Πρωτεϊνουρία: Τι είναι και πώς συνδέεται με την άνοια

ΚοινοποίησηO όρος πρωτεϊνουρία αναφέρεται στην ύπαρξη ποσότητας πρωτεΐνης στα ούρα μεγαλύτερης από τη φυσιολογική που θεωρείται μέχρι 150mg/ημ.

Οι πάσχοντες από πρωτεϊνουρία συνήθως δεν αναφέρουν συμπτώματα. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις μεγάλης πρωτεϊνουρίας όπου μπορεί να παρατηρηθούν οιδήματα στα πόδια και στα βλέφαρα, ή/και αφρώδη ούρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ανίχνευση της πρωτεϊνουρίας είναι τυχαία. Άτομα που θα πρέπει όμως να ελέγχονται για την ύπαρξή της είναι όσοι πάσχουν από διαβήτη, υπέρταση, νεφροπάθεια ή άτομα με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου.

Η διάγνωση της πρωτεϊνουρίας είναι σημαντική γιατί υποδηλώνει συνήθως νεφρική βλάβη και είναι προγνωστικός δείκτης τόσο της νεφρικής λειτουργίας όσο και καρδιαγγειακών συμβαμάτων.


Όπως αποκάλυψε νέα έρευνα, οι άνθρωποι με πρωτεϊνουρία έχουν αυξημένο κίνδυνο νοητικής εξασθένησης ή άνοιας.

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν στοιχεία δημοσιευμένων ερευνών που αφορούν τα νεφρικά προβλήματα και την εμφάνιση νοητικής εξασθένησης ή άνοιας.

Η πρωτεΐνη στα ούρα είναι σημάδι νεφρικών προβλημάτων, τα οποία αποτελούν πιθανούς παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι άνθρωποι με πρωτεΐνη στα ούρα αντιμετώπιζαν 35% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νοητική εξασθένηση ή άνοια σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς πρωτεΐνη στα ούρα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού προστίθεται στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η νεφρική δυσλειτουργία είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για νοητική εξασθένηση ή άνοια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.πηγή.onmed.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|3CC68FC3-4314-4CE2-86F7-E8D67150A842
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok