Ο καρκίνος του προστάτη, η σωματική άσκηση και η επιβίωση

Κοινοποίηση


Καρκίνος προστάτη: Σε άνδρες με καρκίνο προστάτη, η σωματική άσκηση αυξάνει την επιβίωση.

Σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη η σωματική άσκηση συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και από καρκίνο του προστάτη.


Μεταξύ των ανδρών αυτών, εκείνοι που έκαναν την εντονότερη σωματική άσκηση διαπιστώθηκε, ότι είχαν το χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη.

Τα πιο πάνω σημαντικά συμπεράσματα προέκυψαν από την πρώτη έρευνα που έγινε ποτέ σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη στους οποίους εξετάστηκε ο ρόλος, που παίζει η σωματική άσκηση στη θνησιμότητα τους, λόγω του καρκίνου τους και στη συνολική θνησιμότητα.

Τα εν λόγω συμπεράσματα προσθέτουν στις αποδείξεις που στηρίζουν την εισήγηση ότι οι άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη μπορούν να κερδίζουν πολλά στον αγώνα τους κατά του καρκίνου κάνοντας καθημερινά σωματική άσκηση.

Πρόκειται για καλά νέα για ασθενείς με καρκίνο προστάτη, που συχνά διερωτώνται τι μπορούν να κάνουν αναφορικά με τον τρόπο ζωής τους για να βελτιώσουν την εξέλιξή τους. Η σωματική άσκηση φαίνεται να μπορεί να τους βοηθά όχι μόνο εναντίον του καρκίνου αλλά και από άλλες αιτίες που οδηγούν στο θάνατο.

Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Συμμετείχαν 2.705 άνδρες οι οποίοι ήσαν επαγγελματίες της υγείας και έπασχαν με καρκίνο του προστάτη.

Η περίοδος παρακολούθησης των ανδρών ήταν 18 χρόνια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με το μέσο όρο χρόνου εβδομαδιαίως που έκαναν σωματική άσκηση όπως περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι, άλλα αθλήματα και εργασίες σε εξωτερικούς χώρους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο οι έντονες όσο και οι μη έντονες σωματικές ασκήσεις βοηθούσαν για την αύξηση της συνολικής επιβίωσης. Σε σύγκριση με άνδρες που περπατούσαν λιγότερο από 90 λεπτά εβδομαδιαίως με απλό βηματισμό, αυτοί που περπατούσαν 90 ή περισσότερα λεπτά με κανονικό έως πολύ γρήγορο βηματισμό είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να αποβιώσουν από οποιαδήποτε αιτία.

Μόνο ή έντονη δραστηριότητα, που προσδιορίστηκε ως αυτή διάρκειας μεγαλύτερης των 3 ωρών εβδομαδιαίως, βρέθηκε να συσχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα ειδικά εξαιτίας του καρκίνου του προστάτη. Οι άνδρες που έκαναν έντονη σωματική άσκηση βρέθηκαν να έχουν 61% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με άνδρες που έκαναν λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα έντονη σωματική δραστηριότητα.

Οι Αμερικανοί ερευνητές τονίζουν, ότι κατέγραψαν σημαντικά ευεργετήματα για τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη σε επίπεδα σωματικής δραστηριότητας που εύκολα μπορούν να γίνονται. Ακόμη και μικρά διαστήματα άσκησης των 15 λεπτών κάθε μέρα που μπορεί να είναι περπάτημα, ποδηλασία, ελαφρύ τρέξιμο ή ενασχόληση στον κήπο βοηθούν συνολικά την υγεία των ασθενών.

Επιπλέον η έντονη σωματική άσκηση διάρκειας 3 ή περισσότερων ωρών την εβδομάδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητική στην καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη αλλά και για τη συνολική υγεία του ανδρός.πηγή.medlook.net

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|31B7D58A-274E-4AF4-9380-5EF086703D0C
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|24D3A007-C926-49F3-94EB-4BA89270ADA1
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok