Πως το ανοσοποιητικό σύστημα εξελίσσεται στο έντερο

Κοινοποίηση

Το εσωτερικό του λεπτού μας εντέρου είναι γεμάτο από μικρόβια – το εντερικό μικροβίωμά μας – ενώ ένας λεπτός φραγμός το χωρίζει από το ετοιμοπόλεμο ανοσοποιητικό σύστημα. «Είναι μια περίπλοκη ισορροπία”, δήλωσε ο Lauren Rodda, μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα βιοϊατρικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκo και πρόσθεσε: «Θέλουμε μεν τα θρεπτικά συστατικά από τα μικρόβια, αλλά δεν θέλουμε να μεταδοθούν οι ίδιοι οι μικροοργανισμοί.”
Ο Rodda, που εργάζεται στο εργαστήριο του Jason Cyster, PhD, είναι γοητευμένος από το τι συμβαίνει στα βλαστικά κέντρα του εντέρου. Μέσα στα βλαστικά κέντρα, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που είναι γνωστά ως Β κύτταρα, ανταγωνίζονται ποια θα είναι τα καλύτερα στην αναγνώριση των παθογόνων εισβολέων και μόνο τα πιο κατάλληλα επιλέγονται για να επιβιώσουν.
“Το βλαστικό κέντρο είναι ένας μικρόκοσμος της φυσικής επιλογής που μιμείται ό, τι συμβαίνει πάνω από αιώνες, κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των οργανισμών», δήλωσε ο Rodda. Εκεί υποβάλλονται σε ταχεία φυσική επιλογή σε μικρογραφία, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να μπορούν να συμβαδίσουν με εχθρικούς ιούς και βακτήρια που αναπαράγονται, μεταλλάσσονται και μεταμφιέζονται διαρκώς.
Η εξέλιξη των ανοσοποιητικών κυττάρων είναι απαραίτητη για την ικανότητά μας να καταπολεμήσουμε τις μολύνσεις. Γι’ αυτό ο Rodda θέλει να κατανοήσει πως η οργάνωση των βλαστικών κέντρων το καθιστά αυτό δυνατό. Εντός των βλαστικών κέντρων, τα Β κύτταρα που καταπολεμούν τα μικρόβια μεταλλάσσονται και πολλαπλασιάζονται σε ένα διαμέρισμα γνωστό ως σκοτεινή ζώνη. Στη συνέχεια, ταξιδεύουν σε άλλο διαμέρισμα που ονομάζεται η ζώνη του φωτός, όπου λαμβάνει χώρα και η επιλογή τους.
Ο Rodda ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα δομικά κύτταρα που ονομάζονται στρωματικά, τα οποία βοηθούν στη δημιουργία αυτών των διαμερισμάτων και καθοδηγούν την μετακίνηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού μεταξύ τους.
Τα στρωματικά κύτταρα πρέπει να παρέχουν σαφείς οδηγίες στα κύτταρα του ανοσοποιητικού για να συντονίζουν την ανάπτυξη μιας υγιούς και αποτελεσματικής ανοσολογικής απόκρισης.

“Προκειμένου το ανοσοποιητικό μας σύστημα να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει κύτταρά του να κινούνται μεταξύ των διαμερισμάτων του με μια πολύ οργανωμένη και συγκεκριμένη σειρά, έτσι ώστε η επιλογή τους να είναι συνεχής και να βελτιώνεται η ικανότητα των Β κυττάρων να αναγνωρίζουν τα ξένα παθογόνα», δήλωσε ο Rodda.

Πηγή www.life2day.gr

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|2C47C9D4-77AF-4899-8A5D-3D1BEA0B525B
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|461836E6-7B50-4FEB-B222-812ED1A0EFCE
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok