Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου είναι αλλεργικό σε μια τροφή;

Κοινοποίηση

Ως τροφική αλλεργία ορίζεται η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από την κατανάλωση ενός τροφίμου ή συστατικού του τροφίμου, το οποίο δρα ως αλλεργιογόνο.

Η αντίδραση αυτή συνήθως εμφανίζεται λίγο μετά την κατανάλωση του τροφίμου και μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρή. Προϋπόθεση για την εμφάνιση τροφικής αλλεργίας είναι η αρχική έκθεση του παιδιού στο τρόφιμο ή το συστατικό, μέσω της απ’ ευθείας κατανάλωσης του ή μέσω του μητρικού γάλακτος, οπότε και δημιουργείται το αντιγόνο που πυροδοτεί την αλλεργική αντίδραση στην επόμενη επαφή.

Η εκδήλωση αλλεργικής αντίδρασης σε κάποιο τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής συμπτώματα:

– Δερματικά προβλήματα: εξανθήματα (κόκκινα σημάδια που μοιάζουν με τσιμπήματα από κουνούπι), κνίδωση (πετάλες), αγγειοοίδημα (πρήξιμο)

– Αναπνευστικά προβλήματα: φτέρνισμα, μπούκωμα μύτης, βήχας, συριγμός, δύσπνοια, δυσκολία κατάποσης

– Γαστρεντερικά συμπτώματα: κοιλιακό άλγος ή κράμπες, ναυτία, εμετός, διάρροια

– Συμπτώματα του κυκλοφορικού συστήματος: ωχρότητα, ζάλη, απώλεια αισθήσεων

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν πολλαπλά συμπτώματα, συνθέτοντας μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση -τη λεγόμενη αναφυλαξία ή αναφυλακτικό σοκ-, που αποτελεί μια κατάσταση επικίνδυνη για τη ζωή και χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης.

Από την άλλη, η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση συμπτωμάτων που δε διαμεσολαβείτε από το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά οφείλεται σε δυσανεξία ή αυξημένη ευαισθησία στο συγκεκριμένο τρόφιμο, κάτι που δε θα πρέπει να συγχέεται με την τροφική αλλεργία. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η δυσανεξία στη λακτόζη, στην οποία μπορεί να εμφανιστεί κοιλιακό άλγος, πρήξιμο ή διάρροια, μετά από κατανάλωση γάλακτος, λόγω της αδυναμίας του οργανισμού να διασπάσει τη λακτόζη.

Επιπλέον, η αντίδραση σε πρόσθετα συστατικά των τροφίμων, όπως για παράδειγμα οι χρωστικές ή τα συντηρητικά, μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένα ως εκδήλωση τροφικής αλλεργίας, αλλά πρόκειται -στην πλειοψηφία των περιπτώσεων- για ευαισθησία στα εν λόγω συστατικά.

Τροφική αλλεργία μπορεί να εκδηλωθεί από κατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου, ωστόσο τα τρόφιμα που ευθύνονται συχνότερα για την εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης είναι το αγελαδινό γάλα, το αυγό, οι ξηροί καρποί, η σόγια, το σιτάρι, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Μάλιστα, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν τις συχνότερες αιτίες σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης. Αλλεργία μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε ορισμένα είδη κρέατος, φρούτα, λαχανικά ή δημητριακά.

Τα καλά νέα είναι ότι ορισμένες τροφικές αλλεργίες συχνά εξαλείφονται καθώς το παιδί μεγαλώνει. Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι 80-90% των περιπτώσεων αλλεργίας στο αυγό, το γάλα, το σιτάρι και τη σόγια «εξαφανίζεται» μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς και τα θαλασσινά ωστόσο είναι λιγότερο πιθανό να «ξεπεραστούν».

Σε κάθε περίπτωση, εάν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας εμφανίζει κάποια τροφική αλλεργία, ο παιδίατρος ή ο αλλεργιολόγος σας θα σας βοηθήσει στην παρακολούθηση της πορείας της αλλεργίας, ενώ σε συνεργασία με έναν διαιτολόγο, μπορεί να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα διατροφής που παρά τον αποκλεισμό του αλλεργιογόνου τροφίμου θα είναι πλήρες και ισορροπημένο, παρέχοντας όλη την ενέργεια και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού σας.


πηγή.govastileto.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|367C9018-D595-41F6-9F6F-16A5C8F79270
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|FD5538CE-94A5-4B78-B0E2-50A54E34F69C
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok