Τα Κορυφαία 5 Συμπληρώματα που Καταπολεμούν τα Αυτοάνοσα Νοσήματα και Ποιες Ουσίες Πρέπει να Αποφύγετε!

Κοινοποίηση
Εάν πάσχετε από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής που ενδεχομένως λαμβάνετε. Ας δούμε πέντε συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να καταπραΰνουν τα συμπτώματα – και τι πρέπει να αποφεύγουμε.

Υπάρχουν περισσότερες από 80 γνωστές αυτοάνοσες ασθένειες και περίπου το 20% του πληθυσμού πάσχει τουλάχιστον από ένα αυτοάνοσο νόσημα. (1) Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για τα αυτοάνοσα νοσήματα, τα καλά νέα είναι ότι τυχόν αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής ενδεχομένως να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα και να βελτιώσουν τη υγεία μας. Ενώ μια καλή διατροφή είναι η πρώτη γραμμή άμυνας, τα υψηλής ποιότητας συμπληρώματα ενδεχομένως να βοηθήσουν το σώμα μας, ειδικά κατά τη διάρκεια εξάρσεων των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Τι είναι το αυτοάνοσο νόσημα.

Η αυτοάνοση ασθένεια προκύπτει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει υγιή κύτταρα και ιστούς θεωρώντας τους εισβολείς και αρχίζει να τους επιτίθεται. Ένα αυτοάνοσο νόσημα έχει στάδια σοβαρότητας και μπορεί να οφείλεται ακόμη και σε γενετικούς παράγοντες ή σε σοβαρά προβλήματα υγείας. (2)

Ας λάβουμε υπ΄όψιν τα εξής:

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει ένα συμπλήρωμα διατροφής που να είναι κατάλληλο για κάθε κατάσταση αυτοάνοσης ασθένειας, οπότε θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με ορισμένους τύπους συμπληρωμάτων. Εάν πάσχετε από κάποιο αυτοάνοσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν τύποι συμπληρωμάτων που θα πρέπει να αποφεύγονται και αναφέρονται παρακάτω.

Πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων.

Εάν λαμβάνετε επί του παρόντος συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη θεραπεία της αυτοάνοσης ασθένειας, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας όσον αφορά την ασφάλεια των συμπληρωμάτων που έχετε υπ΄όψιν. Διαφορετικά, διακινδυνεύετε δυνητικά επιβλαβείς ή επισφαλείς αλληλεπιδράσεις φαρμάκων.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όσον αφορά τα συμπληρώματα ανοσοποίησης.

Ενδεχομένως να είναι καλή ιδέα να λάβετε συμπληρώματα ανοσοποίησης, ωστόσο, το γεγονός είναι ότι όσοι πάσχουν από αυτοάνοση νόσο έχουν ήδη ένα υπερευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα. Ορισμένα συμπληρώματα δρουν απλώς ενισχυτικά και ίσως προκαλέσουν και σοβαρότερες βλάβες. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα συμπληρώματα ανοσοποίησης όπως το σκόρδο και η εχινάκεια. (3)

Προσέξτε τη μελατονίνη

Η μελατονίνη βρίσκεται συνήθως σε φυσικά βοηθήματα ύπνου. Όσοι πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο, ίσως χρειαστεί να την αποφύγουν επειδή προκαλεί διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος. (4) Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τον κατάλογο με τα συστατικά, όπως οι πολυβιταμίνες και οποιοδήποτε προϊόν που βοηθά στον ύπνο, καθώς αυτά τα προϊόντα είναι πιθανό να περιέχουν μελατονίνη.

Τα κορυφαία 5 συμπληρώματα για τα αυτοάνοσα νοσήματα!
Τα συμπληρώματα μπορούν να μας ανακουφίσουν από συμπτώματα αυτοάνοσων ασθενειών. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πρώτα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν τη χορήγηση οποιουδήποτε νέου συμπληρώματος.

Kουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη είναι η δραστική ουσία του κουρκουμά, γνωστή για την ιδιότητά της να καταπολεμά τυχόν φλεγμονές, οι οποίες είναι η κύρια αιτία των αυτοάνοσων. Δρα επίσης ως μέσο καταπολέμησης ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ρυθμίζοντας τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες στα ανοσοκύτταρα. (5) Αυτά είναι τα καλά νέα για την εξισορρόπηση τόσο των ανοσοποιητικών όσο και των φλεγμονωδών αντιδράσεων του οργανισμού.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε την κουρκουμίνη στη διατροφή σας, πασπαλίζοντας με κουρκουμά τις αγαπημένες σας τηγανιτές πατάτες, τα smoothies, ή τον καφέ σας. Προσθέστε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι για να αυξήσετε την απορρόφηση του κουρκουμά.

Γλουταθειόνη

Η γλουταθειόνη είναι το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό του σώματος και παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Μελέτες έδειξαν χαμηλές συγκεντρώσεις γλουταθειόνης σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και συστηματικό λύκο, υποδηλώνοντας πως οι χαμηλές συγκεντρώσεις αυτής της ουσίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αυτοάνοσης ασθένειας. (6) Παράλληλα, άλλη μελέτη συνέδεσε τα χαμηλά επίπεδα γλουταθειόνης με αυτοάνοσες ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η δερματίτιδα. (7)

Η γλουταθειόνη παίζει επίσης ρόλο στην αποτοξίνωση. Τυχόν ανεπάρκεια γλουταθειόνης, που βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, ίσως οδηγήσει σε διαταραχές του ανοσοποιητικού λόγω των τοξινών.

Υπάρχουν δύο επιλογές για συμπλήρωμα υψηλής ποιότητας γλουταθειόνης. Η πρώτη είναι η λιποσωμική γλουταθειόνη, η οποία περιέχει ένα προστατευτικό στρώμα λίπους για να την προστατεύει καθώς κυκλοφορεί μέσω της στομαχικής επένδυσης για να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Σύμφωνα με μελέτες, αυτός ο τύπος βοηθά στη βελτίωση των αποθεμάτων γλουταθειόνης του οργανισμού, βελτιώνοντας τους δείκτες ανοσοποιητικού και οξειδωτικού στρες. (8)

Η ακετυλο-γλουταθειόνη είναι μια άλλη επιλογή υψηλής ποιότητας και μπορεί να είναι πιο σταθερή και πιο εύκολα απορροφίσιμη. Όποια και αν επιλέξετε, φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του παρασκευαστή.

L-Γλουταμίνη

Η L-γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται συνήθως για να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του διαρρέοντος εντέρου, το οποίο αποτελεί βασική αιτία αυτοάνοσων νοσημάτων.

Η σύνδεση μεταξύ διαρροής εντέρων και αυτοάνοσων ασθενειών έγκειται στο γεγονός ότι οι τοξίνες ενδέχεται να διαρρεύσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν ανοσολογική αντίδραση. Εάν αυτό συμβαίνει επανειλημμένα, μπορεί να εκδηλωθεί αυτοάνοση ασθένεια. (9) Ευτυχώς, το συμπλήρωμα L-γλουταμίνης μπορεί να αποτρέψει την κατάσταση αυτή, ενισχύοντας την αρτιότητα του βλεννογόνου του εντέρου. (10)

Η L-γλουταμίνη κυκλοφορεί σε σκόνη. Προσθέστε τη συνιστώμενη δοσολογία σε ένα ποτήρι νερό ή σε smoothie.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι εξαιρετικά για τη στήριξη της εντερικής υγείας και μπορεί να είναι χρήσιμα για όσους πάσχουν από αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα και η πολλαπλή σκλήρυνση. Σύμφωνα με μια μελέτη, τα προβιοτικά βοήθησαν στη μείωση των συμπτωμάτων πρησμένων και μαλακών αρθρώσεων σε εκείνους που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και μείωσε τα επίπεδα αντιδραστικής πρωτεΐνης C, γεγονός που αποτελεί δείκτη φλεγμονής του οργανισμού. (11)

Μπορείτε να λάβετε μεγαλύτερη ποσότητα προβιοτικών με την κατανάλωση ζυμωμένων τροφίμων όπως kimchi ή ξινολάχανο, αλλά μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε προβιοτικά συμπληρώματα.

Ρεσβερατρόλη

Η ρεσβερατρόλη είναι μια πολυφαινόλη που δρα ως αντιοξειδωτικό και επιδρά θετικά σε άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσες ασθένειες. Σύμφωνα με μια μελέτη το συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και μειώνει ακόμη και την πρόοδο ασθενειών όπως ο συστηματικός λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και ο διαβήτης τύπου 1. (12)

Η ρεσβερατρόλη μειώνει επίσης τις προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες ενώ αυξάνει τις αντιφλεγμονώδεις κυτοκίνες στο σώμα. Αυτό μπορεί να ανακουφίσει από συμπτώματα χρόνιας φλεγμονής του εντέρου που σχετίζεται με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και τη νόσο του Crohn. (13)

Ανακεφαλαιώνοντας!!

Εάν πάσχετε από κάποια αυτοάνοση ασθένεια, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και ποια ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάσταση. Μπορεί να μην υπάρχει θεραπεία για τα αυτοάνοσα νοσήματα, ωστόσο η σωστή διατροφή, ο υγιεινός τρόπος ζωής και η λήψη κατάλληλων συμπληρωμάτων βοηθούν και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και την γενικότερη κατάσταση της υγείας. Φροντίστε σε κάθε περίπτωση να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν προσθέσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπληρώματα στη θεραπευτική αγωγή για το αυτοάνοσο νόσημα.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.


πηγή.naturalsoul.gr


7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|5DEA770C-0A04-44DC-81B7-4EB31D095CA2
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok