θέση να αντιστρέψει την παρεμπόδιση της παραγωγής κολλαγόνου.

Αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν την είσοδο του ασβεστίου (και άλλων πολύτιμων μετάλλων) μέσα στα κύτταρα αναστέλλοντας συγκεκριμένα κανάλια που βρίσκονται στα τοιχώματα των λείων μυϊκών κυττάρων στο ενδοθήλιο των αιμοφόρων αγγείων, στα καρδιακά μυϊκά κύτταρα (μυοκύτταρα), και σε άλλους ιστούς. Αναστέλλοντας αυτά τα κανάλια, τα φάρμακα προκαλούν χαλάρωση των κυττάρων και άλλες φαρμακολογικές επιδράσεις. Τα κανάλια μεταφοράς νατρίου χρησιμοποιούνται επίσης από τη βιταμίνη C για να εισέρχεται στα κύτταρα.

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Dr. Rath Research Institute και δημοσιεύθηκε στο American Journal of Cardiovascular Disease1 δείχνει ότι, εκτός από την παρεμπόδιση της εισόδου του ασβεστίου, τα φάρμακα αυτά εμποδίζουν την απορρόφηση της βιταμίνης C από τα κύτταρα.
Η βιταμίνη C είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την παραγωγή κολλαγόνου - το μόριο κλειδί για την σταθερότητα των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και του συνδετικού ιστού γενικότερα. Η μακροπρόθεσμη ανεπάρκεια της βιταμίνης C είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τα κύτταρα τα οποία οικοδομούν τα τοιχώματα των αρτηριών, καθώς αυτή η ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει μικροσκοπικές δομικές βλάβες, που ακολουθούνται από την συσσώρευση αθηρωματικών εναποθέσεων η αιτία των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η μελέτη δείχνει ότι μεταξύ των αναστολέων διαύλων που μελετήθηκαν, η νιφεδιπίνη (δηλαδή, Procardia, Nifediac) έχει την πιο έντονη δράση, προκαλώντας μια σημαντική μείωση της παραγωγής κολλαγόνου από τα ανθρώπινα μυικά αγγειακά κύτταρα.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αυτά τα φάρμακα υποτίθεται ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν για αόριστο χρονικό διάστημα, οι επιβλαβείς τους συνέπειες για την υγεία προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Από την άποψη αυτή, η μελέτη δείχνει ότι η προκαλούμενη από τους αναστολείς ασβεστίου εξασθένιση της παραγωγής κολλαγόνου από τα κύτταρα, μπορεί να αντισταθμιστεί με την παροχή βιταμίνης C. Ειδικότερα, η πρόσληψη της λιποδιαλυτής βιταμίνης C (παλμιτικό ασκορβύλιο), και όχι της απλής βιταμίνη C, είχε ως αποτέλεσμα την σημαντικά υψηλότερη συγκέντρωση της βιταμίνης C μέσα στα κύτταρα, υποστηρίζοντας περαιτέρω την παραγωγή κολλαγόνου.

Το γεγονός ότι οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου που λαμβάνονται από δεκάδες εκατομμύρια καρδιοπαθείς σε όλο τον κόσμο με την πεποίθηση ότι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών προσβολών στην πραγματικότητα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια, εξ αιτίας της αποδυνάμωσης του καρδιακού μυός και των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για την καρδιολογία.
Επιπλέον, αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού και ασθένειες των ούλων έχουν επίσης αναφερθεί. Με βάση τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, είναι πιθανό ότι πολλές από τις παρενέργειες αυτών των φαρμάκων θα μπορούσαν να προληφθούν απλώς με συμπλήρωση ενός συνεργιστικού συνδυασμού βιταμίνης C, που να συμπεριλαμβάνει το παλμιτικό ασκορβύλιο, και άλλες βασικές θρεπτικές ουσίες.


Μια μελέτη από το Dr Rath Research Institute δείχνει ότι οι αναστολείς ασβεστίου ειδικά η νιφεδιπίνη εμποδίζουν την παραγωγή του κολλαγόνου, το οποίο είναι το πιο σημαντικό μόριο για τη σταθερότητα του συνδετικού ιστού και των αιμοφόρων αγγείων.
Η βιταμίνη C, από την άλλη πλευρά, είναι σε θέση να αντιστρέψει την παρεμπόδιση της παραγωγής κολλαγόνου.

Παραπομπές:
1. Ivanov V, et al., Am J Cardiovasc Dis 2016:6(2):26-357x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|3F204A72-A513-4520-9ED0-9960A79B2273
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|859963EF-05D0-433E-89EA-F1643D94BF90
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok