Ψείρες: Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Κοινοποίηση

Οι ψείρες είναι η δεύτερη αιτία που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους γονείς. Σχολείο, πετσέτες, χτένες και βούρτσες που μοιραζόμαστε διευκολύνουν τη μετάδοση της ψείρας.
Οι ψείρες, πρώτα εξαπλώνονται και αργότερα αρχίζουν να δίνουν τα πρώτα συμπτώματα, που είναι η έντονη φαγούρα. Επιπλέον, είναι σχεδόν αόρατες, αφού οι ενήλικες έχουν μήκος 3-4 χιλιοστά και αλλάζουν ανάλογα το χρώμα τους.

Μπορεί να είναι καστανές, καστανόξανθες ή μαύρες. Πιο εύκολα εντοπίζονται οι κόνιδες, δηλαδή τα αβγά τους, που είναι άσπρες και κολλάνε 5-10 χιλιοστά από τη ρίζα της τρίχας. Τα σημεία που «συχνάζουν» πρώτα είναι ο αυχένας, οι κρόταφοι και γύρω από τα αυτιά. Ένα μεταλλικό χτενάκι βοηθάει να ξετρυπώνετε τα παράσιτα και να ξεκολλάτε τις κόνιδες.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά ειδικά προϊόντα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά σε παιδιά. Μάλιστα καλό θα ήταν να γίνει μία επαναληπτική-προληπτική θεραπεία 7 ημέρες μετά την πρώτη, ώστε να σκοτωθούν και τα τελευταία παράσιτα που βρίσκονταν μέσα σε αβγά και έχουν εκκολαφθεί.

Το σίγουρο είναι ότι θα διευκολύνει στον έλεγχο του δέρματος και στην αφαίρεση των κόνιδων. Για να απαλλαγείτε, όμως, θα χρειαστεί θεραπεία με ειδικό σαμπουάν. Οι κόνιδες ανοίγουν κάθε επτά ημέρες και κάθε έντομο παράγει 100 έως 200 κόνιδες, για αυτό, εάν μετά την πρώτη θεραπεία έχουν επιβιώσει κάποιες θα τις καταπολεμήσετε ώστε να απαλλαγείτε οριστικά από το πρόβλημα.

Για να μην ξαναεμφανιστούν, δεδομένου ότι στο σχολείο ο κίνδυνος υπάρχει πάντα, είναι απαραίτητη μια προληπτική αγωγή.

Και για να μη μεταδοθούν στους υπόλοιπους στο σπίτι;
Αγωγή με δραστικά σαμπουάν για όλους και γενική απολύμανση. Σεντόνια και πετσέτες πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο στους 90 βαθμούς, τα ρούχα στους 60ο.
Αν και οι κόνιδες ζουν μόνο 48 ώρες μακριά από το ανθρώπινο δέρμα, για να μην επιβιώσουν, βάλτε σε καραντίνα όλα τα λούτρινα παιχνίδια.
Κλείστε τα σε πλαστικές σακούλες για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες. Θα πλένετε τα χτένια και τις βούρτσες σε ένα λεκανάκι με νερό και το θεραπευτικό σαμπουάν.Πηγή:iatronet


7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|6F6144A2-9763-4BB7-BE56-BAD57663B7E8
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok