Χοληστερόλη: Ο ρόλος του τρόπου ζωής

Κοινοποίηση

Ο τρόπος με τον οποίο ζούμε είναι δυνατόν να επηρεάσει τα επίπεδα της ”κακής’‘ και της ‘‘καλής” χοληστερόλης στο αίμα.

Δείτε πώς.

Τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα εξαρτώνται από γενετικούς παράγοντες, καθώς και από παράγοντες του περιβάλλοντος. Ο τρόπος με τον οποίο ζούμε είναι δυνατόν να επηρεάσει τα επίπεδα της «κακής» (αύξηση) και της «καλής» (ελάττωση) χοληστερόλης στο αίμα. Δίαιτα για διατήρηση του «ιδανικού» σωματικού βάρους, η κατανάλωση τροφών που έχουν χαμηλή ποσότητα χοληστερόλης και η άσκηση για διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους έχουν σημαντική επίδραση στη χοληστερόλη.
Καταρχήν, όσο πιο πολλή χοληστερόλη παίρνουμε με την τροφή τόσο υψηλότερη αυτή θα είναι στο αίμα- και το αντίθετο. Τροφές που περιέχουν υψηλή χοληστερόλη είναι όλα τα ζωικά λίπη, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των γαλακτοκομικών προϊόντων όταν από αυτά δεν έχει αφαιρεθεί το λίπος. Τα ψάρια και τα κοτόπουλα (εφ’ όσον έχει αφαιρεθεί η πέτσα), δεν έχουν μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης, ενώ ο κρόκος του αυγού περιέχει μεγάλη ποσότητα αυτής.
Τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα και οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη πρέπει να αποφεύγονται, ενώ αντιθέτως, πρέπει να προτιμώνται τα λαχανικά και τα φρούτα. Οι τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης, επίσης πρέπει να αποφεύγονται. Η διατροφή δεν καθορίζει μόνον τη χοληστερόλη, αλλά και το βάρος του σώματος, το οποίο επίσης έχει σχέση με το μεταβολισμό των λιπών και τη χοληστερόλη. Ο ενδοκοιλιακός λιπώδης ιστός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιακών και μεταβολικών παραγόντων κινδύνου, όπως παθολογικά επίπεδα χοληστερόλης, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και αντοχή στην ινσουλίνη (η αδυναμία του οργανισμού να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη και να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη που παράγει).
Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διαβήτη, καρδιακού και εγκεφαλικού αγγειακού επεισοδίου ή άλλης καρδιαγγειακής νόσου. Η άσκηση συντελεί στην αύξηση της «καλής» (HDL) χοληστερόλης.
Συνεπώς, εκτός από τις άλλες ευεργετικές ενέργειες που ασκεί στο καρδιαγγειακό σύστημα, συμβάλλει και στη ρύθμιση της χοληστερόλης. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι το κάπνισμα ελαττώνει την «καλή» (HDL) χοληστερόλη και αυξάνει την πιθανότητα πρόκλησης σπασμού των αγγείων.

Πηγή.life2day.gr

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|BCEAF088-527B-4DE2-8CA0-6B4FD321009D
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok