Η Σπουδαιότητα των Μικροθρεπτι- κών Ουσιών για τα Υγιή Μαλλιά

Κοινοποίηση

Παρά το γεγονός ότι στην κοινωνία μας έχουν αποκτήσει αισθητική σημασία, τα μαλλιά στο κεφάλι και σε ολόκληρο το σώμα είναι ένα από τα ιδιαίτερα χαρα- κτηριστικά των θηλαστικών. Οι κύριες λειτουργίες των μαλλιών είναι να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος, διευκολύνοντας την εξάτμιση του ιδρώτα στο ζεστό καιρό, και να δημιουργούν πρόσθετη μόνωση, κλείνοντας τους πόρους του δέρματος στον κρύο καιρό.

Οι μικροθρεπτικές ουσίες είναι σημαντικές, όχι μόνο για την υγεία μας γενικότερα, αλλά επίσης και για να έχουμε υγιή και όμορφα μαλλιά. Οι επιστή μονες στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Dr Rath απέδειξαν πρόσφατα ότι ένας συνδυασμός από διάφορες κυτταρικές θρεπτικές ουσίες έχει την ικανότητα να προωθήσει την ανάπτυξη των μαλλιών

Παρά την σημαντική λειτουργία της, η ίδια η τρίχα δεν είναι ζωντανός ιστός. Μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στη βάση του κάθε θύλακα της τρίχας τροφοδοτούν τη ρίζα της τρίχας για να συνεχίσει να αυξάνεται. Ωστόσο, η τρίχα που βλέπουμε στο σώμα περιέχει μόνο νεκρά κύτταρα. Καθώς τα νέα κύτταρα αναπτύσσονται στη βάση του θυλακίου της τρίχας, τα παλαιότερα κύτταρα πεθαίνουν και αναγκάζονται να ανεβαίνουν κατά μήκος του θύλακα προς το τριχωτό της κεφαλής. Είναι φυσιολογικό να πέφτουν περίπου 100 έως 150 τρίχες την ημέρα.

Τα μαλλιά είναι κατασκευασμένο από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη, και το χρώμα των μαλλιών καθορίζεται από την παρουσία της μελανίνης η οποία εκκρίνεται από τα χρωστικά κύτταρα.. Καθώς γερνάμε, αυτά τα χρωστικά κύτταρα πεθαίνουν και η τρίχα γίνεται γκρίζα.

Τα υγιή μαλλιά δεν είναι σημαντικά μόνο για λόγους εμφάνισης. Η υγεία των μαλλιών μας μπορεί επίσης να υποδεικνύει ορισμένες υποκείμενες νόσους σωματικές ή και ψυχικές. Παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, ειδικά ο υποθυρεοειδισμός, μπορεί να κάνει τα μαλλιά πιο αδύνατα και να οδηγήσει σε θάμπωμα, σε λέπτυνση, και αραίωση των μαλλιών.

Διαταραχές των επινεφριδίων, όπως το σύνδρομο Cushing, μπορεί να δημιουργήσει ξηρά, εύθραυστα μαλλιά. Η ψωρίαση, μια αυτοάνοση νόσος, μπορεί να δημιουργήσει παχιά κρούστα στο δέρμα της κεφαλής, η οποία μπορεί αρχικά να συγχέεται με πιτυρίδα. Μια άλλη αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει μόνο τα μαλλιά είναι η αλωπεκία. Στην αλωπεκία η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στοχεύει τους θύλακες των τριχών του σώματος, προκαλώντας πτώση των μαλλιών σε στρογγυλές περιοχές.
Μερικές φορές, ο διαβήτης και η αθηροσκλή- ρωση μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών η οποία οφείλεται σε απόφραξη της παροχής αίματος προς τα θυλάκια της τρίχας. Περίπου 20.000 άνθρωποι επηρεάζονται από αλωπεκία κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για αυτό το πρόβλημα εκτός αν μπορεί να προσδιοριστεί μια υποκείμενη αιτία.

Επιπλέον, πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών. Σε αυτά περιλαμβάνονται φάρμακα χημειοθεραπείας, βήτα-αναστολείς όπως η προπρανολόλη και η ατενολόλη, αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη, και πολλά φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της αρθρίτιδας, της νόσου του Πάρκινσον, και άλλων προβλημάτων. Βλάβες στα μαλλιά που προκαλούνται από χημικές ουσίες σε προϊόντα για τα μαλλιά, είναι ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει σημαντικά στην απώλεια μαλλιών.

Η υγιεινή διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι από τους ευκολότερους τρόπους για να διατηρήσουμε όμορφα μαλλιά. Θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι πρωτεΐνες, σχεδόν όλες οι βιταμίνες Β, το φυλλικό οξύ, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες C και Ε είναι σημαντικά για ισχυρά, λαμπερά και υγιή μαλλιά.
Η βιταμίνη C σε συνέργεια με τα αμινοξέα λυσίνη και προλίνη βοηθά στην οικοδόμηση υγιούς κολλαγόνου.
Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη που υπάρχει στο σώμα μας και περιλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο του σώματος μας, συμπεριλαμβανομένων του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Η βιταμίνη C βοηθά στην προστασία των μαλλιών από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, που μπορεί να κάνουν τα μαλλιά εύθραυστα και αδύναμα.

Πραγματοποιήσαμε μια μελέτη1 χρησιμοποιώντας ένα συνεργιστικό μίγμα από μικροθρεπτικά, το οποίο περιελάμβανε βιταμίνη C, λυσίνη, προλίνη, και άλλα, για να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα της δράσης τους επί της ανάπτυξης των τριχών σε μία ομάδα ποντικών που είναι επιρρεπείς σε απώλεια μαλλιών πολύ παρόμοια με τον άνθρωπο.

Οι ποντικοί μοιράστηκαν σε τρείς ομάδες και έλαβαν θερα- πεία με ελαιόλαδο το οποίο τοποθετήθηκε στο ξυρισμένο δέρμα των ζώων. Ενώ οι ομάδες 1 και 3 ελάμβαναν απλό ελαιόλαδο, για τη δεύτερη ομάδα χρησιμοποιήθηκε ελαιόλαδο το οποίο αναμείχθηκε με τον συνδυασμό των μικρο- θρεπτικών ουσιών που αναφέρθηκε πιο πάνω. Η ερευνητική ομάδα του Δρος Rath παρατήρησε ότι η ανάπτυξη των τριχών στην ομάδα που ελάμβανε το ελαιόλαδο το οποίο περιείχε τις μικροθρεπτικές ουσίες, ήταν σημαντικά υψηλότερη από τις άλλες δύο πειραματικές ομάδες.

Πολλά εμπορικώς διαθέσιμα προϊόντα για την ανάπτυξη των τριχών είναι φορτωμένα με χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τα μαλλιά και τη γενική υγεία.
Ωστόσο, η λήψη μικροθρεπτικών ουσιών πλεονεκτεί σημαντικά προκειμένου να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε υγιή μαλλιά. Κατά την επιλογή προϊόντων για τον εαυτό σας και την οικογένειά σας, αναζητείστε εκείνα τα προϊόντα που έχουν κατα- σκευαστεί με συστατικά που είναι υγιεινά και όχι επιβλαβή.

Παραπομπές:
1. M W Roomi, et al., Journal of Cellular Medicine and Natural Health, 2016
πηγή.symmaxia-gia-thn-ygeia-tou-dr-rath.org
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|51A9F5AB-DA68-4DF2-8202-3F038DE7B822
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|DD1B46A4-E69E-42F9-884D-85EF1EDC7C96
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok