Μάθετε τι είναι η Drunkorexia;

Κοινοποίηση

Drunkorexia είναι η “αντικατάσταση της κατανάλωσης τροφής με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή κατανάλωσης τροφής μαζί με επαρκείς ποσότητες αλκοόλ, ώστε να προκληθεί εμετός ως μέθοδος καθαρισμού ή/ και απώλειας αισθήσεων-συναισθημάτων’’, σύμφωνα με την Εθνική Οργάνωση Διατροφικών Διαταραχών.
Σε γενικές γραμμές, ένα πρόσωπο που πάσχει από «drunkorexia», θα στερήσει από τον εαυτό του τη τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν αυτός ή αυτή αργότερα στην ημέρα έχει σκοπό την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
Η κατηγορία ατόμων που υποφέρουν από drunkorexia είναι επί το πλείστον φοιτητές, και πιο συγκεκριμένα φοιτήτριες. Ωστόσο, οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με μια τέτοια συμπεριφορά. Αν και περισσότεροι άνδρες συμμετέχουν σε ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος, περισσότερες είναι οι γυναίκες που υποφέρουν από drunkorexia.

Η Εθνική Οργάνωση Διατροφικών Διαταραχών ορίζει την drunkorexia ως συμπεριφορές που περιλαμβάνουν “αντικατάσταση της κατανάλωσης τροφής με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή κατανάλωσης τροφής μαζί με επαρκείς ποσότητες αλκοόλ, ώστε να προκληθεί εμετός ως μέθοδος καθαρισμού ή/ και απώλειας αισθήσεων-συναισθημάτων.”
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από τον William B. Stevens με τίτλο
«Η κατανάλωση αλκοόλ και οι διατροφικές συμπεριφοράς μεταξύ Ελλήνων φοιτητών» έδειξε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των Ελλήνων φοιτητών ήταν σημαντικά υψηλότερη από ό,τι στους μη-Έλληνες.
Επίσης, οι Έλληνες φοιτητές παρουσίασαν μεγαλύτερη συχνότητα καθαρτικών συνηθειών, καθώς και μειωμένη πρόσληψη τροφής πριν την κατανάλωση αλκοόλ.

Γιατί τα άτομα- φοιτητές οδηγούνται στην Drunkorexia;

Γενικά, υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη που υιοθετούν οι γυναίκες, ότι με τη μείωση του αριθμού των θερμίδων από τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της ημέρας και αντικατάστασης αυτών με αλκοόλ, θα επιτευχθεί η πρόληψη αύξησης του σωματικού βάρους. Πιστεύουν ότι το αλκοόλ θα τους παρέχει τις θερμίδες που απέφυγαν να καταναλώσουν νωρίτερα μέσα στην ημέρα, μέσω τροφίμων.
Ωστόσο, το αλκοόλ δεν έχει καμία θρεπτική αξία, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν «κενές θερμίδες». Άνδρες και γυναίκες μπορεί να οδηγηθούν σε αυτή τη συνήθεια εξοικονομώντας χρήματα από το φαγητό, ώστε να μπορούν να διαθέσουν περισσότερα στη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
Τέλος, όσοι επιθυμούν να φτάσουν γρήγορα σε κατάσταση μέθης, αποφεύγουν τη κατανάλωση τροφίμων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ταχύτερη απορρόφηση του αλκοόλ από το στομάχι και το λεπτό έντερο.
Σε πολλές περιπτώσεις, το σώμα του χρήστη δεν είναι σε θέση να απορροφήσει ή να επεξεργαστεί το αλκοόλ αρκετά γρήγορα και έτσι να αποφευχθεί δηλητηρίαση από αλκοόλ.

«Επιπτώσεις» της ευκαιριακής άμετρης κατανάλωσης αλκοόλ

• Εμετός, μέχρι και την επόμενη ημέρα
• Ακανόνιστη αναπνοή
• Ακραία σύγχυση
• Βίαιες συμπεριφορές
• Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
• Ανεπιθύμητες σεξουαλικές επαφές ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη/ σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
• Λιποθυμία
• Νευρολογικές, εγκεφαλικές βλάβες
• Αδυναμία αφύπνισης
• Δηλητηρίαση από αλκοόλ
• Θάνατος Drunkorexia και διατροφικές διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές σε συνδυασμό με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να λάβει διάφορες μορφές. Όσον αφορά τη drunkorexia είναι υπό συζήτηση το κατά πόσο είναι μια νέα διαταραχή ή όχι.
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε αυτά τα άτομα, η πιθανότητα ανάπτυξης μιας διατροφικής διαταραχής αυξάνεται, αν η διατροφική διαταραχή δεν υπάρχει ήδη.
Το λάθος που κάνουν πολλοί είναι ότι πιστεύουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μόνο τα Σαββατοκύριακα δεν τους καθιστά ευάλωτα στον αλκοολισμό.
Εάν ένα άτομο εμπλέκεται σε ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ τακτικά, ανεξάρτητα την παρουσία μιας διατροφικής διαταραχής, το άτομο αυτό είναι επιρρεπές στο να αναπτύξει εθισμό στο αλκοόλ. Άτομα που πάσχουν από ανορεξία ή βουλιμία είναι επιρρεπείς σε κατάχρηση αλκοόλ, και ουσιών.
Χαρακτηριστικά ο Δρ Gregory Jantz αναφέρει ότι το 80% των ατόμων που αντιμετωπίζουν κάποια διατροφική διαταραχή, αντιμετωπίζουν και άλλα συμπεριφοριστικά προβλήματα όπως αυτό της drunkorexia.

Θεραπεία

Αν έχετε παρατηρήσει αυτές τις συμπεριφορές σε κάποιον που αγαπάτε, ή αν εσείς οι ίδιοι έρχεστε αντιμέτωποι με μοτίβα όπως η drunkorexia, είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια και υποστήριξη.
Επαναληπτικές περίοδοι πείνας ή επεισοδίων υπερφαγίας/ καθαρισμού σε συνδυασμό με την κατάχρηση αλκοόλ θα μπορούσε δυνητικά να αποβεί μοιραία. Το πρώτο βήμα για θεραπεία είναι η αναγνώριση του προβλήματος και η κατανόηση ότι αυτοί οι τύποι συμπεριφορών δεν είναι απλώς «μόδες» ή «τάσεις», αλλά ένας τρόπος ζωής που θα μπορούσε να απειλεί την ίδια τη ζωή.
Η πολυπλοκότητα της drunkorexia μπορεί να σας κρατήσει από το να ζητήσετε βοήθεια, ωστόσο, η επαγγελματική θεραπεία/ βοήθεια μπορεί να είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για ανάκαμψη.

Πηγή.life2day.gr

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|6F1C3FE2-0D64-4969-8FBD-608BFAEF93FF
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok