Εξάψεις: 6 κοινές αιτίες εκτός από την εμμηνόπαυση

Κοινοποίηση

Οι εξάψεις είναι ένα αίσθημα έντονης ζέστης που διαπερνά όλο το σώμα και συνήθως συνοδεύεται από ταχυκαρδία και εφίδρωση.

Πρόκειται για το πιο κοινό σύμπτωμα της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης, μπορεί όμως να οφείλονται και σε άλλες καταστάσεις όπως οι εξής:
Περιττά κιλά

Η παχυσαρκία σχετίζεται με πιο συχνές και έντονες εξάψεις στη μέση ηλικία των γυναικών. Αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα κάποιων ορμονών. Ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος έχει συσχετιστεί με σημαντικά υψηλότερη τεστοστερόνη και χαμηλότερη οιστραδιόλη, προγεστερόνη και άλλες γυναικείες ορμόνες στη μέση ηλικία των γυναικών. Τα υψηλότερα επίπεδα ορμονών επηρεάζουν τα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη θερμοκρασία του σώματος προκαλώντας εξάψεις.

Η διατροφή και η άσκηση μπορούν να ανακουφίσουν από τις εξάψεις, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο. Σε σύγκριση με υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που δεν προσπαθούν να χάσουν βάρος, όσες έτρωγαν υγιεινά και ασκούνταν 200 λεπτά την εβδομάδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν λιγότερες εξάψεις, λένε οι συγγραφείς της μελέτης.
Τροφικές αλλεργίες

Σχεδόν όλοι αισθανόμαστε ένα κύμα ζέστης όταν τρώμε κάτι πολύ πικάντικο. Είναι πιθανό όμως να πάσχετε από κάποια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία σε τροφές, γεγονός που εξηγεί τις εξάψεις σας. Το αλκοόλ, η καφεΐνη και κάποιες πρόσθετες ουσίες, όπως τα θειώδη, σχετίζονται με τις εξάψεις. Την επόμενη φορά που θα καταναλώσετε κάποιο από αυτά, δώστε προσοχή στην αντίδραση του οργανισμού σας. Αν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο, συζητήστε το με ένα γιατρό ή διατροφολόγο.
Άγχος

Όταν το άγχος γίνεται πολύ έντονο και παρατεταμένο, κυριαρχεί στις εκδηλώσεις του ατόμου, κινητοποιείται από ερεθίσματα που δεν είναι σημαντικά για την επιβίωση και οδηγεί σε λανθασμένες προβλέψεις και εκτιμήσεις, τότε παύει να αποτελεί προσαρμοστικό μηχανισμό και γίνεται παθολογικό. Μία από τις σωματικές εκδηλώσεις του άγχους, που παράγονται από την αυξημένη δραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος, είναι και οι εξάψεις. Προσπαθήστε να παίρνετε τακτικά βαθιές αναπνοές. Κάντε γιόγκα ή διαλογισμό που βοηθούν στην διαχείριση του άγχους ή μιλήστε με κάποιο ειδικό.

Εξάψεις: 6 κοινές αιτίες εκτός από την εμμηνόπαυση

Υπερθυρεοειδισμός

Ο υπερθυρεοειδισμός, δηλαδή η υπερέκκριση θυρεοειδικών ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα, προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες και οι κλινικές του εκδηλώσεις ποικίλουν ανάλογα με τη βαρύτητα και τη διάρκεια της νόσου. Στις πιο σοβαρές μορφές ο ασθενής έχει εξάψεις και δεν ανέχεται τη ζέστη.
Αν έχετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή σας, θα δείτε και άλλα συμπτώματα εκτός από εξάψεις, όπως ταχυκαρδία, ανεξήγητη απώλεια βάρους και αίσθημα υπερβολικής κόπωσης σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.
Θερμοκρασία δωματίου

Αν ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας ιδρωμένοι, είναι πιθανό να φταίει η υψηλή θερμοκρασία του δωματίου ή τα πολλά σκεπάσματα και τα ρούχα που φοράτε. Μην κοιμάστε με αναμμένο καλοριφέρ και απαλλαγείτε από τα περιττά ρούχα και σκεπάσματα.
Φάρμακα

Κάποια φάρμακα, όπως τα οπιοειδή αναλγητικά, τα αντικαταθλιπτικά, αλλά και κάποια φάρμακα για την οστεοπόρωση μπορεί να είναι η αιτία των εξάψεών σας. Συζητήστε το με τον γιατρό σας.


πηγή.giatros-in.gr


7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|A716E222-C4D0-405B-9465-21FF783EEB05
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|78FD52C5-6E87-4B69-998F-95CFBCB7F0FE
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok