Τριχόπτωση στους άνδρες: Aιτίες, λύσεις και θεραπείες

Κοινοποίηση
Περίπου το 85% των ανδρών αρχίζουν να έχουν σημαντική αραίωση των μαλλιών τους από τη στιγμή που φτάνουν τα 50 χρόνια τους. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους από τα 21 τους.

Το θέμα αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία από τους άνδρες και αυτός είναι και ο λόγος που κυκλοφορούν μια σειρά από μύθοι για το τι είναι αυτό που προκαλεί την φαλάκρα.

Μήπως δεν θα έπρεπε να φοράνε αθλητικό καπέλο;

Μήπως φταίει ο στρατός, το δίκοχο ή το κράνος;

Μήπως όταν κάποιος χαϊδεύει τα μαλλιά τους και περνάει τα δάχτυλά του μέσα απ΄ αυτά τούς κάνει ζημιά; Μήπως φταίει το βούρτσισμα ή το styling;

Τίποτα απ’ αυτά δεν φταίει. Απλά αποφύγετε να φέρεστε υπερβολικά τραχιά στα μαλλιά σας.

Φταίει το κάπνισμα;

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχει μια σημαντική σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και το πόσο γρήγορα χειροτερεύει η φαλάκρα των ανδρών. Ετσι, αν χρειάζεστε έναν επιπλέον λόγο για να κόψετε το κάπνισμα, αυτή είναι η ευκαιρία. Θα προλάβετε την πρόωρη απώλεια των μαλλιών σας.

Τι λέει η τριχόπτωση για την υγεία σας

Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις η απώλεια των μαλλιών -γνωστή ως αλωπεκία- δεν σηματοδοτεί ιατρικό πρόβλημα. Κι αυτή ακόμα η αλωπεκία δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Αλλά οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της τριχόπτωσης σχετικά με την πρώτη εντύπωση που θα κάνετε ή αν η φαλάκρα σας κάνει να φαίνεστε μεγαλύτερος, είναι κοινές στους περισσότερους άνδρες.

Τι προκαλεί την τριχόπτωση;

Περισσότερο από το 95% της ανδρικής τριχόπτωσης αποτελεί ένα γενετικό γνώρισμα. Το γονίδιο μπορεί να προέλθει και από τους δύο γονείς, όχι μόνο από τον πατέρα. Σε άλλες περιπτώσεις, ευθύνονται ορισμένα φάρμακα. Μπορεί να έχετε πάρει πολλή βιταμίνη Α, ή να μην έχετε αρκετή πρωτεΐνη κι αυτό μπορεί να προκαλεί την τριχόπτωση. Η δραματική απώλεια των μαλλιών, γνωστή ως τελογόνος απώλεια των τριχών, μπορεί να προκληθεί από ασθένεια ή άγχος. Στους άνδρες η τριχόπτωση που δεν είναι αποτέλεσμα γονιδίου, είναι αναστρέψιμη.

Πώς να κρατήσετε τα μαλλιά σας

Η πρόληψη της τριχόπτωσης είναι πιο εύκολη από την αντικατάσταση των μαλλιών, από τη στιγμή που θα τα χάσετε. Αν θέλετε να βρείτε κάτι που θα λειτουργήσει για εσάς, προχωρήστε σε θεραπεία. Αλλά να είστε προσεκτικοί. Είναι πολλά τα προϊόντα που υπόσχονται θαύματα και στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από απάτη. Σε περίπτωση που αμφιβάλετε για ένα προϊόν απευθυνθείτε στο γιατρό σας ή σε έναν δερματολόγο γιατί αυτοί είναι σε θέση να σας βοηθήσουν.

Το φάρμακο minoxidil

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει τρόπος να θεραπευτεί η φαλάκρα που είναι θέμα γονιδίου, μπορείτε, ωστόσο, να την επιβραδύνετε με κάποια φάρμακα. Το minoxidil είναι ένα απ’ αυτά. Eφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής και μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό της τριχόπτωσης, ενώ μπορεί σε μερικούς άνδρες να αυξήσει ακόμα και την τριχοφυΐα. Από τη στιγμή, όμως, που θα σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε, ξαναρχίζει η απώλεια των μαλλιών.

//


Ξεκίνημα φαλάκρας: Tι να περιμένετε

Το πιο ενδεικτικό σημάδι ότι έχετε κάποιο γονίδιο που οδηγεί σε τριχόπτωση είναι η υποχώρηση των μαλλιών σε σχήμα Μ, πάνω από το μέτωπο. Στη συνέχεια, τα μαλλιά στην κορυφή του κεφαλιού σας αρχίζουν να λεπταίνουν αφήνοντας ένα φαλακρό σημείο. Τελικά το σημείο Μ και η κορυφή του κεφαλιού συναντιούνται αφήνοντας ένα μοτίβο σε στιλ πέταλου στα μαλλιά σας στις πλευρές του κεφαλιού.

Φταίνε οι ορμόνες;

Οταν το πρόβλημα είναι γονιδιακό, μια ορμόνη που ονομάζεται DHT προκαλεί τη συρρίκνωση των τριχοθυλακίων. Τελικά τα τριχοθυλάκια συρρικνώνονται τόσο πολύ που η τρίχα δεν μπορεί να μεγαλώσει ξανά σ’ αυτά.

Φάρμακο Finasteride

Η φιναστερίδη (finasteride) λαμβάνεται ως χάπι που επιβραδύνει την απώλεια των τριχών, επιβραδύνοντας την παραγωγή της ορμόνης DHT. Μερικοί άνδρες έχουν τη δυνατότητα να ξαναβγάλουν μαλλιά όταν τη χρησιμοποιούν. Σε γενικές γραμμές θεωρείται πως λειτουργεί καλύτερα από την μινοξιδίλη (minoxidil). Ομως και αυτό το φάρμακο λειτουργεί μόνο για όσο καιρό χρησιμοποιείται.

Περούκα ή ποστίς;

Οι περούκες και τα ποστίς έχουν διανύσει πολύ δρόμο και πλέον δεν είναι τόσο εύκολο να τα αντιληφθεί κανείς, όπως συνέβαινε κατά κόρον στο παρελθόν. Με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα βρείτε κάτι που είναι κατάλληλο για εσάς, πράγμα που απαιτεί πολύ χρόνο και πολλή μελέτη. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα σε κόστος και ποιότητα, αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψιν και το κόστος της τακτικής συντήρησης που απαιτείται. Αν καταλήξετε σ’ αυτή τη λύση, φροντίστε να ταιριάζει με το δικό σας χρώμα μαλλιών, το πάχος και την τρίχα.

Τι γίνεται με τη μεταμόσχευση μαλλιών

Ενας γιατρός θα πάρει υγιή μαλλιά από το πίσω και το πλαϊνό μέρος του κεφαλιού σας και θα τα φέρει επάνω για να αποκατασταθεί η φυσική εμφάνιση. Οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών μπορεί να είναι δαπανηρές και μπορεί να χρειαστείτε αρκετές διαδικασίες. Μετά από δύο μήνες τα περισσότερα από τα μεταμοσχευμένα μαλλιά αποβάλλονται, αλλά η νέα τρίχα μεγαλώνει. Μέσα σε έξι μήνες η τρίχα αρχίζει να φαίνεται κανονική.

Κάντε το καλύτερο με τα μαλλιά που έχετε

Υπάρχουν μερικά κόλπα και στιλ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε την απώλεια των μαλλιών σας λιγότερο αισθητή. Κόβοντας τα αραιωμένα μαλλιά σας κοντά μπορείτε να αποφύγετε την ταλαιπωρία από τη χτένα. Η περιποίηση με προϊόντα styling μπορεί να τους προσθέσει όγκο, ενώ ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή μπορείτε να τα διατηρήσετε υγιή και απαλά.
πηγή.medinova.gr7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|68362350-17E1-4474-8F6D-6DFC982F132B
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok