Σκλήρυνση κατά πλάκας και ευεργετικές τροφές

Κοινοποίηση
Σκλήρυνση κατά πλάκας και ευεργετικές τροφές

Λίγα λόγια για την ασθένεια :

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ) είναι η πιο συνηθισμένη μη τραυματική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, το οποίο απαρτίζεται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η ιατρική της ονομασία είναι διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα.

Η ΣκΠ εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιο μας του οργανισμού καταστρέφει τη μυέλινη, το προστατευτικό περίβλημα των νευρικών ινών. Καθώς το κεντρικό νευρικό σύστημα αποτελείται από εκατομμύρια νευρικές ίνες, δυνητικά όλες είναι δυνατόν να προσβληθούν από την ασθένεια.

Οι ουλές που σχηματίζονται λόγω της φλεγμονής των νευρικών ινών, δημιουργούν ενός είδους «σκλήρυνση» και αναφέρονται ως “πλάκες” ή “εστίες”. Καθώς οι ουλές εκδηλώνονται τυχαία σε πολλά σημεία σε όλο το κεντρικό νευρικό σύστημα, η νόσος αποκαλείται και Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ).
Είναι μια χρόνια πάθηση που συνήθως εκδηλώνεται με διαλείπουσες εξάρσεις και παρουσιάζει πολλά διαστήματα υφέσεων. Εμφανίζεται κυρίως σε νεαρή ηλικία και στα 2 φύλα, αλλά διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο, εμφανίζοντας μοναδικά συμπτώματα για κάθε διαφορετικό ασθενή.

Πολλές πτυχές της νόσου παραμένουν ανεξήγητες, η ακριβής της αιτία δεν έχει καθοριστεί ακόμα και δεν υπάρχουν μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης της. Καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη θεραπεία, διεξάγονται εκτενείς έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι φαρμακευτικές λύσεις αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις της νόσου, παρέχοντας στους πάσχοντες μια καλύτερη ποιότητα ζωής.


Σκλήρυνση κατά πλάκας και ευεργετικές τροφές:

Η διατροφή μπορεί να παίξει και αυτή σημαντικό ρόλο στα πλαίσια μιας πολύπλευρης αντιμετώπισης της νόσου. Οι ασθενείς με Σκλήρυνση κατά πλάκας είναι καλό να :

Εφαρμόζουν μια διατροφή όπου οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας θα παίζουν σημαντικό ρόλο. Καθώς η μυέλινη είναι πρωτεΐνη, η καταστροφή της προκαλεί στον οργανισμό αρνητικό ισοζύγιο αζώτου που πρέπει να αναπληρώνεται. Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνη Β12 παρέχονται από τα κρέατα, τα αυγά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, την σόγια, το φαγόπυρο, το τόφου. Περίπου 50-80 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας είναι καλό να προσλαμβάνονται σε καθημερινή βάση.

Τα όσπρια που είναι βρασμένα και συνδυασμένα με το ρύζι (πχ. φακόρυζο) παρέχουν επίσης στον οργανισμό πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Μπορούν να καταναλώνονται 1-2 φορές την εβδομάδα.

Να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών όμως λιπαρών (γάλα, ξινόγαλο, γιαούρτι, τυρί λευκό) για να λαμβάνουν βιταμίνες και ιδιαίτερα βιταμίνη Β12 , σε καθημερινή βάση.

Να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D για την πρόληψη της υγείας των οστών τους : λιπαρά ψάρια, αμύγδαλα, γαλακτοκομικά, αυγά, σουσάμι και ταχίνι.

Να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στα άτομα με Σκλήρυνση κατά πλάκας και βοηθά στην πρόληψη των μυϊκών πόνων και την ομαλότερη λειτουργία των μυών : θαλασσινά , ψάρια και καρύδια.

Να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο. Η έλλειψη του είναι συχνή στους ασθενής αυτούς. Βρίσκεται σε : ενισχυμένα δημητριακά, στο κόκκινο κρέας στα θαλασσινά, στα ξηρά φασόλια και τις φακές.

Να συμπεριλαμβάνουν στην διατροφή τους ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στα ψάρια και ιδιαίτερα στα «λιπαρά» ψάρια , στο ελαιόλαδο, στα θαλασσινά και τα ιχθυέλαια (πχ. μουρουνέλαιο).

Να συμπεριλαμβάνουν στην διατροφή τους πολυακόρεστα φυτικά λίπη από το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς, το σιτέλαιο, το λιναροσπορέλαιο.

Να ενυδατώνονται σωστά.

Να αποφεύγουν την περιττή ζάχαρη, τα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πολλή ζάχαρη , λιπαρά και αλάτι.

Να ασκούνται και να περπατούν κατόπιν οδηγίας ιατρού.

Να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής κατόπιν οδηγίας ιατρού.

Να ακολουθούν το γενικότερο μεσογειακό πρότυπο διατροφής.πηγή.diaitologia.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|BEFF5092-98F3-4FEC-A1DB-E41CA573A7A2
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok