Ω-3 & ω-6 λιπαρά οξέα: Ποιας ασθένειας επιταχύνουν την εξέλιξη

Κοινοποίηση


Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που ο οργανισμός δεν συνθέτει μόνος του, γι’ αυτό πρέπει να τα λαμβάνουμε μέσω των τροφών ή συμπληρωμάτων.

Βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα παχιά ψάρια, τα ιχθυέλαια και κάποιους σπόρους (λιναρόσπορος, καρύδια κ.α.).

Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία, καθώς προστατεύουν από τη φλεγμονή και ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού.

Ως αποτέλεσμα, βάζουν φρένο στην πρόοδο πολλών χρονίων παθήσεων, όπως η καρδιακή νόσος, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο διαβήτης, η άνοια και ο καρκίνος.


Όπως διαπίστωσαν ωστόσο οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου και του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ, ο μεταβολισμός των ω-3 και ω-6 ακόρεστων λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο σχετίζεται με την πρόοδο της νόσου Αλτσχάιμερ.

Το Αλτσχάιμερ προκαλεί απώλεια βασικών λειτουργιών, όπως η μνήμη και η ομιλία.

Σήμερα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο βασικός λόγος εκδήλωσης των προβλημάτων μνήμης στους ανοϊκούς ασθενείς είναι η παρουσία δύο μεγάλων μορίων στον εγκέφαλο, της Ταυ και της αμυλοειδούς πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες αυτές αρχίζουν να συσσωρεύονται στον εγκέφαλο έως και 20 χρόνια πριν την έναρξη της νόσου.

Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα εγκεφαλικού ιστού από 43 άτομα, 57-95 ετών. Συνέκριναν τις διαφορές στα μικρά μόρια σε τρεις ομάδες: 14 άτομα με υγιείς εγκεφάλους, 15 που είχαν υψηλά επίπεδα Ταυ και αμυλοειδούς πρωτεΐνης αλλά χωρίς προβλήματα μνήμης και 14 κλινικά διαγνωσμένων με νόσο Αλτσχάιμερ.

Επίσης, εξέτασαν τρεις διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, μία που έχει λίγη Ταυ και αμυλοειδές, μία που έχει περισσότερη Ταυ πρωτεΐνη και μια άλλη που έχει περισσότερο αμυλοειδές. Τα κύρια μόρια που ήταν διαφορετικά ήταν έξι μικρά λιπαρά, περιλαμβανομένων των ωμέγα, που άλλαζαν εν αφθονία σε διαφορετικές εγκεφαλικές περιοχές.

Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα ήταν σημαντικά μειωμένα στους εγκεφάλους των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ, συγκριτικά με τα υγιή άτομα.

«Αν και μικρή η μελέτη, τα αποτελέσματα δείχνουν έναν σημαντικό και μη αναμενόμενο ρόλο των λιπαρών στην εκδήλωση της άνοιας. Μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, τα κατά τα άλλα ωφέλιμα ω-3 λιπαρά, και ειδικά το DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ), αυξάνει την πρόοδο της νόσου», εξηγεί η Δρ Κριστίνα Λεγκιντο Κουιγκλεϊ, συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS Medicine.
πηγή.onmed.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|7A443A4A-C7AB-4FD2-9C87-DD2BDED083F5
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok