Τα ωμέγα-3 λιπαρά αναστέλλουν σημαντικά την ανάπτυξη όγκων στο στήθος

Κοινοποίηση
Μια νέα μελέτη που μόλις δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutritional Biochemistry είναι η πρώτη που παρέχει σύμφωνα με τους ερευνητές “αδιάσειστα στοιχεία ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.”

Όμως, για πόσο μεγάλο κίνδυνο μιλάμε;

Για τεράστιο

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Guelph διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων του μαστού κατά 30%!!!! κυρίως εάν ξεκινήσει από μικρή ηλικία.
Είναι ένα σημαντικό εύρημα, δήλωσε ο David Ma, καθηγητής στο Τμήμα Ανθρώπινης Υγείας και Διατροφικών Επιστημών του Guelph, και ένας από τους συντάκτες της μελέτης. Έχουμε αποδείξει ότι η δια βίου έκθεση σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει ευεργετικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών – σε αυτή την περίπτωση, στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε αποδείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι η κινητήρια δύναμη και όχι κάτι άλλο

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως και είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες. Ενώ οι οπαδοί του υγιεινού τρόπου ζωής και πολλοί ερευνητές του καρκίνου έχουν από καιρό σκεφτεί ότι η διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη κακοηθειών, οι μελέτες για να τεκμηριωθούν αυτοί οι ισχυρισμοί ήταν ασυνεπείς ή ακόμη και ανύπαρκτες.

Να τι έκαναν ο Ma και η ερευνητική του ομάδα. Δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια για να παράγουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά και να αναπτύσσουν όγκους του μαστού. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τα σύγκριναν με ποντικούς γενετικά τροποποιημένους μόνο για την ανάπτυξη των ίδιων όγκων. Τα αποτελέσματα; Οι ποντικοί με την έκθεση σε ωμέγα-3, όχι μόνο είχαν 30% λιγότερους όγκους, αλλά οι όγκοι του μαστού που είχαν αναπτύξει ήταν κατά ένα τρίτο μικρότεροι απ’ ότι στους υπόλοιπους ποντικούς.

Αυτό το μοντέλο παρέχει μία καθαρά γενετική προσέγγιση για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της δια βίου έκθεσης σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα πάνω στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Απ’ ότι γνωρίζουμε, δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν τέτοια προσέγγιση για τη διερεύνηση του ρόλου των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και του καρκίνου του μαστού, δήλωσε ο Ma. Το γεγονός ότι ένα θρεπτικό συστατικό μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη και δημιουργία των όγκων είναι αξιοσημείωτο και έχει σημαντικές συνέπειες στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Είναι γνωστό ότι ο μεταβολισμός των οιστρογόνων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου του μαστού. Τα πολυακόρεστα λιπαρά, όπως τα ω-3, εξισορροπούν και επαναφέρουν στην κανονική τους κατάσταση τα ένζυμα που εμπλέκονται σε αυτό τον μεταβολισμό.

Ο Ma, ο οποίος είναι ειδικός στο πώς τα λίπη επηρεάζουν την υγεία και την ασθένεια, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι ελπίζει η μελέτη να οδηγήσει σε περισσότερες έρευνες σχετικά με τη χρήση της διατροφής για τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου και για τα οφέλη της υγιεινής διαβίωσης. «Η πρόληψη είναι μια περιοχή με όλο και μεγαλύτερη σημασία. Εργαζόμαστε για να χτίσουμε ένα καλύτερο πλανήτη, και αυτό περιλαμβάνει έναν καλύτερο τρόπο ζωής και διατροφής», είπε.
“Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της μείωσης των κρουσμάτων της νόσου μπορεί να έχουν τεράστια επίδραση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.”

Υπάρχουν, όμως, κι άλλα καλά νέα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με βάση τη διατροφή και με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά από ερευνητές του Harvard. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα καροτενοειδή (φυτοθρεπτικά συστατικά που βρέθηκαν σε κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα φρούτα και λαχανικά) μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|3B91F1DD-EA18-438F-A4BE-5C32E920C499
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok