Πώς να καταπολεμήσετε τη δυσπεψία και το φούσκωμα

Κοινοποίηση

Η δυσπεψία είναι ένα πρόβλημα στη χώνεψη που μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα, εμετό, διάρροια και γενική δυσφορία. Η δυσπεψία συνήθως οφείλεται στην κατανάλωση βαριάς, λιπαρής τροφής σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί όμως να οφείλεται επίσης στην κατανάλωση οινοπνεύματος, σε αέρα που έχει παγιδευτεί στον πεπτικό σωλήνα και σε άλλες αιτίες. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να καταπολεμήσετε τη δυσπεψία και το φούσκωμα με απλές θεραπείες και φυσικά συστατικά.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που συνδέονται με τη δυσπεψία είναι το φούσκωμα στην κοιλιά, το οποίο συνήθως οφείλεται σε αέρα που παγιδεύεται στον πεπτικό σωλήνα όταν τρώτε υπερβολικά γρήγορα, πίνετε ανθρακούχα ποτά ή μιλάτε ενώ τρώτε. Προκαλεί μια αίσθηση υπερβολικής πληρότητας στην κοιλιά, σαν το στομάχι να είναι έτοιμο να εκραγεί και ακόμα και τα ρούχα σας μοιάζουν υπερβολικά στενά.

Μπορείτε, όμως, να καταπολεμήσετε τη δυσπεψία και το φούσκωμα με απλές τεχνικές και με αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες. Θέλετε να μάθετε πώς;
Συμβουλές για την πρόληψη της δυσπεψίας και του φουσκώματος

Τρώτε αργά και χωρίς διακοπή: είναι σημαντικό να αφιερώνετε αρκετό χρόνο στο φαγητό σας, να μασάτε καλά και χωρίς διακοπή και να αποφεύγετε να καταπίνετε αέρα ανάμεσα στα γεύματα, επειδή αυτή είναι μια σημαντική αιτία του φουσκώματος. Η καλά μασημένη τροφή διευκολύνει επίσης τη λειτουργία της πέψης.

Αποφύγετε την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών: αν ανήκετε στους ανθρώπους που πίνουν αναψυκτικά ή ανθρακούχο νερό, είναι καιρός να τα αφαιρέσετε από τη διατροφή σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε να πιείτε νερό με λεμόνι, φυσικό νερό, χυμούς ή τσάι.

Εντοπίστε τα λαχανικά στα οποία έχει ευαισθησία το πεπτικό σας σύστημα: πολλοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στην κατανάλωση ορισμένων λαχανικών όπως το κουνουπίδι, το αγγούρι, το κολοκύθι, οι πιπεριές και το λάχανο, μεταξύ άλλων. Αν η κατανάλωση των τροφών αυτών προκαλεί μια αίσθηση φουσκώματος ή άλλα συμπτώματα δυσπεψίας, είναι καλύτερο να μετριάσετε την κατανάλωσή τους και να τα αντικαταστήσετε με κάτι άλλο.

Διαπιστώστε αν έχετε ή όχι δυσανεξία στη λακτόζη: η ευαισθησία στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πολύ συνηθισμένη στον πληθυσμό. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να δυσκολεύουν την πέψη και εκτός από φούσκωμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν διάρροια, εμετούς και ναυτία.

Αφαιρέστε τις τροφές και τα γεύματα που περιέχουν πολλά λίπη: αποφύγετε την κατανάλωση τηγανητών και πρόχειρων τροφών, τα πολλά αβγά, καθώς και το βούτυρο και τα φυτικά έλαια.


7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|204C6D39-1D0D-4E85-A597-C3DC197CC26F
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|2359DFC8-8CE9-4F4A-85C0-CECD069DCCAE
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok