Ινομυαλγία και Διατροφή

Κοινοποίηση
Γνωρίζετε ότι η Ινομυαλγία χρήζει ειδικής διατροφικής φροντίδας;

Ενημερωθείτε για τα διατροφικά μέτρα που πρέπει να λάβετε!


Περιγραφή Ινομυαλγίας

Η ινομυαλγία (ΙΝΜ) περιγράφεται ως αυτοάνοσης αιτιολογίας φλεγμονή του συνδετικού ιστού, η οποία συχνά μπορεί να σχετίζεται με τροφικές αλλεργίες που επιδεινώνονται από δευτεροβάθμιες διατροφικές και νευρολογικές ανισορροπίες.

Αναφέρεται ως μια μορφή ρευματισμού και πιο συγκεκριμένα εξωαρθρικού ρευματισμού, καθώς αφορά πόνο στους μυς και όχι στις αρθρώσεις.

Ο πάσχων υποφέρει από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, καθώς οι μύες, οι τένοντες και οι ινώδεις ιστοί παρουσιάζουν άλγος, που συνυπάρχει με κόπωση και διαταραχές ύπνου.

Η ινομυαλγία μπορεί να εμφανιστεί ως δυσκαμψία, πρήξιμο, μυρμήγκιασμα, αίσθημα ηλεκτρισμού, κάψιμο, αδυναμία κ.ο.κ. Παρουσιάζεται επίσης ευαισθησία σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.

Διατροφική αντιμετώπιση της Ινομυαλγίας

Διατροφικά συμπληρώματα δείχνουν ότι μπορούν να μειώνουν τα συμπτώματα της ινομυαλγίας.

Πιο συγκεκριμένα:


Σύμπλεγμα μαγνησίου/μηλικού οξέος/βιταμινών Β: Το μαγνήσιο, το μηλικό οξύ (βρίσκεται άφθονο στα πράσινα μήλα) και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ειδικά Β1 και Β6) συμμετέχουν στον μεταβολισμό της γλυκόζης στους μυς, ώστε να παραχθεί ενέργεια. Μια μικρής κλιμάκας έρευνα έδειξε ότι ο συνδυασμός αυτών των συστατικών μείωσε τον πόνο στους ασθενείς με ινομυαλγία.

Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα ω-λιπαρά αποτελούν δομικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών και προωθούν την ικανότητά τους να λειτουργήσουν σωστά. Συγκεκριμένα, το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) φαίνεται να λειτουργούν ευεργετικά στην ινομυαλγία. Περίπου 15% της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου αποτελείται από δοκοσαεξανοϊκό οξύ, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας και προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Χορήγηση 2.500 mg από συνδυασμένο EPA/DHA συνέβαλαν στη βελτίωση του πόνου που προκαλεί η ινομυαλγία. Άλλες εκτενέστερες μελέτες δείχνουν ότι τα ω-λιπαρά μειώνουν τα τριγλυκερίδια, προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα και μπορούν να λειτουργούν σαν ένα ήπιο αντικαταθλιπτικό.

Βιταμίνες C και E: Αυτές οι δύο βιταμίνες λειτουργούν ως ισχυροί αντιοξειδωτικοί παράγοντες και προστατεύουν τα κύτταρα από τις οξειδώσεις. Μια έρευνα έδειξε ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο βιταμινών μπορεί να μειώνει τα συμπτώματα σε ασθενείς με ινομυαλγία.

L-Καρνιτίνη: Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι 500 mg καρνιτίνης τρεις φορές την ημέρα συνέβαλαν στη μείωση του πόνου και της κόπωσης που προκαλούνται από την ινομυαλγία.

Τι περιμένουμε από τη μελλοντική έρευνα

Η ερευνητική δραστηριότητα που αφορά τη διαιτητική αντιμετώπιση της ινομυαλγίας εστιάζεται γύρω από τις ευεργετικές επιδράσεις διάφορων θρεπτικών συστατικών.

Στην εργασία των Cordero και συν. (2012) επιβεβαιώθηκε σημαντική ανεπάρκεια του συνενζύμου Q10 σε διαφορετικούς τύπους ινομυαλγίας, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι ευεργετική η συμπληρωματική χορήγησή του. Η ανεπάρκεια του συνενζύμου Q10 έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς οι οποίοι υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα της νόσου.

Ακόμα, πολλές έρευνες συσχετίζουν την έλλειψη του συνενζύμου Q10 με παρουσία κατάθλιψης, αίσθημα κούρασης και άλλων χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της ινομυαλγίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, το συνένζυμο Q10 συσχετίζεται με την παθοφυσιολογία της ινομυαλγίας και οι ασθενείς, μέσω της συμπληρωματικής λήψης του, μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά.
Βιταμίνη D και ινομυαλγία

Σχετικά με τη βιταμίνη D, από την όλη ερευνητική δραστηριότητα υποστηρίζεται η απόλυτη σημασία της. Η βιταμίνη D παρουσιάζει σαφή επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με ινομυαλγία. Όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, παρατηρείται έξαρση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας, ενώ, όταν είναι επαρκής, τα συμπτώματα μειώνονται (Wepner et al. 2014).

Σε άλλη έρευνα διαφάνηκε συσχέτιση μεταξύ της έντασης του πόνου που νιώθουν οι ασθενείς με ινομυαλγία και της έλλειψης βιταμίνης D. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συναντώνται συχνά σε χρόνιες καταστάσεις άλγους (όπως συμβαίνει στην ινομυαλγία).

Ταυτόχρονα, η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D επιφέρει άμεση επίπτωση στην ένταση του άλγους. Οι συγγραφείς υπογράμμισαν το γεγονός ότι οι ασθενείς που εμφάνιζαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είχαν μεγαλύτερη αίσθηση του πόνου (Okumus et al. 2013).

Επομένως, η συγκεκριμένη βιταμίνη χρήζει ιδιαίτερης διερεύνησης από περαιτέρω έρευνες, που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και προς αυτή την κατεύθυνση.


Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhDπηγή.dgrigorakis.gr

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|9FFEC3E2-F5E4-42FB-8E3F-19D9791AE07D
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|D0169BEE-AD13-48FA-A003-7089BC5F7610
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok