Ωμέγα-3 λιπαρά και οστεοαρθρίτιδα

Κοινοποίηση

Όπως είναι γνωστό, αυτά τα πολυακόρεστα λίπη έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες οι οποίες μπορούν να ωφελήσουν όσους υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα. Είναι μια από τις πιο κοινές αυτοάνοσες ασθένειες, που επηρεάζουν περίπου το 1% του πληθυσμού. Περιλαμβάνει την καταστροφή του αρθρικού ιστού, του μαλακού δηλαδή ιστού που λιπαίνει τις αρθρώσεις ώστε να αποφεύγεται η τριβή των οστών μεταξύ τους. Το πέρασμα του χρόνου είναι ο κύριος υπαίτιος αλλά μπορεί να επιβαρύνεται και από άλλες αιτίες.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Scientific Reports, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Queensland (QUT) στην Αυστραλία, διαπίστωσε ότι ένα φάρμακο που παράγεται από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή της οστεοαρθρίτιδας που προκαλείται από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Η οστεοαρθρίτιδα που σχετίζεται με τη διατροφή επηρεάζει τα γόνατα, τους γοφούς και άλλες αρθρώσεις στο σώμα προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και μερικές φορές σοβαρή αναπηρία. Ο παράγοντας, Resolvin D1 (RvD1), προήλθε από λιπαρά οξέα ωμέγα 3 και αναφέρθηκε ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η μελέτη αξιολόγησε την επίδραση του RvD1 στην κοινή φλεγμονή της οστεοαρθρίτιδας που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο RvD1 μείωσε τους προ-φλεγμονώδεις δείκτες στα ανθρώπινα αρθρικά κύτταρα και μείωσε την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας που σχετίζεται με την παχυσαρκία στις αρθρώσεις του γόνατος σε εργαστηριακά ποντίκια. Ο RvD1 περιορίζει τον αριθμό των προ-φλεγμονωδών κυττάρων στον ιστό των αρθρώσεων, γεγονός που μειώνει τη σοβαρότητα της φλεγμονής και βελτιώνει την αποικοδόμηση των χόνδρων και των μεμβρανών αρθρώσεων.

Τα ωμέγα-3-λιπαρά οξέα ωφελούν με διάφορους τρόπους τον ανθρώπινο οργανισμό και, δεδομένου ότι το RvD1 προέρχεται από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το φάρμακο φαίνεται να είναι πιο φυσικό και ασφαλέστερο.

Φωτεινή Πουρνάρα

πηγή.itrofi.gr

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|9A40FFAA-5120-4B72-9401-B2A1ECBF8D18
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok