Η ημικρανία: Οι αιτίες, τα συμπτώματα, τα ερεθίσματα που την προκαλούν και η θεραπεία

Κοινοποίηση

Η ημικρανία χαρακτηρίζεται από σφοδρό πόνο που εντοπίζεται στο ένα από τα ημισφαίρια του κεφαλιού.

Η ημικρανία επηρεάζει περίπου το 10% του πληθυσμού και είναι συχνότερη στις γυναίκες.

Ο πόνος που νιώθει το άτομο που πάσχει από ημικρανία μπορεί να είναι τόσο έντονος που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες του ασθενούς.

Σε τι οφείλεται η ημικρανία;

Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ημικρανία οφείλεται σε τοπική διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος με διάταση και στη συνέχεια σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων της κεφαλής.
Σήμερα πιστεύουν ότι η ημικρανία προκαλείται από κληρονομικές ανωμαλίες ορισμένων κυττάρων του εγκεφάλου. Με τη χρήση ειδικών απεικονιστικών μεθόδων κατάφεραν να δουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά την κρίση της ημικρανίας.

Διαπίστωσαν ότι οι νευρώνες που υπάρχουν σε μια περιοχή του στελέχους του εγκεφάλου, κατά το επεισόδιο ημικρανίας, ερεθίζονται και στη συνέχεια οδηγούν τα αιμοφόρα αγγεία σε διαταραχές διαστολής και σύσφιξης που δημιουργούν την ημικρανία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ημικρανίας;

Η κλινική εικόνα και τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά από ασθενή σε ασθενή και στον καθένα είναι δυνατόν να υπάρχουν διαφορετικοί συνδυασμοί συμπτωμάτων

Η αύρα είναι μια σειρά από νευρολογικές διαταραχές που εκδηλώνονται στον ασθενή 20 έως 60 λεπτά πριν από τον χαρακτηριστικό κεφαλόπονο της ημικρανίας.

Οι διαταραχές που χαρακτηρίζουν την αύρα είναι ορισμένα οπτικά φωτεινά ερεθίσματα που ονομάζονται φωταψίες. Ταυτόχρονα μπορεί να υπάρξει προσωρινή μείωση ή απώλεια της όρασης. Σπανιότερα είναι δυνατόν να υπάρχουν και ήχοι στα αυτιά όπως επίσης και αισθήματα μουδιάσματος. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η αύρα δεν υπάρχει σε όλα άτομα που παρουσιάζουν ημικρανία

Πονοκέφαλος που μπορεί να είναι μέτριας έντασης ή πάρα πολύ έντονος και που διαρκεί από 4 έως 72 ώρες και κάποτε περισσότερο

Ρυθμικός πόνος με σφύζοντα χαρακτήρα, που μπορεί να εντοπίζεται στο ένα ημισφαίριο του κεφαλιού, ιδιαίτερα πίσω από τα μάτια ή στην κροταφική χώρα. Μπορεί να αρχίζει από το ένα μέρος και να επεκταθεί στο άλλο ή ακόμη να υπάρχει και στις δύο μεριές.

Ναυτίες και εμετοί

Υπερευαισθησία στο φως (φωτοφοβία), στους ήχους και στις μυρωδιές

Ο πόνος επιδεινώνεται όταν ο ασθενής κινείται
Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η ημικρανία είναι μόνο μια από τις κατηγορίες των πονοκεφάλων που υπάρχουν.

Για το λόγο αυτό τα συμπτώματα και σημεία που περιγράφονται πιο πάνω μπορεί να αντιστοιχούν με μια άλλη κατηγορία πονοκεφάλων.

Είναι λοιπόν αναγκαίο στις περιπτώσεις έντονου ή ασυνήθιστου πόνου στο κεφάλι, να ζητείται η γνώμη από το γιατρό διότι υπάρχει η πιθανότητα να συμβαίνει κάτι που να χρήζει άμεσης ή επείγουσας αντιμετώπισης.

Ποια είναι τα ερεθίσματα που προκαλούν την ημικρανία;

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που πιθανόν να ερεθίζουν και να προκαλούν την ημικρανία:

Η έκθεση του ασθενούς σε πολύ έντονα φώτα ή δυνατούς θορύβους

Το αίσθημα της υπερκόπωσης

Οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες

Η στέρηση ύπνου

Ορισμένα τρόφιμα όπως η σοκολάτα και κάποια τυριά

Μεριές προσθετικές ουσίες (nitrites, nitrates, monosodium glutamate)

Ορισμένα αλκοολούχα ποτά όπως το κόκκινο κρασί

Το στρες
Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς που πάσχουν από ημικρανία να διατηρούν ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφουν τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες είχαν το επεισόδιο ημικρανίας. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να καταλάβουν ποια είναι τα ερεθίσματα που τους προκαλούν την ημικρανία και έτσι να μπορούν να τα αποφεύγουν.

Παράλληλα, παρακολουθώντας έτσι την ασθένειά τους, μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα ποια είναι τα φάρμακα που τους βοηθούν και ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους επιδρούν θετικά στην εξέλιξη της ασθένειάς τους.

Ποια είναι η θεραπεία της ημικρανίας;

Αρχικά είναι πολύ σημαντικό η παρακολούθηση και η χορήγηση των φαρμάκων να γίνεται από το γιατρό. Είναι αναγκαίο για σκοπούς διαγνωστικής διερεύνησης, αξιολόγησης και για τη χορήγηση και παρακολούθησης της κατάλληλης θεραπείας.

Υπάρχουν σήμερα αποτελεσματικά φάρμακα που καταπολεμούν τον πόνο και επιτρέπουν στον ασθενή να διατηρήσει τις καθημερινές του δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ημικρανίας.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται μπορεί να είναι τα συνήθη αναλγητικά όπως η ασπιρίνη, η παρακεταμόλη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.

Για την ημικρανία ειδικά είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν εργοταμινικά παράγωγα ή σουματριπτάνη. Υπάρχει επίσης και προφυλακτική αγωγή.

Επιπρόσθετα μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά και οι τεχνικές καταπολέμησης του στρες όπως η η σωματική εξάσκηση και η χαλάρωση. Επίσης η αποφυγή των ερεθισμάτων που προκαλούν την ημικρανία στον κάθε ασθενή συμβάλλει στη μείωση των επεισοδίων της.
πηγή.medlook.net
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|3C150614-E32E-475F-BBEF-411CA3D0AA67
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|3F3A61A3-B323-41CA-B8BF-09C03E3EB670
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok