Το Εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού προστατεύει από τους ιούς τον οργανισμό

Κοινοποίηση
Το ευρέως διαθέσιμο εκχύλισμα από πράσινο τσάι αποτελείται από έναν συνδυασμό διαφορετικών φυτοθρεπτικών συστατικών (πολυφαινόλες) που υπάρχουν στα φύλλα τσαγιού, τα οποία ισχυρίζονται διάφορα οφέλη για την υγεία.
Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συμβάλλουν στην αντικαρκινική τους δράση, στα καρδιαγγειακά οφέλη και στην υποστήριξη της συνολικής υγείας. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το πράσινο τσάι προσφέρει επίσης οφέλη για την υγεία σε πολλές άλλες καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αθηροσκλήρωση, η νόσος του Alzheimer και ούτω καθεξής.


Το πράσινο τσάι περιέχει μεταξύ 30-40 τοις εκατό πολυφαινόλες που μπορούν να εκχυλιστούν με νερό. Μεταξύ των δραστικών συστατικών του πράσινου τσαγιού, η γαλλική επιγαλοκατεχίνη (EGCG) έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες για τις αντιοξειδωτικές και αντικαρκινογόνες ιδιότητές της.
Ωστόσο, άλλα συστατικά όπως η επικατεχίνη, η επιγαλοκατεχίνη και η γαλλική επικατεχίνη βοηθούν επίσης στην ενίσχυση των δράσεων του EGCG ως μέρος του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού. Το EGCG είναι σημαντικό για την τόνωση της παραγωγής του ενζύμου της γλουταθειόνης S-τρανσφεράσης (GST) που παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου.

Το EGCG έχει πολύπλευρες δράσεις στην πρόληψη του καρκίνου και την καρκινογένεση. Λειτουργεί σε συνέργεια με άλλα μικροθρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, η λυσίνη και η προλίνη, ελέγχοντας ταυτόχρονα πολλαπλούς μηχανισμούς ανάπτυξης και εξάπλωσης του καρκίνου.
Αρκετές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο ινστιτούτο μας έχουν αποδείξει ότι ένας συγκεκριμένος συνδυασμός μικροθρεπτικών συστατικών που περιέχει EGCG είναι αποτελεσματικός στην πρόληψη της μετάστασης αναστέλλοντας τη δράση των ενζύμων πέψης κολλαγόνου και, επιπλέον, της ανάπτυξης νέων αιμοφόρων αγγείων στον όγκο (αντι-αγγειογένεση).

Τα ένζυμα μεταλλοπρωτεϊνάσης της μήτρας (MMP) που εκκρίνονται από καρκινικά κύτταρα διασπώνουν την κυτταρική βασική μεμβράνη, ενισχύοντας έτσι το δυναμικό της εξάπλωσης του καρκίνου. Το EGCG αναστέλλει τα ένζυμα MMP, μειώνει την έκκρισή τους και βοηθά στην ανασύσταση της βασικής μεμβράνης.

Το EGCG και άλλα συστατικά του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού είναι επίσης αποτελεσματικά στην πρόκληση θανάτου από καρκινικά κύτταρα (απόπτωση). Η αποτελεσματικότητα αυτής της συνέργειας μικροθρεπτικών συστατικών, ειδικά των αντικαρκινογόνων επιδράσεων, επιβεβαιώθηκε και δημοσιεύθηκε από εμάς σε περισσότερες από 80 επιστημονικές μελέτες.

Όταν χρησιμοποιείται μόνο του, το EGCG τείνει να έχει υψηλότερη συγκέντρωση μόνο στο πεπτικό σύστημα. Ωστόσο, η βιοδιαθεσιμότητά της μειώνεται σταδιακά λόγω της οξείδωσης και του μεταβολισμού. Αποτελεσματικά, πολύ λιγότερο το EGCG φτάνει στο αίμα και σε άλλους ιστούς, υποδεικνύοντας ότι η ισχύς του EGCG χάνεται κατά την απορρόφηση από την πεπτική οδό. Οι προηγούμενες μελέτες του Dr. Rath έχουν αποδείξει ότι το EGCG σε συνδυασμό με βιταμίνη C, λυσίνη, προλίνη και άλλα θρεπτικά συστατικά τείνει να έχει υψηλότερη συγκέντρωση στο πλάσμα του αίματος με πολύ μικρότερη δόση.

Διενεργήσαμε μια κλινική δοκιμή για να εξετάσουμε εάν η προσθήκη της κουερσετίνης, που λαμβάνεται από κόκκινα κρεμμύδια, θα αυξήσει την επίδραση του EGCG στο πλάσμα των συμμετεχόντων ανθρώπινων εθελοντών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσθήκη κουερσετίνης στον συνεργιστικό συνδυασμό μικροθρεπτικών συστατικών μας όχι μόνο αύξησε την απορρόφηση του EGCG, αλλά καθυστερεί επίσης το χρόνο του μεταβολισμού και της απέκκρισης του EGCG. Ένα τέτοιο συνδυασμένο όφελος αύξησε τη βιοδιαθεσιμότητα EGCG κατά 56%, καθιστώντας την πιο ισχυρή ακόμη και σε μικρότερες δόσεις.
Επιπλέον, η κουερσετίνη λειτουργεί συνεργικά με το EGCG στην προστασία των υγιών κυττάρων από βλάβες από τοξικές ελεύθερες ρίζες και ρυθμίζει μηχανισμούς σημαντικούς για την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων.

Το EGCG έχει ξεχωριστά οφέλη για τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα καθώς είναι ικανό να διασχίσει το προστατευτικό φράγμα εγκεφάλου αίματος. Μπορεί επομένως να ασκήσει τη δράση του ενάντια σε ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Αναφορά:

* Kale A, et αϊ., Phytotherapy Research 2010; 24 (S1); S48-S55

πηγή.dr-rath-foundation.org
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|48D0D3BE-5F04-4522-8EB1-BDD279181DC8
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|23D57EA3-B99A-4FD2-9820-CA06307009F5
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok