Ο εγκέφαλος συνδέεται άμεσα με το ανοσοποιητικό μέσω αγγείων

Κοινοποίηση
Μία τεράστια ανακάλυψη που ανατρέπει τα όσα διδάσκονται εδώ και δεκαετίες και μπορεί να επιφέρει ραγδαία πρόοδο στη μελέτη και την αντιμετώπιση νευρολογικών ασθενειών από τον αυτισμό ως το Αλτσχάιμερ και την πολλαπλή σκλήρυνση, έκαναν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια: βρήκαν ότι ο εγκέφαλος συνδέεται άμεσα με το ανοσοποιητικό σύστημα, μέσω αγγείων που μέχρι πρότινος δεν είχαν ανιχνευθεί.

Χαρακτηριστική του μεγέθους της ανακάλυψης είναι η δήλωση του Jonathan Kipnis, PhD, καθηγητή στο τμήμα Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και διευθυντή του κέντρου Ανοσολογίας και Νευρογλοίας του Εγκεφάλου (BIG): «Αντί να ρωτάμε ‘πώς μπορούμε να μελετήσουμε την ανοσολογική απόκριση του εγκεφάλου;’ και ``γιατί οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση εμφανίζουν κρίσεις του ανοσοποιητικού;`` πλέον μπορούμε να τα προσεγγίσουμε αυτά μηχανιστικά. Διότι ο εγκέφαλος, όπως κάθε άλλος ιστός, συνδέεται με το περιφερικό ανοσοποιητικό σύστημα μέσω μηνιγγικών λεμφαγγείων».

«Αυτό αλλάζει εντελώς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη νευρο-ανοσολογική αλληλεπίδραση. Έως τώρα την αντιλαμβανόμασταν ως κάτι εσωτερικό, που δε μπορούσε να μελετηθεί. Πλέον όμως μπορούμε να διερευνήσουμε μηχανιστικά ερωτήματα». «Πιστεύουμε ότι, αυτά τα αγγεία ίσως διαδραματίζουν βασικό ρόλο σε κάθε νευρολογική ασθένεια που εμπεριέχει και στοιχεία του ανοσοποιητικού» τόνισε ο ίδιος.

Νέα ανακάλυψη στο ανθρώπινο σώμα

Περιγράφοντας την αντίδρασή του στην ανακάλυψη αυτή, ο Kevin Lee, PhD, πρόεδρος του τμήματος Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, δήλωσε: «Την πρώτη φορά που μου έδειξαν το βασικό αποτέλεσμα, είπα μόνο μία πρόταση: ``Θα χρειαστεί ν’ αλλάξουν τα πανεπιστημιακά βιβλία``.
Δεν έχει υπάρξει ποτέ (δε γνωρίζαμε την ύπαρξή του) ένα λεμφικό σύστημα για το νευρικό σύστημα. Και ήταν ξεκάθαρο από τα πρώτα ευρήματα και έχουν κάνει πολλές μελέτες έκτοτε που ενισχύουν το εύρημα ότι αυτό θα αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο που βλέπουμε τη σχέση του νευρικού συστήματος με το ανοσοποιητικό σύστημα».

Όσο αφορά το γιατί τα λεμφικά αγγεία του εγκεφάλου διέφευγαν της προσοχής όλα αυτά τα χρόνια, ο καθηγητής Kipnis τα περιέγραψε ως «πολύ καλά κρυμμένα», παρατηρώντας ότι ακολουθούν ένα βασικό αιμοφόρο αγγείο έως κάτω στα ιγμόρεια, μια περιοχή που είναι δύσκολο να απεικονιστεί.

Αλτσχάιμερ, αυτισμός, πολλαπλή σκλήρυνση

Η απρόσμενη ανακάλυψη των λεμφικών αγγείων του εγκεφάλου εγείρει έναν μεγάλο αριθμό ερωτημάτων που πλέον αναζητούν απαντήσεις, τόσο για τις λειτουργίες του εγκεφάλου, όσο και για τις ασθένειες που σχετίζονται με αυτόν.

Για παράδειγμα, «στη νόσο Αλτσχάιμερ υπάρχουν συσσωρεύσεις μεγάλων κομματιών πρωτεϊνης στον εγκέφαλο. Σκεφτόμαστε ότι μπορεί να συσσωρεύονται εκεί, διότι δεν απομακρύνονται επαρκώς από αυτά τα αγγεία» λέει ο καθηγητής Kipnis.
Όπως επισημαίνει, τα αγγεία αυτά δείχνουν διαφορετικά ανάλογα με την ηλικία, επομένως άλλος ένας δρόμος έρευνας που ανοίγει, έχει να κάνει με τον ρόλο που αυτά παίζουν στη γήρανση.

Και υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα άλλων νευρολογικών ασθενειών, από τον αυτισμό έως την πολλαπλή σκλήρυνση, που πρέπει τώρα να επανεξεταστούν με βάση την παρουσία αυτού του ευρήματος, του οποίου την ύπαρξη αγνοούσε ως τώρα η επιστήμη.


πηγή.sofokleousin.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|1A7DB2B0-EA71-456F-ACD3-8D845FB148AE
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok