Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα μικρόβια όταν ταξιδεύουμε

Κοινοποίηση
Είτε ταξιδεύετε για ένα από τα Κυκλαδίτικα νησιά μας για διακοπές, είτε για ένα επαγγελματικό ραντεβού σε μια άλλη πόλη ή χώρα, το ταξίδι είναι από μόνο του ένα στρεσογόνο γεγονός. Το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να σας συμβεί είναι να αρρωστήσετε. Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετά μικρόβια που κρύβονται στα πόμολα, στα τραπέζια, στα καθίσματα, αλλά και στα εστιατόρια.

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2018 στο BMC Infectious Diseases, τα πλαστικά δοχεία στον έλεγχο των αεροδρομίων ήταν γεμάτα μικρόβια, και μάλιστα είχαν περισσότερα και από τα πόμολα στην τουαλέτα και τα καζανάκια. Η λίστα των βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες και βρέθηκαν σε επιφάνειες ξενοδοχείων και στους στύλους του μετρό είναι μεγάλη: σταφυλόκοκκος, Bacillus spp, E. coli, και ακόμα και οργανισμούς που αντιστέκονται στα φάρμακα.

Είναι πράγματι αλήθεια ότι τα σημεία που αγγίζουν πολλοί άνθρωποι είναι γεμάτα μικρόβια, τα οποία δυστυχώς είναι επικίνδυνα. Αλλά υπάρχουν τρόποι για να αυξήσετε τις πιθανότητες να ταξιδέψετε και να παραμείνετε υγιείς. Δεν μπορούμε να μην αγγίζουμε τίποτα. Αλλά μπορούμε να αποφύγουμε την επαφή των χεριών μας με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μέχρι να μπορέσουμε να τα πλύνουμε ή απολυμάνουμε και έτσι να μειώσουμε τη μετάδοση μικροβίων.

Ποια είναι τα πιο μολυσμένα και επικίνδυνα σημεία στα ταξίδια μας;

Τα μέρη που έχουν τα περισσότερα μικρόβια είναι σημεία που έρχονται σε επαφή με πολλά χέρια. Αλλά υπάρχουν και βρώμικες επιφάνειες που δεν θα υποπτευόμασταν ποτέ. Οι ειδικοί προειδοποιούν να προσέχουμε επιπλέον τα τραπεζάκια στα αεροπλάνα, τους στύλους των μέσων μεταφοράς, τα μενού των εστιατορίων και ειδικά επιφάνειες ή αντικείμενα στα ξενοδοχεία.

Μια έρευνα που παρουσιάστηκε στον Αμερικάνικο Σύλλογο Μικροβιολογίας, μία ομάδα ερευνητών μελέτησε βακτήρια που βρέθηκαν σε 18 διαφορετικές επιφάνειες σε 9 δωμάτια ξενοδοχείων. Βρήκαν ότι περίπου το 81% των επιφανειών σε αυτά τα δωμάτια είχαν περιττωματικά βακτήρια.

Οι χειρότερες επιφάνειες ήταν: το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, η τουαλέτα, ο νιπτήρας του μπάνιου. Ο διακόπτης της λάμπας, το χαλί και το τηλέφωνο ήταν επίσης μολυσμένα με βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες και πολλά από τα είδη καθαρισμού στα ξενοδοχεία είχαν πάνω τους βλαβερά μικρόβια. Τα πόμολα του μπάνιου, είτε το πιστεύετε, είτε όχι, βρίσκονταν χαμηλότερα στη λίστα επικινδυνότητας.


Φυσικά, αυτές οι έρευνες δεν αποτελούν λόγο για να μην πάμε διακοπές, αλλά πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι είναι καλύτερο να προσέχουμε σε σχέση με τις επιφάνειες που ξέρουμε ότι έχουν αγγίξει πολλοί. Μην πετάτε ρούχα και πετσέτες στο πάτωμα, μην αφήνετε τις οδοντόβουρτσες σας στον πάγκο, αφαιρέστε τα καλύμματα του κρεβατιού μόλις φτάσετε και προσέχετε με τι φέρνετε το πρόσωπό σας σε επαφή σε τέτοια μέρη.

Πώς προστατευόμαστε από τα μικρόβια όταν ταξιδεύουμε
Ο καλύτερος τρόπος να προστατευτείτε από τα μικρόβια που συναντάτε στα ταξίδια σας είναι να πλένετε τα χέρια σας τακτικά. Αλλά προσεκτικά. Κρατήστε ένα απολυμαντικό στην τσάντα σας, αν και αυτό δεν αντικαθιστά το κανονικό πλύσιμο των χεριών.

Μια άλλη πρόταση είναι να έχετε μαζί σας αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια για να σκουπίζετε τις επιφάνειες των ξενοδοχείων. Προσπαθήστε να επισκέπτεστε εστιατόρια και καταστήματα που ξέρετε με κάποιο τρόπο ότι προσέχουν υγειονομικά. Αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό και μάλιστα σε χώρες εκτός Ευρώπης, χρειάζεται να ελέγξετε επίσημα αν χρειάζεται να κάνετε κάποιο εμβόλιο.


Πηγές.enallaktikidrasi.com
https://wwwnc.cdc.gov/travel

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-06/asfm-tmc061312.php

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Deposition of respiratory virus pathogens on frequently touched surfaces at airports.

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|1ED73AB2-6AA8-448A-9E80-568808047187
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok