Εμμηνόπαυση: Αυτές είναι οι πρώτες ενδείξεις και οι επιπτώσεις

ΚοινοποίησηΠολλοί άνθρωποι συνδέουν την εμμηνόπαυση με πληθώρα ψυχολογικών προβλημάτων, ιδιαίτερα κατάθλιψης, απώλειας ενεργητικότητας και κρίσεις κλάματος. Η αντίληψη αυτή όμως οφείλεται εν μέρει στις αρνητικές εικόνες που υπάρχουν για τις ηλικιωμένες γυναίκες. Στην πραγματικότητα, ορισμένες γυναίκες νιώθουν ανανεωμένο κέφι μετά την εμμηνόπαυση και μια μεγάλη αίσθηση ευεξίας – τη μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο στάδιο της ζωής τους.

Τα βασικά συμπτώματα και οι επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης ειναι οι εξάψεις, η μειωμένη επιθυμία για σεξ και η οστεοπόρωση. Κοντά σ’ αυτά παρουσιάζονται και άλλα συμπτώματα όπως είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, η ακράτεια ούρων και ο αυξημένος κίνδυνος για κολπίτιδα και ουρολοιμώξεις. Τέλος, η κύρια αιτία θανάτου μιας εμμηνοπαυσιακής γυναίκας είναι η καρδιαγγειακή νόσος (καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανακοπή ή εγκεφαλικό).

Εξάψεις. Περίπου το 85% των γυναικών εμφανίζει εξάψεις, είτε στη διάρκεια της προεμμηνόπαυσης ή κατά την ίδια την εμμηνόπαυση.

Η φυσιολογία των εξάψεων δεν έχει κατανοηθεί απόλυτα αλλά φαίνεται ότι αρχίζει από τον υποθάλαμο, «το θερμοστάτη του σώματος», ως μια αντίδραση απέναντι στη μείωση των οιστρογόνων. Στη διάρκεια μιας έξαψης, μια γυναίκα νιώθει ένα έντονο αίσθημα θερμότητας, ειδικά στο κεφάλι και στο λαιμό, συχνά σε ολόκληρο το επάνω μέρος του σώματος. Μερικές φορές το πρόσωπο εμφανίζει πανάδες και είναι κόκκινο ως αποτέλεσμα διαστολής των αιμοφόρων αγγείων στην επιφάνεια του δέρματος. Σε μερικές περιπτώσεις οι εξάψεις συνοδεύονται από αναστατώσεις των συνηθειών ύπνου και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Οι εξάψεις συνήθως διαρκούν για λίγα μόνο λεπτά, αλλά μπορεί να συνεχιστούν μέχρι 1 ώρα. Μια τυπική έξαψη διαρκεί περίπου 2 – 3 λεπτά. Η θερμοκρασία του δέρματος ανεβαίνει ξαφνικά 7-8 βαθμούς και επανέρχεται στο φυσιολογικό συνήθως μέσα σε 30 λεπτά. Το σώμα για να δροσιστεί θα παράγει ιδρώτα. Ο ζεστός καιρός, το ζεστό φαγητό ή το ποτό, το στρες και άλλες πηγές θερμότητας μπορούν να προκαλέσουν εξάψεις χωρίς προειδοποίηση.

Αποφύγετε τα ζεστά μέρη όπου αυτό είναι δυνατό. Μην κάνετε ηλιοθεραπεία. Αποφύγετε τις ζεστές και πικάντικες τροφές. Προσπαθήστε να κρατήσετε τη νυχτερινή θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρά σας κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Μία στις τέσσερις γυναίκες βρίσκουν τις εξάψεις τόσο ενοχλητικές που θα αναζητήσουν θεραπεία με οιστρογόνα και πολλές από αυτές θα βρουν ανακούφιση. Πάντως , είτε αντιμετωπιστούν θεραπευτικά οι εξάψεις είτε όχι, θα σταματήσουν όταν το σώμα εισέλθει στα μετά την εμμηνόπαυση επίπεδα οιστρογόνων.

Μειωμένη επιθυμία για σεξ. Μια από τις βασικές επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης είναι η ατροφία του αναπαραγωγικού συστήματος.

Τα οιστρογόνα που παράγονται από τις ωοθήκες διατηρούν τη μήτρα, τον κόλπο και τη βάση της ουροδόχου κύστης υγρές και μαλακές. Όταν τα οιστρογόνα πέφτουν, τα όργανα αυτά αρχίζουν να συρρικνώνονται και τα τοιχώματα του κόλπου λεπταίνουν. Γενικά, η ροή του αίματος στην περιοχή ελαττώνεται όπως και η ύγρανση της. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν δυσκολία στο να ελέγχουν την ουροδόχο κύστη τους κάτω από συνθήκες στρες. Γίνονται πιο επιρρεπείς στο να υποφέρουν από φαγούρα και ξηρότητα του κόλπου και μερικές φορές από πόνο στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή μετά απ’ αυτή.

Σαν αποτέλεσμα, μερικές γυναίκες ενδιαφέρονται λιγότερο για το σεξ. Άλλες πάλι μπορεί να αισθανθούν μια απώλεια της επιθυμίας για σεξ έστω και χωρίς αυτά τα συμπτώματα. Αν και λίγες γυναίκες εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα με την κολπική ξηρότητα και την εκλέπτυνση αμέσως μετά την εμμηνόπαυση, τα συμπτώματα αυτά θα εμφανιστούν με το πέρασμα του χρόνου. Μερικοί γιατροί υπολογίζουν ότι τουλάχιστον οι μισές από τις γυναίκες μεγαλύτερες των 60 χρονών έχουν κάποιο βαθμό κολπικής ξηρότητας.

Η ξηρότητα του κόλπου θεραπεύεται με συστηματική ορμονική θεραπεία. Όταν μια γυναίκα δεν επιθυμεί να λάβει ορμονική θεραπεία, μπορεί να χρησιμοποιήσει τοπικά στον κόλπο οιστρογονούχο αλοιφή. Επίσης υπάρχουν ειδικές μη ορμονικές αλοιφές εφύγρανσης, που μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ξηρότητας του κόλπου. Πρέπει να ξέρετε ότι η συχνή σεξουαλική επαφή βοηθάει να κρατηθεί κόλπος υγρός.

Οστεοπόρωση. Αυτή η ασθένεια των οστών είναι μία κοινή αντίδραση στην εμμηνόπαυση. Μέχρι και τα μέσα της τέταρτης δεκαετίας της ζωής η μάζα των οστών συνεχίζει να αυξάνεται. Δηλαδή τα σώματα μας χρησιμοποιούν μεταλλικά στοιχεία, ειδικά ασβέστιο, για να ενισχύσουν, διευρύνουν και ίσως να επιμηκύνουν τα οστά μας. Στην ηλικία των 40, όμως, τα μεταλλικά στοιχεία αρχίζουν να φεύγουν από τα οστά κάνοντας τα έτσι πιο εύθραυστα.

Η ακραία περίπτωση αυτής της κατάστασης είναι γνωστή σαν οστεοπόρωση διότι προκαλεί οστά με πόρους. Η έλλειψη οιστρογόνων επιταχύνει τον ρυθμό οστικής απώλειας κατά 0,5-2% κατ ?έτος. Τελικά, μια στις δύο γυναίκες σε όλο τον κόσμο θα προσβληθεί από οστεοπορωτικό κάταγμα.

Επειδή η οστεοπόρωση δεν προκαλεί συμπτώματα παρά μόνο σε προχωρημένο στάδιο, πρωταρχική σημασία έχει η πρόληψη. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται αρχίσει η κλιμακτήριος. Αν δεν έχετε κόψει το κάπνισμα σκεφτείτε σοβαρά την διακοπή του, κάτι που θα μειώσει τον κίνδυνο όχι μόνο της οστεοπόρωσης αλλά των καρδιαγγειακών νοσημάτων και πολλών καρκίνων.

Η σωματική άσκηση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και συγχρόνως βελτιώνει το μυϊκό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Μια μελέτη έδειξε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που γυμνάζονταν για 15-20 λεπτά καθημερινά και για διάστημα έξι μηνών αύξησαν την οστική πυκνότητας ισχίου, κατά 5%. Επίσης, μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταµίνη D βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Ακράτεια ούρων. Επειδή οι ιστοί του κόλπου και της ουρήθρας χάνουν την ελαστικότητά τους μπορεί να εμφανίζεται συχνά μια ξαφνική επιθυμία για ούρηση που προκαλεί μια αθέλητη απώλεια ούρων (επιτακτική ακράτεια) ή μια απώλεια ούρων την ώρα που βήχετε, γελάτε ή σηκώνετε αντικείμενα (στρεσογόνος ακράτεια).

Τέλος, κατά την εμμηνόπαυση αυξάνεται το βάρος του σώματος και παρουσιάζεται συσσώρευση του λίπους στα σπλάχνα της κοιλιάς. Το σπλαχνικό λίπος είναι πολύ περισσότερο επιβλαβές όσον αφορά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με το υποδόριο λίπος (αυτό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα). Η ισορροπημένη διατροφή και η αποφυγή επεξεργασμένων υδατανθράκων θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε χαμηλά το βάρος σας.

πηγή: healthyliving


7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|109B0B9C-F9A2-4A55-8143-80DDF534CFAB
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok