Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Πώς εκδηλώνεται και πώς θα τον αντιμετωπίσετε

Κοινοποίηση
Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, που μπορεί να προσβάλλει πολλά όργανα ή συστήματα του οργανισμού, το δέρμα, τις αρθρώσεις, τους νεφρούς, την καρδιά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται συστηματική.

Ο λύκος εμφανίζεται 8-10 φορές συχνότερα στις γυναίκες απ` ότι στους άνδρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα πρωτοεμφανίζονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (συνήθως 18-45 χρονών). Πάντως ο λύκος μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρά παιδιά ή μεγαλύτερα άτομα και πλέον αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής επιτρέποντας στους ασθενείς να ζουν φυσιολογικά.

Συμπτώματα

-Πόνοι στις αρθρώσεις

-Πυρετός

-Δερματικά εξανθήματα

-Εύκολη κόπωση

Τα εξανθήματα εμφανίζονται στο πρόσωπο και αλλού έπειτα από έκθεση στον ήλιο. Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν διογκωμένες αρθρώσεις, μυϊκό πόνο, οιδήματα στα κάτω άκρα ή γύρω από τους οφθαλμούς, ωχρά ή κυανά δάκτυλα χεριών έπειτα από έκθεση στο ψύχος (φαινόμενο Raynaud).

Συχνά τα άτομα με λύκο παρουσιάζουν κατάθλιψη ή ανικανότητα συγκέντρωσης. Μπορούν να εκδηλώσουν απότομες αλλαγές στη διάθεσή τους ή ασυνήθιστη συμπεριφορά. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οφείλονται στην ίδια την ασθένεια ή να αποτελούν αντίδραση στις αλλαγές που προκαλούνται από την ασθένεια στην εμφάνιση και την ενεργητικότητα. Ένα μικρό ποσοστό ατόμων μπορεί να παρουσιάσουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα νευρολογικά και ψυχολογικά (π.χ. σπασμοί όμοιοι με της επιληψίας) που σπάνια επιμένουν.

Εξετάσεις

Οι εξετάσεις που χρησιμεύουν για τη διάγνωση είναι: τα αντιπυρηνικά αντισώματα, επίπεδα συμπληρώματος, άλλα αυτοαντισώματα, βιοχημικές εξετάσεις αίματος, κυτταρικής, νεφρικής λειτουργίας, γενική ουρών, γενική αίματος, ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Αντιμετώπιση

Τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος στη γνώση της παθογένεσης των αυτοάνοσων νοσημάτων. Διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση της θεραπείας σε πρώιμα στάδια της νόσου βελτιώνει την έκβαση του λύκου, μειώνοντας τη βαρύτητα, την αναπηρία και τη θνητότητα. Επιπλέον η χορήγηση συνδυασμού δύο ή περισσοτέρων τροποποιητικών φαρμάκων (συνδυασμένη θεραπεία) αποδεικνύεται αποτελεσματικότερη της μονοθεραπείας, και μάλιστα χωρίς να αυξάνεται η τοξικότητα.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο περιλαμβάνει:

-Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα: Στόχος τους είναι να καταστείλουν την υπερδιέγερση του ανοσιακού συστήματος θέτοντάς το σε ύφεση.

-Εμβολιασμούς: Οι ασθενείς στους οποίους χορηγούνται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα πρέπει κάθε χρόνο πριν από την έναρξη του χειμώνα να εμβολιάζονται με αντιγριπικό και ανά πενταετία με αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο.

-Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μακροχρόνια θεραπεία με κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη, πρεδνιζολόνη) πρέπει συγχρόνως να λαμβάνουν φάρμακα για την προστασία από την οστεοπόρωση.

Παράλληλα, οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, καθώς και ήπια σωματική δραστηριότητα.


πηγή.onmed.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|49BE0309-7100-40E7-A568-8D847ABA24BF
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|5BD4FCE2-7547-40D5-93AC-CF6E74F20375
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok